Newsletter vašej firmy a správa zoznamu adries

Toto je viacmenej výzva pre všetkých, ktorí prevádzkujú nejaký mailinglist, newsletter alebo proste iba zasielajú hromadný mailing.
Pokiaľ sú v zozname iba ľudia, ktorí si sami zakladajú alebo vlastnia svoju súkromnú e-mailovú adresu, je všetko v poriadku a netreba sa nimi zaoberať v súvislosti s nasledujúcimi radami.
Pokiaľ si však do zoznamu adries pre vaše rozposielky zaregistruje niekto adresu, ktorú mi prideľuje firma, potom môžu nastať isté komplikácie.


* človek z firmy odíde ale na svoje prihlášky do newsletterov, odbery informácii, stavy účtov, mailinglisty si proste neodhlási,
* človek proste dávno zabudol konto a heslo k veciam, ktoré mu chodia a má celkovo problém si ho nejako obnoviť,
* zamestnávateľ si neželá aby dostával dajme tomu váš mailing,
* a iné…
Pokiaľ sa teda rozhodnete riešiť informovanie a marketing formou mailingu, či máte mailinglist atď. tak zvážte nasledujúce problémy:
* vaše informácie posielate na kvantum už neexistujúcich adries
* vaše informácie dostávajú a trpia príjemcovia, ktorí nemajú potuchy ako ich zrušiť,
* vaše informácie posielate do mailboxov zamestnancov bez súhlasu ich zamestnávateľa (nepátrajte prečo si zamestnávateľ neželá aby ich zamestnanec odoberal práve vaše informácie),
* vaše informácie sú vo všeobecnosti už neaktuálne pre príjemcov.
Tieto veci môžete ignorovať v poblúznení typickom pre spammerov – aj tak to budeme posielať, čo ak sa niekedy v budúcnosti prebudí a zareaguje. Alebo špekulujete – však odhlášku si mal urobiť ten človek a prečo ma tvrdohlavo žiada akási firma o zrušenie zasielania? Proste trpíte pocitom, že v databáze musíte mať kvantá adries inak strácate kredit.
Moje rady:
* v každom mailingu musí byť odosielateľom adresa, ktorú číta niekto od vás a naozaj spracúva prípadné nedoručenky,
* v každom mailingu dajte možnosť odhlásiť sa a to dvomi spôsobmi: prostredníctvom vašej webstránky najlepšie jednoduchým kliknutím ale zároveň aj zaslaním odpovede mailom,
Pre prípad, keď už nie je možné aby sa odhlásil ten istý človek ako sa prihlásil, musíte zabezpečiť, aby mohol adresu odhlásiť aj niekto iný:
* priamo *na úvodnej stránke vášho webu* musíte mať viditeľný odkaz na NEWSLETTER, kam kliknem a zobrazí sa mi nielen prihlásenie ale *aj odhlásenie,*
* *na odhlásenie* z newsletteru NIKDY *nevyžadujte konto a heslo!!!* Zopakujem: nikdy!!!
* ak požadujete konto a heslo, tak VŽDY *obmedzte zasielanie vášho mailingu časovo* a pred uplynutím tejto doby požiadajte príjemcov aby si „jednoklikom“ predĺžili platnosť súhlasu so zasielaním!
* fintu s obmedzením platnosti naozaj používajte, prirodzeným spôsobom sa vám prečistí adresár s platnými adresami a zvýši sa tým aj účinnosť vašich mailingov!
* po odhlásení z webu je asi zbytočne posielať všelijaké potvrdenia o odhlásení na adresu, ktorá už neexistuje. Najsprostejší nápad je v potvrdení žiadať ešte spätnú reakciu na príjemcovi a až potom skutočne odhlásiť,
* odhlásenie z mailingu znamená želanie zmazať emailovú adresu z vášho informačného systému. Neponechávajte si ju nikdy dostupnú a po odhlásení ju už nikdy na nič nepoužite!
* reagujte na prosby postmasterov domén promptne, pokiaľ vás osloví s prosbou aby ste ten svoj otravný mailing neposielali, tak naozaj im to vadí a zbytočne nešpekulujte nad dôvodmi.
Príklad zle urobeného mailinglistu:
interval.cz: už niekoľko dlhých mesiacov komunikujem s Vilémom okolo jednej prihlášky. Mne do firmy chodí mailinglist interval.cz na adresu človeka, ktorý u nás už nepracuje a Vilém naopak tvrdí, že on v databáze takú adresu nemá. V hlavičkách pritom figuruje server interval.cz :-) Na webe interval.cz nie je žiadny formulár na okamžité zrušenie prihlášky.
hodokvas.sk: majú na webe bombastickú kolónku na prihlásenie ale akosi zabudli v obsahu mailov na možnosť odhlásenia a na webe ani nehovorím. Asi trpia pocitom, že všetci prihlasújúci sa sú nekonečne a neobmedzene verní do skonania sveta.
westech.sk: na webe nemajú ani zmienku o tom, že by sa nejako dalo z ich mailingu odhlásiť a na nedoručenky nereagujú.
A kopec iných…
Verte, že pomôžete obom stranám…

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. dusoft píše:

    Najlepsia rada na zaver: Pouzivajte specializovane sluzby, ktore sa postaraju o automaticke vyradenie neexistujucich adries, bounce emailov a pod.

  2. Ruziklan píše:

    Po zlych prikladoch mi automaticky napadlo, ze si mohol uviest aj nasledovaniahodne priklady, hm?

  3. rony píše:

    [2] sarkasticky chcem byt, takze… to su vsetci, ktori sa rozhodli, ze mailing nebudu za kazdu cenu pouzivat.
    bez sarkazmu: to su vsetci ti, ktori daju realnu sancu adminovi odhlasit mailingy na neexistujuce adresy. Cojaviem, teraz ma napada napr. Sky Europe, Markus Evans UK a par dalsich. Urcite su aj idealnejsie riesene mailingy ale tieto poznam a aktivne odhlasujem mojich byvalych kolegov a zaroven velmi aktivne posielaju mailingy. Firmy, ktore mailing pouzivaju vynimocne nemam sancu zachytit.
    Su aj horsie veci, ktore sa ti mozu v suvislosti s mailovou adresou stat. Jednou z nich su otvorene archivy komunikacie – rozne webove prezerace mailinglistov. No a obligatne kolujuce maily FW s adresami navyse. Tie su nevyspytatelne.