Draft: doporučované pravidlá pre generovanie RSS zdrojov

V článku Neagresivní čtení RSS je popisovaný zlý postup autorov online čítačiek k algoritmom na sosanie RSS zdrojov. Väčšina ide proste pravidelne do koliečka. To je chyba. Ale aj vlastníci RSS zdrojov by mali dodržovať isté dobré rady od skúsených. Nemusíte chápať dôvody pre ktoré sú tieto rady také aké sú, vychádzajú z praktických skúseností. Neverte tomu, že „váš zdroj také problémy nikdy mať nebude a nikdy ich spôsobovať nemôže“. Zvyčajne sa už v deň narodenia mýlite a ružové okuliare zostávajú v maternici.
Nasledujúce body sú akási pracovná verzia s momentálnymi formuláciami. V kľude môžete nejasne formulované body jasnejšie formulovať, navrhnúť ďalšie body atď. Ak máte pocit, že ste analytický typ so schopnosťou myslieť globálne, s nadhľadom a v kontexte rôznych možných situácii, ste vítaní v komentároch.


1. generujte do RSS prispevky za niekolko poslednych dni a zaroven nikdy nie viac ako 15. Nehanbite sa mat „prazdne“ RSS ak ste dva tyzdne nic nenapisali.
2. celkova velkost RSS suboru by nemala presiahnut XXX bajtov.
3. predtym ako idete robit zasahy v uz zverejnenom RSS kanali, tak najprv si odladte skript v testovacej kopii a az po dokladnom otestovani vymente povodny skript za novy.
4. RSS negenerujte dynamicky ale pripravujte ho offline ako staticky subor vzdy iba ked sa naozaj prida novy prispevok na webe. Tymto bodom usetrite zdroje svojho servra ale aj odberatelov.
5. pre dodatocne informacie mimo nadpis, anotaciu a adresu, vyuzivajte vyvinutejsie a modernejsie formaty RSS a Atom a nikdy nespajajte dve rozne informacie do jedinej polozky (typicky nespajajte nadpis prispevku s menom autora)
6. pred prvym zverejnenim adresy RSS kanalu a jeho prihlasenim do online katalogov si dokladne premyslite jeho adresu a snazte sa ju uz naveky ponechat nezmenenu! V pripade vymeny publikacneho systemu smerujte prostriedkami webservera poziadavky na staru adresu na novu.
7. vyuzivajte polozky ako „posledna zmena“, „cas po ktorom je povolene opatovne stiahnutie RSS“ a nastavte tieto hodnoty na SKUTOCNU dobu – ak pisete jeden prispevok denne, tak nastavte 24 hodin.
8. nedavajte do RSS cele siahodlhe texty clankov a nikdy taketo RSS kanaly nepropagujte v online katalogoch a pouzivajte ich iba v „utajenom rezime“ ak take nieco niekto naozaj bude potrebovat.
9. používajte element `guid`.
Máte ešte nejaké?

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. dusoft píše:

    podla mna by RSS nikdy nemalo byt prazdne a malo vzdy zobrazovat nie clanky za nejaky cas, ale podla poctu. tak si viem zistit, kto uz dlhu dobu neprispieva a teda je mrtvy a zaroven sa dostat k jeho starym prispevkom. casove RSS maju zmysel jedine pri spravodajskych serveroch typu CNN.
    len k nadpisu: odporucane, nie doporucovane (je to cechizmus)

  2. rony píše:

    [1] tak 1 poslednu spravu. pozeram na to pohladom toho, ze som popularny server a ze minimalizovanim objemu naozaj zlepsim traffic na obe strany.
    ale ber to takto: ak nacitavas nejaky zdroj pevnym intervalom, tak 100x ho nacitas nadarmo a mozno 1x ti k 14tim starym veciam pribudne 1 nova.

  3. dusoft píše:

    To je pravda, asi to odlahci. Ale ak si niekto nepoupratuje po sebe, ked uz nepise, tak asi za to neplati a je mu to jedno… cize potom by to skor mohli implementovat poskytovatelia typu blogger.com