A na počiatku bol Coca Cola hoax

Kdesi na začiatku bol *anglosaský hoax o _žravosti_ kolových nápojov* obsahujúcich čosi z _fosforu_. Kyselinku. Šíril sa. Prečo nie, keď odhalíte výskyt *žieravej kyseliny v nápoji.* Fuj. Pripomína ti to pokus o umelé rozšírenie fámy o škodlivosti DHMO?


Coca ColaAnglosaskú verziu už otestovalo nepočítane autorít, domáckych testerov či dokonca mediálne úspešných dokumentov (Mythbusters z Discovery). Súčasťou fámy okrem samotného čistenia záchoda bolo aj rozpúšťanie zubov „cez noc“ a iné kúsky s kolou.
Priznajme si istý fakt: záchod vyčistíme s istou dávkou snahy aj čistou vodou nakoľko voda je rozpúšťadlom. Tým je daný základ úspechu: stačí drhnúť a ono to „zíde“.
Ďalší fakt je, že *kyselinka fosforečná nie je taká neobvyklá požívatina.* To je proste fakt. Na zuby okrem nej vplýva skôr cukor a výskyt bubliniek. Tému, čo „rozpúšťa“ v skutočnosti zuby si preberte napríklad na Zublogu.
Takže *kolový hoax* sa z anglosaských území sem dostal a aj prebehlo jeho „zastavenie“.
Tento rok ale došlo k lokalizácii hoaxu a vytvorenie jeho klonu. Autor informácii z toho „nášho“ hoaxu uskutočnil vlastný pokus (podľa mňa zamlčal pôvod svojej inšpirácie práve vo vyššie spomínanej fáme, čo v konečnom dôsledku prispelo k lepšiemu šíreniu jeho verzie ako hoax). Keby totiž priznal inšpiráciu, tak zrejme by si veľa ľudí uvedomilo triviálnosť pokusu a očakávateľnosť jeho výsledkov.
Samotná táto situácia je perfektným zdrojom pre vznik hoaxov – zamlčíme alebo neodhalíme iné zdroje, ktoré sa už niečím podobným zaoberali a tým vytvoríme lokálnu „fámu“.
Najčarovnejší je však článok z Technetu: Vyčistí Coca Cola špinavý záchod? Vyzkoušeli jsme to. Tento to zobral ešte vedeckejšie ako Miro Veselý a dokonca na záver pripojil odkazy na HOAXy. Na technete vlastne preverili hoaxami šírený pokus, ktorý vznikol inšpiráciou z pokusov nad predchodcom nového hoaxu. Celkom kľudne možno predpokladať, že sa tým spustila lavína fám s prifarbovaním účinkov nápojov.
Takže „E“čkový ošiaľ dostal ďalšiu „šialenú kravu“.
*Fámu* v tomto článku chápte ako *HOAX – masovo šírený preposielací ošiaľ,* kedy ho kvantá ľudí bezmyšlienkovite preposiela kam môže. V tomto zmysle je aj HOAX obsahujúci korektné informácie škodlivý a hlavne otravný.
Neviem ako mám celú kolovú preposielaciu mániu hodnotiť: vznikla z pocitu jedinečnosti situácie. Ona ale v skutočnosti až tak jedinečná nebola. Ten istý pokus bol uskutočňovaný bezpočetkrát pred tým. Dokonca v pomerne dostupnom TV médiu. Pri troške stredoškolských vedomostí nás zloženie koly nezaskočí ani moc neprekvapí (viď. iná lavína okolo Mentosu v kole). Dokážeme sa pobaviť na reálne uskutočnenom pokuse a to je tak všetko.
Možno by mal byť *pokus s kolou súčasťou voľnejšej hodiny chémie na stredných školách.* Aspoň by sa tak neprejavila detinskosť dospelých z ktorých zrejme značná časť podľahla nesprávnym uzáverom z celého pokusu. :-)
Netrápte sa, ja vás nekritizujem za neznalosť ak ste si Veselého článok preposielali ako splašené kone. Dá sa to veľmi ľahko pochopiť.
Mimochodom, vedeli ste, že usadený *vodný kameň odstránite citrónovou šťavou?* Bežte si to odskúšať: nakvapkajte citrón na handričku a vyčistite napríklad škarede zájdené chrómované kohútiky. Dokonca *zázračne rozpustíte usadený vodný kameň* v sitkách filtrov kohútikov. Stačí ich dať do citrónovej šťavy. Je to dokonca menej zapáchajúce ako čistenie octom.
*Poučenie?* Použiť hoax (fámu) ako základ populárneho článku so zamlčaním jeho pôvodu (neuvedením pôvodu či inšpirácie) má proste opäť očakávateľný účinok. Čo bolo hoaxom v amerike, to bude hoaxom aj na Slovensku. Niet inej možnosti.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. dusoft píše:

    Hej, ta kyselina citronova je sakra kysla.
    Na druhej strane, kyselina fosforecna je radovo skodlivejsia ako citronova. O jej efektoch:
    http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/251479-fosforecna-kyselina

  2. mafo píše:

    v zasade mi je jedno ci cocacola vycisti moj zachod alebo nie (aj tak to musim vacsinou ja..) ale podla mojho skromneho nazoru je tam (ako v kazdom produkte z rady C&C) trosku viac cukru a bubliniek ako je mojmu srdcu blizke
    PS: pijem kofolu :)

  3. rony píše:

    [2] a vies, o com pisem ja? bol si slusny ale komentujes ani nevies co, preto som ti nezmazal komentar.