Seriály: Stratení na pokračovanie

Pokiaľ sa obmedzíte iba na to, čo ponúkajú české a slovenské TV stanice, nemusíte prísť o najzaujímavejšie seriály ale predsa len je vhodné vedieť, čo nás možno čaká.


Začnem naozajstnými perlami CZ/SK kanálov
PRIMA
*Rodinná pouta* je nekonečný seriál, ktorého náplňou sú vzťahy. Priznám sa, že plynú akosi mimo mňa pretože necítim potrebu „komentovať“ charakterové vlastnosti „zlých“ postáv a držať palce tým dobrým. Príznačné na seriáli je to, že celý dej sa v skratke premelie hneď na začiatku a musím ironicky poznamenať, že to väčšinou stačí. Pokiaľ máte v rodine fanúšikov tohto seriálu, tak výrazne doporučujem kúpiť si notebook alebo niečo čím sa dokážete zabaviť.
*Letiště* je opäť z Primy ale tu nepoznám ani o čom to vôbec je ani či má nejakých fanúšikov.
*Zoufalé manželky* ma zaujalo hlavne herečkami ale nevidel som ani jediný diel. Zatiaľ netuším či som o niečo prišiel.
ČESKÁ TELEVÍZIA
ČT je u mňa v kurze pretože vysiela vždy to zaujímavejšie.
*Jistě, pane ministře* a *Jistě, pane premiére* sa dávno síce nevysielalo ale treba mať tento starý seriál na pamäti. Známejšie je slovné spojenie „britský sitcom“. To je dôvod na zbystrenie pozornosti bez ďalšieho popisu.
*Červený trpaslík* britský sci-fi sitcom
*Black Books* britský sitcom
*Párování* britský sitcom
*Joey* prvú sériu začína pred polnocou ČT1 práve ako náhradu za Párování
MARKÍZA
*Priatelia* svojho času extrémne populárny a Markíza ním vypĺňa menej sledované časy.
*Kobra 11* dopravná polícia, nemecký kriminálny seriál. Prestal ma baviť po šiestom rozbitom drahom nemeckom aute a ôsmej o dve hlavy vyššej sexi priateľke malého Simíra.
*Susedia* z CZ/SK produkcie ma napodiv tento seriál baví a dokonca sa pri ňom aj bavím. Občas skĺzava do hluchých trápnejších scénok ale raz za čas sa niečo podarí. Za najtrápnejšie považujem vsúvanie niektorých „celebrít“ do jednotlivých dielov (tá česká speváčka, tá hlásateľka počasia a nejakí ďalší). Seriál sa snaží o niečo medzi Priateľmi a „primáckymi“ seriálovými novelami. Možno mu chýba trochu britského humoru a aj v Priateľoch sa situačná komika vyskytuje častejšie.
*Joey* prvú sezónu Markíza odvysielala a aj keď druhá existuje, zatiaľ sa neobjavila.
„Frasier“ bol vysielaný v okolí polnoci v nedeľu (pravdepodobne tento rok nebude už pokračovať).
JOJ
*MASH* osvedčený vytrvalec TV JOJ, ktorá v tejto sfére vôbec neexperimentuje a zo seriálov mala doteraz najradšej tie venezuelské.
*MOESHA* by si zaslúžila menej nepríjemný vysielací čas pretože má celkom pozerateľnú hlavnú predstaviteľku ;-)
*LOST* je zrejme experimentom TV JOJ ako to bude prijaté. Bol bombasticky propagovaný ako najlepší seriál na svete. Pravdepodobne úspešne. Za sebou máme myslím dve série a momentálne má JOJ od tohto seriálu prestávku.
SVET MIMO KÁBLOVKY
Trieskať o tom, že mimo TV v káblovke je toho viac dlho nebudem ale skúsim vymenovať to, o čom trošku viem.
*Star Trek* sci-fi seriál, ktorý je veľmi ťažko jednou vetou popísať pretože vznikol pred mnohými desaťročiami a je prakticky nemožné si ho pozrieť v rozumnom čase celý. Ja sa o to pokúšam a priznám sa, že úspešne. Problém je, že sa nedelí len na sezóny ale existujú varianty Star Treku.
Star Trek je fenomén ale ja vo svojom okolí nepoznám nikoho, kto by sa dobrovoľne priznal k jeho pozeraniu :-) Akosi to považujú za priznanie detinskosti alebo neviem ešte akých nepríťažlivých vlastností človeka. A najčastejšie si robia posmešky s použitím odpočutých slov zo startreku. A občas si to mýlia s infantilnejším StarWars ;-)
Star Trek vysielala Česká Televízia ale zrejme to už nebude opakovať. Pokiaľ sa nemýlim obmedzila sa iba na pôvodné série a marí sa mi, že šli ešte série zo Star Trek Enterprise.
*IT Crowd* je seriál z IT prostredia a preto je najbližší najväčšiemu percentu čitateľov Spravodaja. Preto odvážne tvrdím, že tento britský sitcom sa bude páčiť všetkým. Existuje jeho prvá šesťdielna sezóna s prísľubom ďalších dielov už začiatkom tohto roku. Dokonca američania budú točiť svoj vlastný „fork“. Nie sú žiadne informácie, že by zaujal naše televízie.
*Day Break* zatiaľ šesť dielov ma celkom zaujalo (hodnotím to lepšie ako LOST). Policajt je uväznený v časovej slučke a každé ráno sa zobudí v tom istom dni a zakaždým si pamätá predošlé udalosti a snaží sa vyšetrovať svoj prípad. Doporučujem.
*Prison Break* je doporučovaný seriál a uvidím, či sa k nemu dostanem v blízkej dobe. Má už natočených veľa dielov a zrejme má svoj úspech.
*Scrubs* je sitcom z lekárskeho prostredia a má svoju kultovú základňu v pomerne aktívnej skupine svojich fanúšikov. Existuje už v niekoľkých sezónach po 24 dieloch. Celkom určite sa naň teším.
Niektoré z týchto seriálov sa v blízkej dobe v CZ/SK neobjavia ale napodiv už majú extrémne silnú základňu fanúšikov, ktorá je schopná k nim napríklad vypracovať titulky, webstránky a silnú komunitu. Dokonca by som tvrdil, že pokiaľ chcete kvalitný seriál tak jeho sledovanie v TV v čase, ktorý si určí jej programové oddelenie je najhoršia možná voľba a zúfalosť.
Seriály sú práve to, čo môže vytvoriť istú konkurenciu „pevným“ televíziam. Sú kratšie ako filmy a pri vysielaní na želanie priam ideálne. Dobré žrádlo pre internetové televízie. Platí to najmä pre sitcomy. Extrémnymi verziami sitcomov sú krátke diely Čtvrtíčkovho „Ivánka“ ale to zrejme nie je to, čo mám na mysli :-)
O čo prichádzame sledovaním seriálov v káblovkových TV? V prvom rade sú všetky OSEKNUTÉ. Väčšina týchto nových seriálov je už natáčaná širokoúhlo (čiže nie 4:3) a to dokonca aj taký „starý“ seriál ako je Párování.
Fanúškovia iných seriálov ako sú kreslení Simpsonovci (už otrepane známy seriál, ktorý netreba ani pripomínať), South Park (kultový animovaný seriál), Jednoducho Mária (tá to mimochodom všetko začala) mi musia prepáčiť, že som nespomenul ich perly.
Prečo spomínam práve seriály? No v poslednej dobe ma nesmierne nudia filmy. V kine je toho extrémne málo, čo by ma zdvihlo a donútilo ísť sa pozrieť. V TV zasa filmy sledujem tak na pol ucha. Naproti tomu u seriálov sa mi občas podarí pozrieť si za sebou 4-5 častí a som v pohode :-) teda… ten StarTrek je celkom záhul ;-)
Vysvetlivky: *Sezóna* je blok dielov, ktoré sú za sebou vysielané v TV. Niekedy má šesť inokedy aj do 30 dielov. Určite ste si to všimli napríklad u Friends. Tí mali myslím desať sezón.

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. Lipi píše:

    Letiště je príjemný relax, kedy pravidelne vypínam vyššiu činnosť mozgovú :-) …a to ma na ňom baví. Zápletky sú jednoduché a celkom dobre gradované, hoci latku mám nasadenú preklato vysoko (Prison Break).

  2. Bolek píše:

    Day Break bol vysielany namiesto Lostu, ked mala ABC prestavku vo vysielani tretej sezony Lostu a pre maly zaujem odvysielali iba 6.casti z planovanych 13 a zrusili to.
    Ad Desperate Housewives: sledujem to uz tretiu sezonu a stale je to lepsie a lepsie. Teraz cez vianoce som na navsteve zhliadol jednu cast na Prime a bolo to dosta zle. Okrem spominaneho orezu obrazu do 4:3 je aj vyber dabingovych hlasov zly a na zaciatku/konci chyba vynikajuce hudobne podfarbenie monologu „rozpravacky“ z Wisteria Lane. Dojem z toho bol nemastny neslany, neviem, ci by ma na to Prima/STV na to nalakala, aby som tyzden co tyzden cakal na nove pokracovanie ako teraz.
    Ono sa to iba zda, ze to je serial pre „domace hospodynky“ (ziadne manzelky ako to prelozili u nas) a ze pre chlapov su tam iba sexy hlavne predstavitelky. Opak je pravdou. Napriek tomu, ze to je mix komedie, krimi, dramy, mystery, intriganskeho Melrose Place a kopca cierneho humoru, neposobi to ako ta torta, co piekli psicek a macicka, ale je to vynikajuca zabava.
    BTW najlepsi novy serial tohtorocnej sezony je DEXTER. Vynikajuci je tiez serial HEROES. Obidva aj s Desperadkami vrelo odporucam.

  3. dmiba píše:

    Este dodam zopar serialov na zamyslenie:
    JOJ – 4400
    STV – Dr. House
    SCI-FI & SKY ONE:
    Stargate SG1, Stargate Atlantis, Battlestar Galactica
    A este celkom fajn Black Books

  4. Ruziklan píše:

    Priznavam sa, ze pozeram Star Trek. Dokonca kym som bol v Nemecku, mal Star Trek nejake vyrocie a na Kabel 1 chodil skoro v jednom kuse, filmy aj serialove diely. Cumel som na to napriek tomu, ze moja nemcina silne pokryfkava, lebo som poznal mnohy dej a hlasky, takze som si ju trochu trenoval.

  5. emmacore píše:

    Som trekkie, priznavam. Myslim, ze som videl vsetky casti original Star Treku (dokonca aj tu, kde Kirk so Spockom chodili obleceni v nacistickych uniformach kvoli comu ju nevysielali v nemecky hovoriacich krajinach), Next Generation, Deep Space 9 a pomerne vela casti novej Enterprise. Ak si niekedy opat kupim televizor, bude to kvoli digitalnej TV, aby som mohol sledovat taketo programy.

  6. mekelle píše:

    kokos, ty mas cas pozerat serialy?:)))

  7. rony píše:

    [6] kokos ty mas cas ___________(*)
    (*) doplnte cokolvek, cim travi svoj cas mekelle.

  8. Fifteen píše:

    este by som pridal dva dalsie … Eureka (vedecke mestecko a jeden normalny policajt v nom) a urcite Heroes ( http://www.nbc.com/heroes ) so skepsou som si pozrel prvu cast a zostal som pozerat az doteraz. netrpezlivo cakam na 12ty diel. Startrek Next Generation mozem skoro za kazdej polohy a Starwars (staru seriu samozrejme a som ochotny akceptovat tak treti diel). Britske sitcomy (trpaslik, minister, premier, IT Crowd) su 99% stavka na istotu dobrej zabavy.

  9. mekelle píše:

    to kokos rony: ale nie, obcas si serialy pozriem aj ja, ale ten prehlad, co si tu vyrobil, skor pripomina cloveka, co od rana do vereca sedi pri bedni a to myslim nie je tvoj pripad, preto ma to prekvapilo:))

  10. rony píše:

    [9] pozor, prvá časť bol exkurz na webové stránky televízii, druhá časť zložená z vecí, ktoré som videl, mám rozpozerané a asi budem pozerať. Ale nie na káblovke. Black Books napríklad som bol nútený povynechávať.

  11. mekelle píše:

    bohate staci to, co mas rozpozerane:)) z ludi, co poznam by ti prehladom o serialoch konkuroval snad len bolek:))