Kto hovoril, že sa HTML a CSS kodér nemá čo učiť?

Možno tak pred desiatimi rokmi, keď vrcholil boj vláčikových puzzle z tabuliek proti DIVovaniu pomocou CSS. Vtedy by ste ešte pripustili akým zázrakom je Zenova záhrada z CSS, ktorá pevný HTML kód k nepoznaniu menila púhym priradením iného CSS súboru.

css3-logo

Po prebojovaní sa rôznymi box modelmi je dnes už čaro buď v detailoch a obrusovaniu návykov. Ale nové veci? Kde?

V CSS3. Aj pre mňa prináša prekvapivo zabudnuté zaujímavé veci. Stále však k nim mám akúsi nedôveru ale hlavne taký ten pocit, že keď budem otvárať CSS súbor ani si na ne nespomeniem.

V článku Súčasná generácia selektorov v CSS3 sa dozvieme:

Pseudo trieda :target – pochopíte, kde to vôbec využiť? V komerčnom webdesigne skoro ani netuším.

Zato :enabled and :disabled či :checked and :indeterminate by už už už aj človek chcel ale nakoniec prdne inputu nejakú triedu akože „vypnute“ lebo to aj tak preháňa PHPčkom…

Na pseudotriedu :nth-child() už treba zapájať mozog a priznám sa, mne sa prepol do úsporného režimu už pri pohľade na jej názov… a to som si istý, že budem do mesiaca špekulovať ako vyfarbiť každý párny box…

Pridajte k tomu :nth-last-child(), :nth-of-type(), :nth-last-of-type() a môžeme špekulovať koho napadlo to takto pomenovať.

Voalá, :first-child and :last-child sme už niekde videli, že? Toto je typická vec pre preštýlovanie perexu textu článku. Dokonca aj posledný odstavec by som často chcel vyznačiť.

Aby ani to nebolo jednoduché, tak tu máme :first-of-type and :last-of-type, ktoré robí asi to isté…

Ani u pseudotried :only-child and :only-of-type ma nenapadne nič, kde by som to chcel použiť.

Srandovná je :empty, ktorú vlastne využijete pri čistení bordelu vloženého rôznymi generátormi. Typické vyčistenie od

po lenivom programátorovi databáz, ktorý zobáčikovanie považuje za urážku a tak vysypáva cyklami dáta z SQLka bez ohľadu na to, či v nich niečo je alebo nie je. A stránka je potom plná podivných medzier.

Využitie ::first-letter and ::first-line sa už skoro blíži niektorým potrebám. Nielen typograficky zväčšené prvé písmeno ale aj vynútenie si veľkého písmena na začiatku odstavca.

Otočenie všetkého naruby cez :not() je na vyššiu školu, možno viac pre ľudí, ktorí kódili v perle. Pretože niet nad to urobiť kód nečitateľný.

Lenže dobré slovo na koniec, počnúc IE9 už môžete bez špekulovania tieto veci používať.

Preto by ma vlastne zaujímalo ako ste na tom vy, už ste sa s týmito prvkami nejako spriatelili?

Môže sa Vám ešte páčiť...