Redesign Spravodaj

Veľmi stručne:
* veľký redesign Spravodaja je tu v ohlásenom termíne,
* zmenili sa pevné odkazy na všetky články,
* nezmenila sa URI pre RSS,
* zmenila sa kódová stránka z Windows-1250 na UTF-8,
* zmenil sa vzhľad a preto stlačte Ctrl-F5,
* pridalo sa pomerne dosť AJAXu (vyperie dobiela),
* prosím hodnotte celok a pokiaľ sa chcete zaoberať detailami, tak to prosím odsuňte do balíka s detailami, nech nepovažujem prkotiny za megadôležité veci.
Poteší ma každý názor. Viac k tomuto všetkému napíšem neskôr.


Spravodaj po pár rokoch mení svoj design naozaj výraznejším spôsobom. Posledný veľký redesign ste zažili v roku 2004 a už od tej chvíle započali práce na tom, čo o chvíľu uvidíte.
Zmeny sú však hlbšie ako púha výmena náteru, ktorú ste na Spravodaji zažívali v tomto medziobdobí. Aj keď som celé to obdobie premýšľal hlavne nad designom (teda skôr layoutom), tak v záverečných prácach som zvolil radikálnejšiu zmenu aj pod kapotou.
Rozhodol som sa zbaviť doterajších pevných odkazov na jednotlivé články. A to tak, že bez náhrady a bez pokusov o presmerovanie a podobne. Uvedomujem si škodu, akú si Spravodaj týmto spáchal vo vyhľadávačoch avšak nedisponujem prostriedkami ako je mod-rewrite a hlavne ich neviem dokonale využívať.
Výmena CMS je obligátnou zábavou prvotných chvíľ nadšenca. Movable Type mi doteraz poctivo slúžil. A bude aj odteraz. V novej verzií. Zmena je to aj tak radikálna.
Spravodaj je miestom experimentov a preto zostávam u tradičných hodnôt adaptívneho layoutu, ktorý neurazí aj fanatických zástancov prefotených bitmáp, snáď nebude činiť problém typografom, detailistom a meračom vkusu. V žiadnom prípade nenazývam Spravodaj ukážkovým vydaním prístupnosti, použiteľnosti, krásy či dokonca jednotne pozitívneho vkusu. Áno, veľa farieb (a dokonca takých, ktoré neznášam), veľa javascriptu, zbytočne využívaného AJAXu, veľké rozdiely veľkosti nadpisov, stlačené písmo, veľká neúčelná fotografia, neprehľadný obsah.
Spravodaj sa zbavuje úzkeho slíža úvodnej stránky, ktorý mne osobne ani veľmi nevadil. Problém boli nekomentované odkazy, ktoré som chcel posunúť viacej na oči. Preto padla voľba na takýto layout.
Poslednou veľkou zmenou je samozrejme samotný vzhľad. Opäť som si zakopal cestu a vošiel tankom do slepej uličky. Nejaké extrémne CSS čachre s týmto tu už neurobím. Takisto nebudem riešiť pravidelné redesigny zo dňa na deň a preto musí toto tu vydržať. Farby sú vec vkusu a zrejme časom dospejem k iným kombináciám.

Môže sa Vám ešte páčiť...

25 komentárov

  1. OROL píše:

    Posun k lepsiemu… Farebne je to dost nesurode… ale da sa na to divat ;-)

  2. faster píše:

    Hladam Ajax… :)

  3. rony píše:

    [2] pravý stĺpec.

  4. mekelle píše:

    farebne sa mi to paci. som rad, ze si zapracoval podnety z pripomienkoveho konania:))

  5. rony píše:

    [4] netrep :) na vsetko som prisiel len ja sam pocas dlhych bezsennych noci :-)

  6. Keff píše:

    Wow, tohle se ti fakt povedlo :) Konecne forma predci obsahu, moderne :))

  7. emmacore píše:

    Vyzera to ako web 2.0 :-) Krajsie ako predosla verzia, na moj vkus vsak este stale komplikovane, este by to islo zjednodusit. Celkovo hodnotim ako spravny krok.

  8. Markoff píše:

    suhlasim s orlom, pozadie, aj celkovo tie vsetky farby su nejak blbo zladene, bledomodra nevelmi kontrastna, zlta zase nejaka vytahana, no a ta hneda sa tam vobec nehodi, navyse obrazok lesa dost bieda kvalita, no a pre zmenu tie ostro zlte cisla komentarov uplne biju do oci nad vsetko ostatne na stranke
    inak sa mi paci vyrazne zjednodusenie hlavnej stranky, tam to bol priserny bordel (aj SME by si to mohlo poriadne preriedit), uvital by som zjednodusenie samotnych stranok s prispevkami kde ma moc nekomentovane odkazy nezaujimaju, stacili by aj len na hl. stranke

  9. alian píše:

    urcite zmena k lepsiemu :)

  10. mma píše:

    ten obrazok dole v „o mne“ je z budokanu? podoba sa to na tie loga…

  11. rony píše:

    [10] ak to vies, tak preco sa pytas? je to niecim dolezite?

  12. joe píše:

    v msie 7 se na hlavni strance ‚div #left-menu .side-menu‘ zobrazuje pod ‚div #content‘

  13. rony píše:

    joe, diky za report, screenshot by si mi nepodhodil?

  14. rony píše:

    joe – uz som to nasiel, vkladal sa tam lightbox.css, uz sa nevklada

  15. Markoff píše:

    jo ten stlpec je v IE uz OK, ale cital som mas 2x titulok a popis kategorie

  16. rony píše:

    [15] to boli len rozbehnute prace na zmene logiky fungovania niektorych casti webu.

  17. HoP píše:

    Je to fajné :-) Ale s tím malým prostrkáním nadpisů a divně rozhozeným layoutem „top story“ bych přeci jenom něco udělal.

  18. rony píše:

    [17] dik. Neviem lokalizovat co je to „top story“. myslis najnovsi clanok, ktory ma iny farebny podklad na uvodnej stranke?

  19. HoP píše:

    [18] Přesně tak, nejnovější článek. Nevím, asi bych ten článek udělal klasicky – nadpis a pod ním perex, odlišené už je to tím pozadím a jiným stylem nadpisu. A ještě je tam také malý proklad řádků, narozdíl od nadpisů ostatních článků.
    Ještě bych asi zvětšil mezery mezi jednotlivými položkamy ve sloupci „Čítal som“.
    Jinak se mi design líbí, barevná kombinace se mi líbí též :-) Fakt dobrá práce.

  20. rony píše:

    [19] dobre pripomienky, tie nazasadnejsie urobim.

  21. Hujer píše:

    … fasa, dik za inspiraci. Chvíli mi trvalo než jsem si avykl ale teď je to fajn.

  22. Samušo píše:

    Veľmi vítam túto zmenu, má to šmrnc. Páči sa mi motív podkladu stránky, metonymicky sedí s názvom webu, a aj celkové jemné farebné ladenie stránky.
    Teraz, s odpustením, kritické postrehy:
    Zdá sa mi, že bubliny s počtom komentárov svojou krikľavou farbou medzi ostatnými jemnejšími farbami priťahujú viac pozornosti, než by prislúchalo tak podružnej informácii.
    Písmo nadpisu SPRAVODAJ nemá na stránke žiadneho „pandanta“, t.j. žiaden iný nápis, čo by sa s ním štýlovo zhodoval. Tým pádom pôsobí, akoby na stránku nepatril.
    Tie fičúrie s Ajaxom v pravom paneli sú veľmi praktické, výborný nápad. Zarazilo ma len, že keď si trebárs kliknem na fotku a potom stlačím tlačidlo Back, musím si znova kliknúť na odkaz Fotografie, čo zdržuje. Možno ale chcem nemožné, nerozumiem sa do toho.
    Inak, opakujem, zmenu hodnotím veľmi pozitívne, je to tu oveľa príjemnejšie, ako predtým.

  23. rony píše:

    [22] metonymicky? človeče, netuším čo to slovo znamená ale znie to dobre ;-) zapisujem si!!!
    Bubliny komentárov sú naozaj skoro cielene výrazné – mal som pocit, že pár ľudí mi reportovalo, že ich vnímajú ako dekoráciu a akosi ignorujú. Farebnosť budem určite ešte časom riešiť. Predtým som takýto prvok nepoužíval a najmä pravidelní diskutéri môžu mať problém pri prvej návšteve.
    S logom máš naozaj pravdu. S ničím sa nezhoduje. Je to ale obtiažne – ja som veľmi chcel veľmi tučné písmo v logu a zároveň to už nikde inde nejde jednoducho zopakovať. Pôvodne som sa celé logo snažil trošku „zamaľovať“ aby nepôsobilo len ako nadpis.
    Fotogaléria je bohužial stále prevzatá z pôvodného spravodaja – kód ani fungovanie som ešte neupravoval – zatiaľ to zostáva tak ako je, nejaké zmeny asi budú. V prvom rade, sa zrejme zapojí do práce lightbox a do fotogalérie si vlezieš len ak naozaj budeš chcieť.
    Ďakujem za názory, najmä tie kritické postrehy.

  24. Samušo píše:

    [23] Tou metonymiou (časť za celok) som myslel, akože ten raster novinovej tlače pasuje k názvu a zameraniu Spravodaja :)
    Bubliny – ak by takú farbu mali trebárs aj tie fajočky pri odkazoch, bola by to jednotná farba drobných dekorácií. Ale keď hovoríš, že farbu ešte budeš riešiť, nebudem do toho viacej rýpať.
    Ten nadpis pokojne nechaj tak, nie je to zase nič, čo by vyložene rušilo, či bilo do očí. Možno by stačilo v menšom ho zopakovať v päte, alebo mu spraviť decentný rastrový imidž, aký má podklad, ale mne sa to vymýšľa, keď sa s tým nemusím potom prdkať v editore ;)

  25. rony píše:

    [24] ked mam jasny ciel, je to lahsie. budem nad tym premyslat, vidim tomu zaciatok aj koniec, takze uz viem. fajocky pri odkazoch som iba zosvetlil inak mali tu istu farbu, len moc kricali pretoze ich je vela. :-)