Musí byť americká filmová komédia hlúpa?

Práve som trafil film, ktorý má v sebe hodne z myšlienok, ktoré sa rôznymi formami prevaľujú niektorými weblogmi (masa tupcov a vodca stáda predopovaný IQ).


Kdesi som čítal vtipnú vetu, že súčet inteligencie ľudí sveta je konštanta. Počet ľudí neustále narastá. A to je základom filmu „Idiocracy.“:http://www.imdb.com/title/tt0387808/ Hlúpi ľudia sa rozmnožujú a inteligentní nad rozmnožovaním váhajú. To sa nakoniec prejaví v globálnom merítku a spoločnosť sa o pár stoviek rokov ocitne tam, kam vás vediem.
Film má veľa vtipných hlášok z ktorých si zapamätáte dialóg hlavných postáv: Tak už vieš ako sa cítil Einstein? Tiež si myslel, že všetci ostatní sú trupky? Neviem. Ale potom vymyslel atómovú bombu…
Idiocrazy spracovaním, hercami, nízkou a nenáročnou zábavou nijako nevybočuje z hlúpych amerických komédii na ktoré sa zíza zásadne s dvojlitrovou kolou (v mojom prípade Pepsi) a vedrom kukurice. Nenúti k zamysleniu nad tým, čo v ňom nevidíme. Má bohatú výpravu s množstvom efektov využitých na vybudovanie inej budúcnosti akú si technoidi predstavujú.
V tej budúcnosti nejde krivka poznania nahor ale strmo nadol. Redne bohatosť jazyka a oscarovým filmom je záber na zadok.
Podobne ako môj predošlý príspevok aj tento film prináša v množstve jednoduchých situačných scénok bez nutnosti pamätať si súvislosti aj možnosť vziať si z neho jednu alebo dve myšlienky, abstrahovať ich a zamyslieť sa. A na druhú stranu povedať si, že *taká Idiocracy by bola cool.*
A čo bolo skryté v „článku o penise na lakti?“:https://spravodaj.madaj.net/view.php/2007/01-rusovi-rastie-penis-na-lakti Niektorí na to prišli a niektorých iba pobavil pohľad na obrázok.
Prekoná tento článok vo vybrali.sme ten o penise? Porovnajte si to sami:
* „Penis na lakti – počet hlasov“:http://vybrali.sme.sk/c/Rusovi-rastie-penis-na-lakti/
* „Idiocracy – počet hlasov tohto článku“:http://vybrali.sme.sk/c/Musi-byt-americka-filmova-komedia-hlupa/
Pesimista, či optimista?

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. yderf píše:

    uff, podla traileru to vyzera genialne…

  2. Ruziklan píše:

    Rastie vo mne dojem, ze zaradenim toho laktoveho spotu a formulaciou tohto (vratane odkazovania a rozvirovania diskusie) si sa rozhodol trochu si zvysit ultrabulvarnu navstevnost.
    (Podobne, ako si dakde vyletel nahor so Swiftom a potom o tom referoval. A proces s pozitivnou spatnou vazbu bol spusteny…)
    He? :-)

  3. rony píše:

    [2] pozri, ak chces uspiet u masy s nejakou nezaujimavou myslienkou – priklad toho penisu – tak ak by som napisal „chirurgovia dokazu vlastny organ cloveka zivit na inom mieste tela a potom ho vratit revitalizovany naspat“ tak masu nezaujmes. A ten film Idiocracy hovori o tom istom: masu zaujima v tom filme prdenie, kopanie do guli a pouzivanie zlozitejsich vetnych konstrukcii a slov mimo ich rozsah chapania povazuju za buzerantske. Akonahle maju vnimat nieco zlozitejsie, tak vypinaju mozog a stracaju sustredenie. Deje sa to aj teraz – preto ludia nechapu napr. clanky o internete – pri prvom neznamom slove sa vzdavaju.
    takze ak ich chces zaujat niecim dolezitym, musis to prekryt tym, co ich zaujme. preto je dolezite napr. pri varovani: neverte kazdemu emailu, pouzit vhodny priklad s vyuzitim niecoho, cim uputas.
    netvrdim, ze som mal clanok o penise na lakti dokonale premysleny a naplanovany. Tiez ma v prvy moment zaujal nadpis „hahahaha, penis na lakti, hahahaha“ lenze mi aj rychlo doslo, ze je to neuveritelna chirurgicka technika, ktora riesi strasne vela problemov ake sa zrejme pri takychto zakrokoch riesia (odmietanie cudzieho tkaniva a vobec schopnost vyriesit zdanlivo nemozny problem sproste povedane vypestovanim tkaniva priamo na tele pacienta).
    Samotny film Idiocracy to az s extremom napovie, co sa mi vlastne s prispevkom o penise na lakti stalo. A potvrdilo mi to.
    Staci si porovnat tieto dva clanky – neverim, ze dnes dosiahne aj tento moj clanok taku navstevnost a uspesnost a ze vobec niekoho zaujme kontext aky maju oba clanky.
    Pridal som dokonca do povodneho clanku prislusny odkaz a rovnako neverim, ze ti, co si pridu pozriet penis na lakti prejdu aj na dalsi clanok napriek explicitnemu doporuceniu.

  4. Ruziklan píše:

    Na 100% suhlas s tym „zaujatim mas“. Prikladov mam aj z vlastnej praxe nespocetne, ci uz blogovacej, prednasacej alebo inej, kde ide o komunikaciu. A je takisto temer iste, ze tento spot nebude taky „uspesny“.
    No ked za nejaku dobu pozries referery, ono horuce slovko, pravdepodobne v kombinacii s inymi, sa tam bude vyskytovat dost. To mi povedala moja kristalova gula. Obcas sa myli, pravda.

  5. Samušo píše:

    Rony, úprimne, až do tohto momentu som si myslel, že ti na chvíľu mozog omäkol. Som rád, že som nachytaný a ty si v poriadku :)