Intype 0.2.0.211 na prvý pokus

O vývoji Intype už dlhší čas vieme a tento rok Martin Cohen uviedol prvú ukážku. Už z webovej stránky sa dá vytušiť, že nejde o mladícke blúznenie okolo čerstvo nainštalovaného Delphi, z ktorého vznikne ďalší notepadový mutant.
Cohen najprv informoval o zamýšľaných vlastnostiach editora a najviac sa hovorilo o funkciách, ktoré by ho mali odlišovať a predurčovať k práci programátora.
Ja som si ho napriek nedeli nainštaloval.


Všetky nasledujúce informácie sa budú týkať alfa verzie. Pretože nikto ako programátori s editorom nič mať nebudú tak asi táto informácia je zbytočná a odskúšame to asi všetci vybudení záujmom.

Inštalácia

Klasický inštalačný spustiteľný súbor s klasickým inštalačným sprievodcom. Má to svoje plus aj proti:
* neviem, čo sa okrem kopírovania súborov s Windowsom deje
* neviem, či si môžem preniesť skonfigurovaný používaný editor na iný počítač prostým prekopírovaním,
* inštalácia spustením je naozaj najkomfortnejšia a najrýchlejšia cesta začať program používať.

Vlastnosti

Editor poznamenáva a webová stránka predznamenáva, že signifikantnou farbou editora je zelená. Samoztné prostredie editora pôsobí _notepadoidne_ a to je pre mňa viac ako sympatické najmä ak si spomeniem na niekoľko mojich pokusov pozrieť sa na PSpad.
Menu je jednoduché a jedinou zložitou položkou je Bundles. Dokonca som v menu nenašiel žiadne položky „Konfigurácia“, V Bundles je vymenovaný zoznam podporovaných skriptovacích, značkovacích a programovacích jazykov v rozsahu aký autori zvládli do Intype vložiť.
Cohen už v neverejnej fáze na weblogu upozorňoval, že tento okruh bude rozširovateľný. Ja veľmi dúfam, že na webe vznikne sekcia s „rozšíreniami“ k stiahnutiu.
Pretože rozsah položiek v Bundles málokto využije v plnom rozsahu tak ma zaujímala možnosť zredukovať ich počet o položky jazykov, ktoré neovládam a nepoužívam. Vošiel som teda do zložky s inštaláciou programu a trochu ju preskúmal.
V podadresári _bundles_ som naozaj našiel všetky balíčky k jazykom.
Už vopred som vedel, že všetky definície sú bežné textové súbory (pozor v UTF-8) a mali by ponúkať farebné označovanie syntaxe kódu (to dnes už ponúka každý editor) a pomôcky pre písanie kódu (snipety).
Všetko je samozrejme po odhalení „ako to funguje“ modifikovateľné ale očakávam, že takmer nikto sa svojimi modifikáciami nepoženie pred „verejnosť“ a budeme čakať či sa z editora stane tak zaujímavá záležitosť aby jeho používatelia považovali za prestíž uverejniť svoje príspevky.
V každom prípade – ako prvé bude povyhadzovanie všetkých _bundles_, ktoré nepoužívam. Zatiaľ nie je iná cesta ako to fyzicky vymazať zo zložky s nainštalovaným intype. Asi by som očakával nejakú cestu akou si z editoru pridať nové bundles (aspoň odkazom na web s katalógom) a ako ich odstrániť. Sme však programátori a nie je to životne nutné.
Čo by sa mi páčilo u bundles?
Jednoznačne schopnosť editora sa „zbaliť“ a dať preniesť na iný počítač. Pokiaľ pracujete na viac počítačoch, tak schopnosť pripraviť si zhodné prostredie v krátkom čase je veľmi potrebná. Nehovorím teraz o USB dongle verzií editora ale hlavne o mojej schopnosti rýchlo si preniesť editor z jedného počítača na druhý.
Takisto sa ťažko udržujú zmeny v editore – ak sú _bundles_ modifikovateľné, veľmi ťažko sa zmeny _synchronizujú_ medzi dvomi strojmi. To je ale môj súkromný problém ;-)
Výhodou pre istú časť používateľov je kompatibilita s _bundles_ editora TextMate.

Prostredie

Naozaj mám pocit, že Cohen neznáša klasické Windows menu. Intype tiež nemá kontextové menu. Nezapnete si v ňom žiadny toolbar s ikonkami. V status riadku nájdete toho snáď najviac. Prekvapí, že v roletke „UTF-8“ nájdete iba varianty unicode a nie očakávanú sadu kódovaní (iso, latin a podobne). FAQ upozorňuje, že „takéto funkcie je však možné do Intype pridať.“:http://intype.info/faq/#faq-tech-7
Ja editujem množstvá rozdielnych typov textov. Raz je to zdroják s unixovými koncami riadkov, inokedy textový súbor s CRLF a je nadmieru nepríjemné, že po otvorení textu je riadkovanie „rozbité“ alebo mi ho editor iniciatívne a hlúpo skonvertuje do toho svojho. Intype ponúka v status riadku prepínanie typu riadkovania. Netestoval som Intype na chovanie k takýmto textom ale očakával by som automatickú detekciu s tým, že prepínač v status riadku je zároveň konvertorom a zároveň indikátorom.
Na najväčší rozsah funkcií sa dá prísť iba cez klávesové skratky. Napríklad iba náhodou som po prepnutí (v status riadku) do HTML prišiel na to, že Ctrl+Enter vloží do zdrojáku značku <br /< a to znamená dnes prelúskanie obsahu súborov v Bundles :-)
Ďalšia „finta“ v HTML je Ctrl+, (čiarka) – vyskúšajte.
Editor si v súčasnosti nepamätá svoju poslednú pozíciu a veľkosť a vždy sa zobrazí po spustení v strede obrazovky (proste alfa verzia).
Alfa verzií chýbajú ešte záležitosti ako „zalomenie“ riadkov a dlhé riadky vytekajú za pravý okraj okna editora. Nenájdete tu vyhľadávanie a nahradzovanie (často je to slabina väčšiny náhrad notepadu).

Offtopic: HTML a CSS

Samozrejme najčastejšie má môj písaný text niečo spoločné s HTML a CSS. Prednedávnom ma napadlo ako komplikovane sa v editoroch tohto typu pracuje naraz s kódom dokumentu (najčastejšie šablóna) a zároveň jeho prilinkovaným CSS. Asi by mi pomohlo, keby som po otvorení HTML dokumentu mohol priamo „vojsť“ do ním prilinkovaného CSS súboru (viem, že to nie je najjednoduchšie najmä ak je v LINK URI k CSS).

Intype

V alfa verzií má Intype o niekoľko funkcií menej a o veľa viac. Sústredil sa na propagáciu _Bundles_ a to sa mu zrejme podarí pokiaľ neodoláte zvedavosti a preskúmate ich syntax. V tom je jeho misia splnená :-)
* „Web Intype“:http://intype.info/
* „download alpha Intype 0.2.0.211“:http://intype.info/forums/comments.php?DiscussionID=3&page=1#Item_0
* „FAQ Intype“:http://intype.info/faq/ pripomínajú, že Intype bude komerčným produktom
Viem, že som zďaleka neodhalil všetky zámery autorov ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

23 komentárov

  1. johno píše:

    „Všetko je samozrejme po odhalení „ako to funguje“ modifikovateľné ale očakávam, že takmer nikto sa svojimi modifikáciami nepoženie pred „verejnosť“ a budeme čakať či sa z editora stane tak zaujímavá záležitosť aby jeho používatelia považovali za prestíž uverejniť svoje príspevky.“
    Toto sa myslím už stalo. Stačí pozrieť fórum Intype. Vlastnými bundles, themes sa to tam len hemží.

  2. rony píše:

    no forum ako zdroj vylepseni nie je najkomfortnejsie riesenie ;-) ale ako forma odpovede staci :-)
    napriek tomu mi tam chyba k pouzitelnosti vyhladavanie a nahradzovanie.
    viditelne je alfa verzia len propagator Bundles.

  3. FrozenDog píše:

    rony:
    Samozrejme, ved Bundles je hlavne lakadlo ;-) Napriek vsetkym nedostatkom si myslim, ze je to na alfu celkom pouzitelny kus softu. Tesim sa na dalsi vyvoj.

  4. johno píše:

    Ukočírovať tú nadšeneckú komunitu v tejto fáze vôbec nie je sranda. Oni najprv začali hádzať svoje snippety do blogu. Teraz si na to vytvárajú aspoň témy na fóre. Je zábavné sledovať ako sa to rýchlo formuje.
    Na vlastné snippety bude centralizované úložisko a už to tam zopár ľudí spomínalo. Hlavnú prioritu majú teraz iné veci a to asi každý chápe.
    Osobne si myslím, že tým, že vsadili hlavne na bundles/snippets bol veľmi dobrý ťah. Nepoznám Win alternatívu, ktorá by to dokázala.
    Pre mňa osobne je to tiež dosť nepoužiteľné pokiaľ nemám undo. Search & replace mi zatiaľ tak veľmi nechýba. Každý by tam chcel to svoje a fakt im nezávidím vyberanie toho podstatného. Hlavne ak je tvojim vzorom človek, čo tvrdí „Don’t listen to users“. :-) V každom prípade undo, search & replace určite bude.
    Je to stále „len“ alpha, ale keby bola aspoň polovica alpha verzí na takejto úrovni, žilo by sa nám naozaj lepšie.

  5. rony píše:

    [4] najhoršia fáza začne, keď začneš mať tendencie všetky rozumné návrhy do toho editora napchať. Skončí to kdesi v podobne PSPad, ktorý na pôvodnom motore ťahá snáď tri vlakové súpravy.
    No ak mám pravdu povedať, na koordinovanie prírastkov týchto blbiniek (snipety) je potrebný jeden človek, ktorý nebude robiť nič iné.
    Mne osobne zatiaľ nijako tie snipety nepomôžu – očakával som niečo primitívnejšie:
    napíšem background, niečo stlačím a on mi ponúkne možné parametre – neviem to dokonale vysvetliť písmom. Napíšem <a a znovu stlačím tú kombináciu a znovu mi to ponúkne href atď atď. snáď to je toho schopné…
    No ja status alpha chápem.
    Dávam do toho skôr nádeje, že sa intype pri podpore potreby editovať striedavo rôzne formáty (unix, pc, mac, iso8859-2, windows1250…) neuberie cestou ako iné editory a ponúkne mi konečne niečo, čo mi naozaj tak sadne, že nebudem musieť mať na editovaine v iso epad, na utf a win zasa notepad (pricom pre utf musim vzdy vlozit na zaciatok 4 bajty a potom nezabudnut ich dat prec) :-)
    ale jeden editor, ktory nebude prehnane mudry a nedodrbe mi obsah suboru svojimi vlastnymi predstavami :-)

  6. Dominik píše:

    rony> Tak ako pises to vobec nema fungovat a je to velmi neprakticke. Spomalovalo by ta to.

  7. rony píše:

    [6] skus to vysvetlit este mojim navykom.
    ps: nejdem sa s tebou skriepit ale pouvazuj:
    potrebujes pri pisani kompletnu copypaste napovedu alebo pomocnika?
    napr.: ja si vacsinu tagov html pamatam, to iste plati o CSS. Pre urychlenie prace ale aby som nelovil v pamati potrebujem iba parametre.
    V tych bundles som ale zvacsa nasiel iba cele casti / cele riadky kodu, co ma pri pisani omnoho viac zdrzuje ako by si si myslel
    moja predstava je, napisem kusok z prikazu, nieco stlacim a zacne sa nieco diat, co ma priamociaro navedie k dokonceniu.
    naozaj to v texte neviem vysvetlit, aby si pochopil, ze je to komfotne.
    poviem na rovinu: v tvare, ze mam v menu povymenuvane vsetky mozne znacky vsetkych moznych jazykov mi je Bundles nanic (ja viem, ma to sirsi potencial) ale v tomto smere mi je naozaj na hovno, ze v menu je tam background, font, font-family atd. Tie veci poznam a ocakavam skor podporu pri pisani toho za „dvojbodkou“ (ja viem, ze odpoved je, ze to sa da, staci si to napisat) ;-)

  8. FrozenDog píše:

    Hmm… myslim, ze uz viem, co myslis – a prekvapujuco to prave tak funguje. Skus napisat „body“ (bez uvodzoviek) a stlacit tabelator ;-) Samozrejme musis byt v mode editacie (X)HTML – vid tretia vec na status bare.

  9. rony píše:

    [8] doma odskusam, dik.

  10. keff píše:

    Mno, na to ze to zatim nic neumi je to pekne pomale – vyber textu mysi dokonce trha a vytezuje cpu na 50% (?!!).
    A zatim nic co by SciTe nezvladlo levou zadni, a to chteji prodavat? Programatorum? Mezi lamami se jeste najdou uzivatele ochotni platit za neco co je horsi nez nejaka free utilita, kdyz jim to nekdo vychvali a proda tak aby nemuseli premyslet pri instalaci a uzivani, ale jako obchodni model zamereny na profesionaly to vidim jako bublinu ktera splaskne az dojsou $$$.
    tak sorry ze nadavam, ale chci mit nejaky output z tech 20 minut co jsem ztratil u intype :)).

  11. rony píše:

    [8] tabulátor, ano. Nefunguje to síce na čiastočne napísané tagy ale je to takmer to, čo chcem.

  12. johno píše:

    [10] Ale, ale pozrime sa. 18 rokov na svete, 20 minút s Intype a už je to odborník na jeho obchodný model. Toto je sila. A nie, SciTe nezvláda ani pravou prednou to čo Intype v alfa verzii. Pozri si screencasty.
    [11] Niečo ako autocompletition? Inak na prácu s tými tabulátormi si treba zvyknúť, ale osobne sa mi to veľmi zapáčilo.
    Možno by bolo fasa napísať to ako feature request do fóra, aby sa to zvážilo.

  13. Martin Cohen píše:

    Dakujem za pekny clanok. Pokusim sa odpovedat na niekolko vasich otazok. Aj ked na vacsinu z nich mozem povedat iba „je to alpha“. Alpha pre Intype Team neznamena kriticky nestabilny a nepouzitelny software. Pre nas je to isty set prvych zakladnych vlasnosti editora, ktore su demonstraciou toho co dokaze jadro a zaroven komplexnym testovacim scenarom na to co sa doteraz pre Intype urobilo. Set zakladnych vlasnosti je naplanovany tak aby umoznil zakladnu pracu. Najprepracovanejsou castou su samozrejme bundles, ktore Intype robia prave tym odlisnym a budia zaujem. Editor ani z piatich percent nedisponuje tym co je v celkovom plane do verzie 1.0.
    Konkretne k otazkam a nejasnostiam:
    Instalator sluzi naozaj iba na vytvorenie ikoniek a na rychle spustenie editora. Filozofia Intype, rovnako ako licencna politka pre komercnu 1.0, bude umoznovat jednemu uzivatelovi pouzivat Intype na viacerych pocitacoch. S tym suvisia aj zasahy, ktore instalator do systemu robi. V praxi sa dnes experimentalne pouziva iba logovaci subor ulozeny v „Documents and Settings“ v profile uzivatela. Inak je Intype plne prenositelny medzi pocitacmi obycajnym kopirovanim.
    Bundles sa nie len budu dat vypinat, ale Intype bude disponovat komplexnym editorom na upravu, tvorbu a ladenie jednotlivych typov poloziek. Aktualizacie bundles budu prebiehat pomocou SVN. V sucasnej verzii je mozne bundle vypnut jednoduchou bodkou na zaciatku mena adresara: „.HTML.itBundle“.
    Co sa kodovani tyka. Sme v alphe, podpora Unicode je zaklad, dalsie kodovania pribudnu s dalsimi verziami. Zobrazovacie jadro je schopne si poradit aj s velmi zlozitymi abecedami a jazykmi, zatial sa vsak ladeniu pre japonstinu, ci arabstinu, venovat nebudeme.
    Uzivatelske rozhranie tak ako je viditelne teraz je takmer konecna. Pribudnu este drobne detaily (ako napr. Tabs pre editaciu viacerych dokumentov).
    Vlastnosti ako zalamovanie riadkov, alebo spomenute vyhladavanie budu vyriesene opat trosicku odlisne. Search & Replace by sa dala nazvat velmi silnym transformacnym nastrojom, ale nechcem predzradzat privela. Hype je uz aj tak viac ako velky ;)
    Sam povazujem za najvacsi nedostatok tejto alphy chybajucu dokumentaciu, ktora vytvara nejasnosti v chapani celeho konceptu. To ale napravime co najskor, ostatne mame na to zajednaneho guru mentora Rikiho ‚fczbkk‘ Fridricha, ktoreho dokumentacie a rady su vzdy tie najzrozumitelnejsie.
    Pre vyber vlastnosti mame velmi striktne pravidla. Je to hlavne kvoli tomu aby sme nedopadli ako skladka bordelu v nespocetnych strukturach menu. Cela koncepcia az do verzie 1.5.0 je premyslena a vieme celkom presne ako bude Intype v tejto verzii vyzerat. Vlastnosti, ktore su v poziadavkach uzivatelov akceptujeme iba v pripade, ze maju svoje opodstatnenie, alebo nam detailuju implementaciu inych vlastnosti systemu.

  14. Martin Cohen píše:

    *keff:* Je velmi zvlastne ze sa ti Intype zda pomaly. Nase testy ukazuju, ze je pri mohych operaciach neporovnatelne rychlejsi ako SciTE. Pri jednom testovanom pocitaci sme sa stretli s vyraznym spomalenim renderovacieho jadra, ale pricinu sme zatial nezistili. Moj odhad je, ze na pocitaci bol neaktualizovany Win XP. Budeme sa v dalsom vyvoji tomuto venovat trosku viac.

  15. rony píše:

    [12] niee, tabulator je dobra volba – myslim, ze sa to vzije – ergonomicky je to najblizsi klaves pre podobny ucel. Premyslal som nad Capslockom ale tam ma kopec ludi k nemu averziu a snazi sa mu vyhybat pricom na Tab su zvyknuti.
    [13] pomerne uspokojive. povedal by som, ze v beta stadiu to bude pouzitelne. Teraz mi vadia iba drobnosti a ak by tie neboli, tak – bez urazky – nahradi notepad. Nie som moc velky fanda farebneho vyznacovania syntaxe, takisto mam svoju predstavu o napomoci pri pisani kodu (chyba mi nejaky jednotiaci standard, ktory by mi dovolil sa to raz naucit a potom pouzivat kdekolvek pocnuc telefonom konciac prave zo smetiska vyhrabanym EMWACom) :)

  16. keff píše:

    Aha, intype je slovensky, uz chapu a omlouvam se. Byl jsem zklamany protoze jsem si rikal ze kdyz je z toho rony nadseny tak to musi mit super funkcnost… Besides, Martin Cohen zni docela kanadsky,ne?:)
    [14] Bohuzel u 90% useru rychly program znamena program s okamzitou odezvou na kliknuti, nejen peclive optimalizovany stavovy automat pro hledani 10MB vyrazu v 50TB textu, ale to urcite vis :). To vybirani textu je opravdu pomale, kdyz drzim mys a jezdim po obrazovce, CPU je vytizeny pres 50% systemem takze to ten CPU cas netravi v intype, ale bug to nejaky bude.
    Jesli jeste muzu rict nejaky UI postreh, to doplnovani mi prijde temer neobjevitelne, intype by mel urcite dat nejak najevo ze ted se tabulatorem neco doplni a taky by mel rict co (nejakym velkym tooltipem pod kurzorem ve kterem by byla cela doplnena konstrukce pripadne i vsechny jeji moznosti – anebo nekolik nejcesteji pouzitych?).
    Taky se mi na scite libi vypis tabulatoru lehkou sedou, a moc bych se primlouval za kontexttove menu, prece jen to vydesi kdyz po nekolika letech rightclicku na textarey se najednou nic nestane.

  17. keff píše:

    [14] jo a je to na windows XP pro ENG, aktualizovanych.
    zkousel jsem zachytit stack threadu ktery dela ten cpu spike, ale to se dela celkem spatne kdyz se to projevuje jen pri jezdeni mysi, nicmene z 5ti pokusu byl jeden vyrazne jiny:
    ntoskrnl.exe!ExReleaseResourceLite+0x1a3
    ntoskrnl.exe!IoGetStackLimits+0x74
    ntoskrnl.exe!ZwYieldExecution+0xb4a
    ntdll.dll!KiFastSystemCallRet
    USP10.dll+0x34f18
    USP10.dll!ScriptTextOut+0x207
    intype.exe+0x35f26
    intype.exe+0x360ca
    intype.exe!onig_new+0x10d83
    Ze by to pokazde pri prekreslovani travilo prilis mnoho casu v te uniscribe knihovne?
    A ted jsem si vsiml – vodorovny posuvnik by se obcas sikl :)

  18. hvge píše:

    [17] Skus nam poslat text na ktorom to skusas. Z nasich testov naozaj vyplyva, ze sme co do rychlosti renderovania porovnatelny so scite. Selekciu mysou nepouzivam, ale ako som to prave porovnal so scite, tak sa mi zda byt intype lepsi, pretoze slektujeme text plynule pri scrollovani (na rozdiel od skokov po viacerych riadkoch v scite)
    Pouzivame prakticky uz zastaraly hardware (teda s vynimkou mac mini s 2GB ram a core duo CPU:), ako 1.3 a 1.5GHz notebooky a celkovo, snazime sa intype ladit prave na tento cielovy hardware. Intype som dokonca testoval na starom 400MHz AMD procesore, kde sa to dalo vcelku realne pouzivat (rozhodne lepsie ako nejaka 4 roky stara instalacia pspadu co mi tam ostala), ale uz bolo poznat, ze to chce nejake dodatocne optimalizacie…

  19. hvge píše:

    Jo a moj email je public [at] hvge [dot] sk :)

  20. rony píše:

    okrem toho anglickeho fora by sa zisiel CZ/SK tam u vas.

  21. rony píše:

    Urcite nebudeme vytvarat CZ/SK forum. Staci sa pozriet na reakcie ceskych a slovenskych uzivatelov. Nikto nechce platit a kazdy pinda. Preto sa na CZ/SK trh ani nesustredime. Cesi a Slovaci chcu vsetko co najviac nabusene, hned a zadarmo… Bez urazky, ale je to vidno vsade.
    Ovela zaujimavejsie je pre nas zvazit nemecku, alebo francuzsku mutaciu webu.

  22. rony píše:

    [len sa podpis svojim menom – takto tusim kto z vas to vobec pise?]
    chapem postoj k tomu. nestacilo by aspon v tom vanilla prihodit jednu kategoriu na prispevky pisane v CZ/SK? V momentalnom stadiu to skor pomoze – kludne to obmedz na vyhradenu skupinu ludi – myslim, ze vanilla to zvladne.
    ale respektujem postoj, nebude, tak nebude :-)

  23. Martin Cohen píše:

    Planujeme rozbehnut temu na DCF vyhradenu na Intype, ale az v dobe, kedy budeme mat zakladny set featur hotovy.