Ako sa časy menia

Presne tak ako Rusi menia mašinu? Za vodku? Nie. Všimli ste si však, že dvakrát ročne sa mení čas z letného na normálny a naopak? Pred rokmi ste obiehali hodiny či už klasické ale aj v rôznych prístrojoch. Lebo ich výrobcovia si považovali za účelné vraziť digitálky trebárs do kuchynského spotrebiča. Nevieš prečo ale boli tam. A pamätáte sa, že každý z nich si zvolil na nastavovanie času svoju vymyslenú verziu? Nikdy to nebolo jednoduché. Obvykle na dvoch či troch tlačidlách bolo treba zahrať celú symfóniu. Často naslepo lebo tlačidlá boli na jednej strane a číselká na druhej.

Zmena času z letného na normálny

No a dvakrát za rok ste obehli svojich 5 až 15 zariadení a pomenili im čas.

Alebo sa na to od začiatku vykašlali.

Doba pokročila a začalo to mobilmi a mobilným pripojením. Tam ako prvý raz sa tieto prístroje samy naučili v správny čas zmeniť časové pásmo, Paráda však?

Dokonca už máme aj kopec menej inteligentných zariadení ako NAS, Wi-Fi router a aj ony si ten čas načítajú.

Prestal to byť problém.

Nový zaklínač

Dnes som natrafil na jeho nástupcu.

Skúsili ste si vymeniť Wi-Fi router alebo čo i len zmeniť názov vašej Wi-Fi siete?

Ako obvykle prvé sa ozvú mobily, tablety a počítače. Na iPhone si to zmením a našťastie iPad sa o tom nejako dozvie :) a už ho trebárs nemusím riešiť. Podobne Apple TV.

Lenže úplne najhoršie sú také tie smartdomáce krabičky. Ony majú v sebe Wi-Fi a preto si aj vedia nastaviť správny dátum a čas. Lenže zmeňte Wi-Fi a sú mŕtve. Všetky tie smart ventilátory (Dyson), smart vysávače (XIAOMI MI Home), tlačiarne (HP) atď. atď.

Každé jedno z nich má svoju vlastnú metódu ako oživiť pripojenie tej krabičky k Wi-Fi. A je to neuveriteľne divotvorne rôznorodé.

Taká HP tlačiareň je vrchol reťazca, kedy som i opäť spomenul na tie symfónie tlačidiel. Stlač toto na 20 sekúnd a počkaj kým sa rozbliká toto. Lenže toto je presne vnútri toho tlačidla. Paráda.

Iné zariadenie je múdrejšie, stačí mu aby som sa priblížil ku krabičke a už ani moc nemusím prechádzať trikmi cez zabudovanú Wi-Fi v danej krabičke. Krabička cíti môj mobil a tak si dá vnútiť zmenu názvu Wi-Fi.

Teraz neviem ako to urobiť, aby takáto vec ako zmena Wi-Fi prešla najkomfortnejšie. Ale viem, že mi to trvalo niekoľko hodín poobnovovať pripojenie všetkých tých „smart“ krabičiek.

A máme nový problém.

Môže sa Vám ešte páčiť...