Blog banky – trochu neobvyklá kombinácia

Áno, síce tu blogoval šéf VUB (ale nevydržalo mu to zasa až tak dlho), dokonca kdesi je aj zaprášený weblog ďalších vysokých manažerov bánk. Síce tu máme trochu zakapaté nezávislé Elektronické bankovníctvo (blog), no aby sa oficiálnou súčasťou firemnej prezentácie banky stal weblog a to dokonca podpisovaný konkrétnou osobou? Ale máme ho tu. Poľský investor sa rozhodol vytvoriť čosi „neočakávané“. Internetovú banku. Volá sa *mbank* a rozbehli to v CZ aj SK takže z oboch strán sa do „blogosféry“ začleňuje aj toto odvetvie.
Ale nebude to o mBank. Bude to o *firemných weblogoch.*


Naozaj „nesmiem“ posudzovať a odhadovať AKO dlho im to blogovanie vydrží. Obvykle majú *firemné weblogy* svoje špecifiká a čím serióznejšia firma, tým menej sa jej žiada „rozplynúť“ komunikačnú stratégiu do nekontrolovanej produkcie slov do médii (weblog je médium). Ibažeby sa do základu firmy rovno táto komunikácia „zadrôtovala“. Predpokladám teda, že bloggeri na weblogu mbank svoje texty len tak nepíšu rovno do „CMS“ ale príspevky pekne pretekajú reťazou schválení a to vrátane typografickej, gramatickej korektúry. Firemná kultúra proste vyžaduje svoje. BTW: v skutočnosti weblog mBank píše rovno oddelenie PR.
Samotný fakt existencie weblogu? Je to len *módne využitie slova a formy* pretože bankoví odborníci sa mediálne prezentujú už teraz. Každý prejav hovorcu/hovorkyne je v podstate to isté „prehovorenie“ prostredníctvom médii. Poskytujú rozhovory v odborných reláciách a vyjadrujú názory na dianie.
Áno, forma je, mediálna prezentácia je, takže je to dobre :-)
Na slovenskom weblogu mbank som našiel v prvom odstavci vetu náš štýl je bankovou verejnosťou všeobecne vnímaný ako konfrontačný a teraz neviem či to nie je prianie otcom myšlienky. Ak sa rozhodnem vybudovať trošku iný štýl inak klasického podnikania, tak môžem svoje konanie vnímať ako konfrontačné, no nakoniec môže byť len iné. Neviem si predstaviť aby banková (a asi aj hociktorá) inštitúcia akokoľvek zmenila spôsob svojej komunikácie. Formu meniť môže ;-)
V odstavci bodu 1. sa spomínajú poplatky ako nepríjemná pravda, ktorú banky neradi diskutujú. No áno, nikto nehovorí o svojom plate s celým Slovenskom s nadšením. Páči sa mi však, čo píšu v bode 2. – pri účasti v diskusiách na cudzích weboch sa vyjadruje zamestnanec s odkrytou identitou. Je to super. Aspoň pre čitateľov diskusii. Technicky je to však zajedno. Keby mi k článku na mojej stránke začal „spoza bučka“ písať niekto osobne dotknutý obsahom článku alebo komentára, tak mi nerobí problém identitu odhaliť a podľa toho posúdiť, či vyrieknuté slová nemajú okrem napísaného aj niečo v sebe skryté. Preto si myslím, že by sa žiadny zamestnanec (ani skryte ani otvorene) nemal „svojimi“ slovami vyjadrovať na cudzích weboch pokiaľ s týmto vyjadrovaním nie je stotožnená firma. To znamená iba to, že komentovanie na cudzích weboch zamestnancami môže byť pekný marketingový nástroj firmy. A zadarmo a samozrejme určite aj prínosný (pokiaľ neskĺzne do otravnosti) :-)
To sa bohužiaľ nedá povedať o mnohých, ktorí pod pláštikom radového občana srdcervúco obhajujú len tie najlepšie skúsenosti práve s tou a tou bankou. Ak sa práve toto v diskusiách deje, je jasné kto to píše. Je to nesprávne ale aj ľahko dekódovateľné. Ak sa snažím byť „bezprostredný“ a „ľudový“, tak naopak pôsobím „umelo“ (mám kvantá komentárov na Spravodaji, kde sa presne toto dialo a dotyční autori boli priehľadní ako rezeň v ľudovej reštaurácii). Takže človek s rozumom to neurobí. Ale áno, viem o kvantách diskusných príspevkov, kde to priam iskrilo tým, že píše rovno pán majiteľ firmy s rezonujúcim urazeným egom ;-) a samozrejme nejde len o banky ale všeobecne. Hovorím tomu „strieľanie z kríčkov“. Nie je to nič pekné a hľadieť na snažiaceho sa „anonymného neznámeho“ na jeho okatý prejav tiež.
V treťom bode článok na weblogu sľubuje niečo bez poplatkov, to je *odborná téma* a tej sa nedokážem venovať. Proste každá firma potrebuje zarobiť a fakt je ten, že banky zarábajú okrem iného na poplatkoch :-) Myslím, že ani zisk mBank sa nebude vytvárať dobrovoľnými darmi ;-)
Pre tých, čo z článku nepochopili jeho jadro: hovorím o FIREMNOM weblogu s tým, že ako barličku výkladu som si zobral aktuálnu novinku a to firemný weblog ešte nepodnikajúcej mBank pretože ma samozrejme zaujala forma komunikácie. Čiže môj text je všeobecne o komunikácii firiem a či prevzatie netradičnej formy túto komunikáciu môže nejako zmeniť.
Podľa môjho názoru FORMA neovplyvní „rovnakosť“ firemnej komunikácie. Dajme tomu si odpustíme obligátne suché tlačové správy, ktoré už nevzrušia nikoho a možno preto je vhodný akýkoľvek iný mediálny nástroj. Inak na príklade mBank povedané: keby vydali svoje terajšie dva články ako tlačové správy, nezaujmú ani mňa :-) nieto nejakého novinára. Zatiaľ som však nejaké veľké pozdvihnutie nad firemným weblogom (akýmkoľvek) v médiách nepostrehol.
Článok som napísal AJ pod dojmom prečítania článku iDnes: Vítejte v blogosvětě a je vlastne akousi doplňujúcou reakciou. Opakujem, že weblog mBank ma napadlo do článku vmontovať pretože je to priebežne prebiehajúca novinka, ktorej sa bohužiaľ iné média moc nevenovali.
Mimochodom frčia na obligátnom WordPress.
Nesúvislosť: Zbežne som prebehol komentáre na tom weblogu a závidím kultivovanosť. Asi to spočíva v tom, že „dementi“ sa ani neprelúskali článkom :-) Som celkom zvedavý ak mBank výjde von ako sa vysporiada s mentalitou slovenských diskutérov :-) tu bohužiaľ nikto z nich nejedná štýlom „nerob iným to, čo by sa nepáčilo keby robil tebe niekto iný“.
Viete akým firemným weblogom som skutočne očarený? firemný weblog T24 (INBIZ, s.r.o.). Keď som pred pár rokmi vypĺňal Spravodaj článkami, boli to PRESNE takéto správy. A presne toto som chcel čítať ja! Snáď si nájdu o sebe zmienku takto zašitú v predlhom príspevku a potešia sa :-) Dobrá práca!

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. bolek píše:

    A tak pekne si to napisal v poste: Firemný speak vám umožní realizovanie pregnantného myslenia… a teraz to porusujes;-)

  2. rony píše:

    [1] to sa nevylucuje ;-) ktore moje formulacie mas na mysli? :-)))

  3. dusoft píše:

    predsa tie pregnantne :-)

  4. Ferino píše:

    Diky rony za tu T24ku! Vsimli sme si, vsimli sme si! :)) a moc krat dakujeme, ved pridi k nam opat kuknut ked ta uz nebude bavit „MENEJ komercny“ blog mbank :)) ach jaaaj, k mbanku sa radsej nevyjadrujem, len ma to rozculilo. Ale v podstate si vsetko vystihol v clanku co stoji za to povedat, vsetko ostatne by uz asi bolo aj tak len na tri bodky … :))) Vdaka Bohu ze piseme o gadgetoch a technologiach, lebo keby sme pisali o PR-„šašoch“ tak by sme toho vela nanapublikovali :)

  5. rony píše:

    [4] kukam kazdy den, fakt ocenujem, viem ake je to tazke vybrat co i len jednu jedinu spravu denne.