Automatické vypínanie počítača v zadanom čase

Občas sa mi stane, že narazím na programy vypínajúce počítač v zadanom čase. Ich autori ignorujú základnú funkčnosť obsiahnutú v samotnom operačnom systéme: Naplánované úlohy a program shutdown.exe a tým nepriamo nútia mať spustený ďalší software v operačnom systéme sledujúci čas a riešiaci úlohy, ktoré splnia už existujúce prostriedky.
Dám vám jednoduchý tip: Start, Ovládací panely, Naplánované úlohy, Přidat naplánovanou úlohu, Další, Prochádzet, vyberte ľubovoľný zo zobrazených programov, Další, vložte názov a čas spúšťania, Další, upresnenie času spúšťania, Další, nakoniec treba určiť konto v používateľa pod ktorým sa úloha spustí, Další, Dokončiť.
Následne pribudne v zozname Naplánovaných úloh ďalšía. Pravé tlačítko myši, Vlastnosti a v zobrazenom dialógu zmeňte kolónku Spustit na:
C:\WINDOWS\system32\shutdown.exe -s -f -t 0
v kolónke Spouštecí složka dajte: C:\WINDOWS\system32
a v ostatné parametre si nastavte ako potrebujete.
*Tip pre prográtorov:* ak vás napadne, že naprogramujete nejaký „plánovač“, ktorý bude sledovať čas a niečo podľa toho spúšťať alebo vykonávať, skúste využiť vo svojom programe funkčnosť samotného systému a zamerajte sa napr. na zlepšenie používania jeho funkcií. Tu by sa napr. hodil program s komfortným prostredím, kde si zvolím plán zastavenia počítača a samotný program potom vloží naplánovanú úlohu medzi ostatné.
Námet: Kaviarovetoasty.com: Automatický vypínač (nechcem uraziť autora, nekritizujem autora!)

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. dusoft píše:

    pre linux GUI: kshutdown

  2. Jenda píše:

    Start, Ovládací panely, Naplánované úlohy, Přidat naplánovanou úlohu, Další, Prochádzet, vyberte ľubovoľný zo zobrazených programov, Další, vložte názov a čas spúšťania, Další, upresnenie času spúšťania, Další, nakoniec treba určiť konto v používateľa pod ktorým sa úloha spustí, Další, Dokončiť.
    V Linuxu:
    # at 20:00
    shutdown -h +1

  3. Filip Valašek píše:

    [2] at funguje aj vo Windowse.

  4. Smad píše:

    Jedine co mi chyba v „at“ je ze nedokaze naplanovat spustenie prikazu napr. o hodinu. Takze toto uz treba riesit bud scriptom ktory vygeneruje podla aktualneho casu cas vykonania prikazu, alebo siahnut po nejakom programku ktory to dokaze. Takze v konecnom dosledku som si vybral programik Switch Off. Ide len o to ze ked si na prijemne zaspavanie chcem pustit nejaku muziku usetri mi to paru klikov ;)

  5. rony píše:

    [4] hej, pretože som pred vekmi nevedel ako vložiť programom naplánovanú úlohu, tak som si taky program „o xx minút sa vypni“ urobil presne podľa funkcie v televízoroch, kde si jedným tlačítkom naklepem čas do vypnutia a zároveň na to vidno aj z pár metrov. Momentálne už PC nepoužívam na také veci, pri ktorých by ho bolo treba…
    program je na „software download“:http://www.madaj.net/software/

  6. Gambit píše:

    Vypinat pocitac programovo shutdownom je zbytocne, su na to vo win32 api funkcie. A shutdown.exe napr nie je k dispozicii v starsich verziach Windows. Aj ked, tam su zase ine win32 funkcie, ale to je iny problem. Neviem ako to je s Vistou. Ja som si taky tool napisal a vtedy este Vista nebola. Ale kod je to trivialny a na nete je takychto schedulerov plno.

  7. rony píše:

    [6] cim konkretne vypinas pocitac, to je uz naozaj nepodstatny detail.
    problem je, ze take „schedulery“ obchadzaju vstavany scheduler windows. rozumieme si? :-)