Falošné UMPC alebo WM je technologická nevyhnutnosť?

Špecifikácia UMPC je taká podivná vec. Na notebooky asi nikdy žiadna neexistovala a predsa sa tento segment dostatočne profiloval na konštrukcií PC. Aj UMPC sú PC a predsa existuje pomerne striktný predpis, ako majú vyzerať a čo majú obsahovať. Ja rovno poviem, že je to obmedzujúce.
Dané podmienky neberú do úvahy výdrž a výkon zariadenia. Momentálne skúsenosti hovoria práve o týchto dvoch faktoch. Výdrž na batérie nie je v istých prípadoch relevantný údaj k rozhodnutiu na jeho kúpu. Výkon začne limitovať pokiaľ najjednoduchšie operácie a software zaberajú neúmerne dlhý čas.

Náš stroj

Povedzme, že sa niektorý výrobca rozhodne vyrobiť maličké PC s obrazovkou pod 10″ bez klávesnice a preto aj *bez „otvárania“.* Chcel by ho však skôr *výkonnejšie* a dajme tomu použitelnejšie v priestoroch, kde chceme byť mobilný ale máme možnosť ho pripojiť k elektrine.
Požiadavkou je teda dajme tomu *dvojhodinová výdrž* s režimom úspory energie (vypínanie podsvietenia a displeja, uspávanie diskov), ktorý oddiali nutnosť to dať nabíjať. Trošku teoretizujem: pokiaľ by sa vedel *Windows umiestniť do ROM pamätí* (odvážne v dobe, keď jeden hotfix pozmení 30 percent najzákladnejšieho kódu OS – nejaký systém ich výmeny?) nebol by rýchlejší a úspornejší?
Uvažujme, že prístroj dokáže v spacom režime Windows dostatočne dlho udržovať prístroj nažive a že jeho prebudenie bude v limite do 30 sekúnd (ideálne do desiatich). Mimochodom už sa mi párkrát stalo, že mi uspatý notebook vybil baterku pretože som naň zabudol.
Urobme časť pamäte zariadenia vo forme FLASH a časť na točiacom pevnom disku. Nemám prehľad či sú FLASH vhodné napr. na umiestnenie systému (či sú rýchlejšie a úspornejšie).
Spravme mu *použiteľnú kolísku* pre nabíjanie vhodnú na umiestnenie v obývačke s možnosťou nabíjať ďalší akumulátor a dajme prístroju možnosť pripojiť *extra battery pack.* Dajme možnosť vybrať batériu tak, aby stroj fungoval aj bez nej a vzadu nebola *zívajúca diera.*
Dajme mu *poriadny procesor,* ktorý netreba zložito chladiť. Ops. nad 1GHz také vlastne neexistujú.
Ideálne sú aj všetky *kompromisy v použitom OS* uskutočnené pre zlepšenie jeho výkonu a spotreby energie. Príjmem horšie rozhranie, menej softwaru, menej PnP schopností (veď je to jeden nemenný HW).
Za základné požiadavky pre UMPC z pohľadu výkonu berme jeho schopnosť:
* prehrávať hudbu a video (vrátane komprimovaných formátov),
* svižnej práce s prehliadačom, Skype, IM klientami,
* behu viacerých programov súčasne s prijateľnými obmedzeniami.

Čo tomu bráni?

Okrem špecifikácie je podľa mňa najproblematickejšie dosiahnuť u takto malého zariadenia výkon. Dnešné procesory pre PDA sa stále *motajú okolo 400MHz.* Procesory pre PC sú ďaleko vyššie ale *menia sa na vyhrievače* a tým pádom aj na žrúty energie. To priamo vylučuje ich použitie v menších zariadeniach.
Problémom je získať u batérii *kapacitu s dobrým pomerom k objemu a hmotnosti.* Myslím si, že v súčasnosti nie je žiadna šanca vyriešiť tento problém. Myslím, že tak skoro neprídu batérie tenké jeden milimeter s kapacitou, ktorá procesoru s výkonom podobným dnešným 2GHz dodá život na niekoľko hodín.
Ako optimalizovať OS na takto nepriaznivé podmienky? Použiť OS programovaný presne na tento účel. V súčasnosti sa takým snaží byť *Windows Mobile.* Určite ním nie je Windows XP.

Falošné UMPC

Nakoniec sa vo svete ukázali prístroje, ktoré bezostyšne na sebe nesú písmená UMPC a pritom bežia na WM. Príkladom je „Tatung“:http://www.slashgear.com/tatung-another-to-merge-umpc-and-wm5-233080.php#more-3080 a tak trochu už spomínaný „HTC Athena.“:http://www.slashgear.com/htc-athena-decent-photos-emerge-203035.php
Môžeme uvažovať či ide o parazitovanie na skratke UMPC alebo o východisko z núdze.
Osobne si nemyslím, že WM je nedostatočný OS. Za roky jeho používania je jeho limitom:
* malé rozlíšenie, malá obrazovka, nemožnosť pripojiť na veľký displej,
* obmedzené GUI (nie je okienkové),
* menší rozsah softwaru: napríklad bude obtiažne použiteľný na všetok software vyžadujúci veľa výkonu, veľa pamäte (s tým sa dá žiť)
PDA s WM sa dá pomerne ťažko používať bez PC. Prežijete s ním ale nakoniec ho musíte k nemu pripojiť.
Viem si predstaviť, že by sa WM pohlo smerom k podpore zariadení s väčšou obrazovkou a možnosťami. Kľudne bližšie k notebookom. Myslím, že by zvládli software pracujúci s bežnými formátmi dát a dokumentov.
Tu si je nutné uvedomiť, že WM ani UMPC by nemali byť úplnou náhradou veľkého PC a zrejme každý jeho majiteľ má aj PC (nepočul som žiadnej výnimke).
Čo na to povedať? Neviem či technika pokročí natoľko, aby sa do mobilného zariadenia narvalo výkonné PC s veľkým OS. Pravdepodobne by museli vzniknúť *špecializované procesory, optimalizovaný OS a ďalší hardware.* Koniec koncov pred 20 rokmi by sme moc neverili, že niečo tak malé ako PDA bude mať väčší výkon ako ZX Spectrum ba dokonca ďaleko výkonnejší ako moje prvé PC. Alebo, že si Wolfenstein 3D spustím na mojom mobile.
Tento rok teda budem ostrejšie sledovať vývoj práve v *priestore medzi dnešnými PDA a notebookmi.* V segmente PDA už došlo k jasnému určeniu cesty (narvatie všetkým možným) a smartphony sú často trošku zmenšenými PDA. Preto sa nemá moc cenu venovať mobilom a omnoho zaujímavejšie bude sústrediť sa práve sem.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. dusoft píše:

    eprom alebo flash disk je riesenie pre operacny system. je to rychle, dnes uz kapacity maju (*2gb musi stacit* pre OS). ak namontujes dva flash disky, jeden pre OS, druhy pre data a mozno optional tociaci sa disk, tak mas zaklad zariadenia hotovy. otazka je, aka obrazovka (musi mat velmi vysoku svietivost – pouzitie aj vonku), idealne mozno touchscreen?

  2. rony píše:

    [1] zariadenie tohto typu nie je vobec rozumne pouzivat vonku. pokial nema zaklapaci kryt na obrazovku.

  3. Andy píše:

    mam moznost sa pravidelne „hrajkat“ s podobnymi zariadeniami, a mas pravdu. vykon, pamat a pod dokonale staci, na zlozite veci mam home server s obrovskym diskovym polom a pod.
    ide teda o mobilitu, vahu, rozmery a hlavne vydrz baterii.
    PDA – resp pocketpc s mobilom uz to maju vyriesene – moj HTC TyTN vydrzi dva dni normal pouzivania(na telefonovanie mam mobil plus BT headset), este nikdy sa mi nevybil kedze ked pridem domov ide na kabel kde sa aj dobija.
    UMPC ale vydrzi povedzme 1,5 hod, a to je malo. 4 a bolo by to ok. snad buduca generacia.

  4. rony píše:

    [3] kde sa mozem k tebe pridat? :-)
    k tomu UMPC ma aj tento nazor: treba prihliadnut aj na to, ze voci velkemu trvale beziacemu stroju to ma mensie energeticke naroky. Dnesne graficke karty zeru dohromady tolko ako 3-4 taketo male pocitace. Pricom je takmer jedno AKE aplikacie na nich pustas.
    Ja som doma na tom este relativne dobre – moja nVidia ma dva vystupy takze na jednom monitore bezi komp a na druhoom ide nejake video.
    Pokial by som ale dospel k tomu, ze uz nechcem mat trvale pustene PC, tak prave UMPC mi ho nahradi na operativnejsie veci.
    Tam by ma nestvala ani tak 2hodinova vydrz – vzdy ak by to slo by to bolo v nabijacej koliske. Problem vidim v tom, ze neexistuje moznost ako dodat energiu trosku vykonnejsim zariadeniam.

  5. Andy píše:

    4 – pridat sa mozes tak, ze budes podnikat v oblasti IT a teda objednavat/dodavat srandicky firmam – na par dni to vzdy doma vydrzi:)
    z toho pohladu ano, ako operativna vec napr na mail, IM…ja toto riesim home serverom ktory bezi cez den nonstop, a tytn – trosku mensi displej ozeliem.