Nemám alebo neviem čo čítať

Za posledné dni či týždne som nejako mimo. Svoje urobila chrípka ale v tom to nie je. Snažím sa nájsť nejakú naozaj zaujímavú knižku. Čo si spomínam, tak niečo dlhšie, čo som prečítal bola Ponorka (Tom Clancy), čo nie je žiadny dej len fakty o ponorkách. Knižka je akýmsi doplnkom ku Honu na ponorku, ktorý je známy aj svojou sfilmovanou podobou.
Horšie je, že okrem toho som prečítal iba zopár poviedok:
Arthur C. Clarke: Bezpečnostné opatrenie, Poviedky 2, Xenostellar (ten doporučujem)
Začal som čítať Stephen King: Beznadej a došiel som na to, že pred pár dňami to išlo v TV ako film – neporazí vás?!
Svetlým bodom je aj Hyperion od Dan Simons. Ten sa mi páčil ale vôbec neviem, či ísť čítať aj jeho pokračovania. Pripomína mi to totiž moje fiasko s pokračovaniami Enderovej hry (čím ďalej tým väčši rozvláčne a nudné).
Nakoniec tu mám Leonardo č. 2 od Kirill Bulyčov. Nepamätám si o čom to bolo.
Teraz sa pokúšam čítať Špinavá hra od Tom Clancy. Začína to smrťou Jeľcina. No ja neviem.
Mám toho na výber vcelku hodne len čakám, čo by ma ešte uchvátilo svojou jednoduchosťou, pútavosťou, razanciou. Hyperion sa k tomu približoval za cenu „striedania“ príbehov, takže sa vlastne skôr stal zbierkou poviedok ako jednoliatym románom.

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. guuruu píše:

    ja teraz citam „Budu z nich ludia“ od Makarenka…
    je to o vychove mladych ukrajinskych delikventov… jeden z vychovavatelov je aj sam autor (Makarenko) a je to v celku velmi zabavne citanicko + vykreslenie dost otrasnej situacie na ukrajine zaciatkom 20. storocia (okolo roku 1920)
    vrelo odporucam ;)

  2. Samušo píše:

    Ak máš rád akčné thrillery, odporúčam Fredericka Forsytha, hlavne jeho Žoldákov.
    Pomerne jednoducho a pútavo píše aj Kulhánek, od neho sa dá čítať čokoľvek.
    Ak ležíš v posteli a mozog už fakt veľmi neslúži, výborné sú rozprávky Stanislava Lema, Kyberiáda.
    Asimovove poviedky tiež nie sú márne.

  3. rony píše:

    [2] K tym poslednym sa neviem odhodlat asi rovnako ako k Zemeploche. Ta Zemeplocha najma preto, ze uz som raz zacal citat Mark Stone seriu a zral ma cervik, ze som iba pri 20tom dieli ;-)
    Nedocital som inak asi dobre Sto rokov samoty prave kvoli tomu nesluziacemu mozgu, zacali mi unikat suvislosti a dodnes sa mi utrzky z tej knizky snivaju :-)

  4. Kozo píše:

    Zemeplocha je v pohode, pretoze tie diely sa daju citat aj popreskakovane a su to samostatne diela, ktore akurat spajaju hlavne postavy. Dokonca v poslednych dieloch uz ani to velmi nie. Znalost predchadzajucich dielov pomaha pochopit niektore narazky a suvislosti, ale nie je to vyslovene nutne. Ja teraz citam Denni hlidku a mam za sebou Carpe Diem od Fabiana. Zase marinaci v bledomodrom, ale dobre sa to cita.

  5. AIF píše:

    ked chces mat postarane o citanie na najblizsi rok, zacni so Stephensonom :-) Cryptonomicon + Baroque Cycle: je to sice pomerne tazke, ale ten zazitok stoji za to. Ak chces nieco lahsie, velmi odporucam cokolvek od Leeho Childa, nepustis z ruk, kym nedocitas.
    [4] este dobre, ze pises, aspon viem, co si pojdem kupit. Marinaci boli celkom dobra kniha (bez ohladu na to, ze ja som na marines zatazeny) aj Planeta mezi dvema slunci

  6. Stalker píše:

    Hm, moje odporúčania:
    Robert A. Heinlein – Job: Komedie spravedlnosti
    Sven Grosman – Cudzinci (kupodivu slovenský autor, ale asi nezoženieš ebook, škoda)
    Neil Gaiman – Američtí bohové
    V podstate čokoľvek od bratov Strugackých (ale aj tak je naj Piknik pri ceste) a Vonneguta.
    Od Stephensona si čítal len Sníh? Čo takto Diamantový věk a Velké U?
    Keď dočítam rozčítaný diel Zeměplochy, tak hurá na: Sergej Lukjaněnko – Noční hlídka, Denní hlídka a Šerá hlídka; som zvedavý na rozdiely s filmami. Vraj sú značné.
    No ako tak pozerám na tú roznamitú zbierku, už chýba len Mechanický pomaranč ;)

  7. rony píše:

    [6] Ou, diky za tipy, zatial mi vzdy pomohli :-)
    Ano, cital som iba Snih. Hliadky ma tiez lakali aj ked povazujem predtym zhliadnuty film za odradzujucu okolnost ;-)

  8. Smad píše:

    Hyperion 2 je este dobry, dalsie uz su trochu nudne…

  9. Fifteen píše:

    Hliadky odporuca 10 z 10 -tich nitrianskych scifistov. Stephenson a jeho Diamantovy Vek urcite ano (nenechat sa odradit prvymi kapitolami ktore v podstate vysvetluju fungovanie sveta), Neil Gaiman – odporucam od neho cokolvek co chytis prve do ruky. ale mozes zacat napriklad aj s Nikdykde. a ak mas po ruke skus Dobra Znameni (Prachett s Gaimanom spolu napisali)

  10. Baran píše:

    No co sa týka tých hliadok tak filmy sú oproti tomu dost slabý odvar podla mna a stoji to za precitanie.
    Inak by som vam este odporucil Dunu , 491 stupnov farenheita a Den trifidov (neso si isty tym prekladom a sorry ze si nespominam ani na autorov)

  11. Knihomoľ píše:

    Po dlhšom čase som siahol po slovenskom autorovi – po knihe zbožných a bezbožných poviedok Emila Benčíka Rebrík do neba (je v knižniciach). Bol som milo prekvapený, autor píše s vtipne a s humorom o nebi, pánubohu i o pozemských tvoroch druhu homo sapiens.Odporúčam.