Ministerstvo vnútra opäť varuje a tentoraz pred mobilmi

Upozornenie: text je písaný zámerne menej vážnym tónom s nádychom irónie. Prečo irónia? No, mal som pocit, že predošlý môj článok o hoaxových fanúšikoch z minv.sk im vošiel „do krvi“. Veď si ten článok mohli prečítať dokonca na internom webe (intranete) ministerstva, dokonca pár ľudí sa mi aj ozvalo. Samozrejme chápem, že ľudská blbosť je nedozierna a neobchádza žiadnu organizáciu či firmu. Pretože v štátnych organizáciach trpia v súvislosti s elektronickou komunikáciou dojmom, že je to len „taká srandička“ a to, čo sa ňou prenáša je výsostnou súkromnou záležitosťou (rozumej: osobná, súkromná ako vlastnená osobou nie organizáciou či firmou) a preto nikto nesmie ani len napomenúť previnilcov, čo kazia dobré meno zamestnávateľa aby neboli napadnutí z porušovania súkromia. Takže zamestnanci ministerstva požívajú pri mailovaní maximálne súkromie bez ohľadu na to, či mailujú súkromne na jeho úkor alebo odvádzajú vynikajúcu prácu za peniaze daňových poplatníkov.
Prepáčte tento dlhý úvod a prosím tých, ktorí sa správajú ako normálni ľudia ale cítia sa týmto článkom dotknutí, o prepáčenie. Nesnažím sa paušalizovať ale zámerne používam prehnané označenia aby si konečne nielen ministerstvo vnútra ale aj ostatné firmy uvedomili, že aj informácie šírené elektronicky dotvárajú dobré meno celku a vôbec nezáleží na tom, že mail je súkromná záležitosť. Pretože okamihom odoslania už z princípu jeho fungovania súkromným prestáva byť.


Takže máme tu ďalšie

Varovanie ministerstva vnútra

Elektronickými kanálmi z domény ministerstva vnútra sa po Slovensku šíri nasledovné upozornenie pre všetkých majiteľov mobilných telefónov, ktoré vzhľadom na to, že ide o serióznu organizáciu zabezpečujúcu okrem iného ochranu obyvateľov, musíme brať vážne.
*UPOZORNENIE:* nasledujúci text je HOAX. Podvod. Nešírte ho! Neverte mu. Už podľa znenia každý priemerne inteligentný človek odhalí nezrovnalosti a známky podvodu.


PRE MAJITEĽOV MOBILNÝCH TELEFÓNOV
Nasledujúcu informáciu berte celkom vážne (overené na PČR), možno niekomu zachráni účet za telefón.
Ide o to, že Vám niekto zavolá na mobil a predstaví sa ako “ PROVIDER“ Vodafone, T-Mobile alebo Eurotel a potom Vás požiada o vyťukanie kódu 09 a vysvetlí, že ide o overenie správnej funkcie telefónu. Podvodníci majú k dispozícii prostriedky, vďaka ktorým spolu so zadaným kódom prečítajú Vašu SIM kartu a potom si vytvoria jej kópiu s Vaším číslom a všetky ich volania budete mať na účte Vy. Súčasne sa objavuje aj vírus, ktorý zničí SIM kartu a poškodí telefón. Tento vírus poznáte tak, že sa Vám ako prichádzajúci hovor zobrazí na displeji „A“, „C“ alebo „E“. Rada znie hovory nezdvíhať a v prípade, že Vás niekto požiada o zadanie kódu, okamžite zavesiť.
Pretože sa podvody začali praktizovať vo veľkom meradle, odovzdajte správu čo najviac ľuďom.


*UPOZORNENIE:* predošlý text je HOAX. Podvod. Nešírte ho! Neverte mu. Už podľa znenia každý priemerne inteligentný človek odhalí nezrovnalosti a známky podvodu.
Tak máme to brať vážne? Alebo nie? A čo nie? Toto upozornenie? Všetky upozornenia ministerstva? A aké áno a aké nie? Ako to odlíšiť? Dá sa to nejako? Alebo nemáme brať vážne celé ministerstvo odhora nadol? To snáď nie. Tých, čo sa takýmito hovadinami nezaoberajú je predsa väčšina. Prečo však naďalej táto väčšina je špinená hlupákmi?
Podobnou hlúposťou by som sa už ani nezaoberal, no opäť ma doslova uzemňuje OPAKOVANIE toho istého problému. Fakt, že opäť sa pár zamestnancov ministerstva zaoberá kolovaním nezmyslov medzi sebou a von z ministerstva. Fakt, že túto ich „zábavku“ hradíme z našich daní. Aspoň vieme, prečo nemôžu byť nižšie.
Podotýkam však, že ak takéto varovanie vyjde z ministerstva vnútra, tak jeho príjemca ho naozaj môže pochopiť ako seriózny problém. Už z predošlej debaty pod predošlým článkom som zistil, že si to samotné ministerstvo nie veľmi uvedomuje. Naozaj varujem pred naozajstným prúserom, o ktorý si nielen toto ministerstvo koleduje takýmto ľahostajným prístupom k tomu čo jeho zamestnanci odosielajú elektronickou poštou. Viem dokonca, že ministerstvo nepovažuje elektronickú poštu za oficiálny komunikačný prostriedkok s občanmi. Preto môžem „jízlivo“ spýtať: prečo platíme systémy elektronickej pošty ministerstva?
Znovu upozorňujem, že drvivá väčšina tých, ktorých sa týka označenie „zamestnanec ministerstva“ sa na takýchto aktivitách nezúčastňuje. Preto sa ich moje slová ani nemôžu dotknúť. Ak spomínam označenia ako hlupáci, tak sa týkajú hlupákov a toto označenie nie je vyústením faktu, že sú z nejakého ministerstva. Byť zamestnancom štátnej organizácie (orgánu) neznamená byť hlupákom. Na to tento článok ani ja nenavádzam.
Predtým než začnete komentovať, dohľadajte si súvislosti v starších článkoch:
* Aký hoax je dnes populárny na MINV.SK?
* Nepravdivá fáma šírená z MINV.SK (deň druhý)
Prečítané? Tak prosím, v komentároch nediskutujme o tom, aký je autor zakomplexovaný pomstychtivý idiot. Nesnažme sa prekrútiť jeho zámery na snahu poškodzovať alebo zosmiešňovať ministerstvo vnútra alebo globálne všetkých jeho zamestnancov. Nemusíte odhaľovať v komentároch zámery autora „ako ich vidíte vy“ a tým skúšať jeho kompromitáciu. Problém je totiž celkom jasný. Jednotlivci sa na Slovensku zaoberajú šírením neškodných ale aj nebezpečných bludov formou hoaxu a občas to môže na ich zamestnávateľa vrhať zlé svetlo. Veď to je aj najškodlivejší účinok hoaxu. Robí z ľudí debilov.
PS: ak máš nutkanie komentovať, tak sa neukrývaj. Ak sa cítiš dotknutý, kľudne mi napíš a ja ťa uistím, že teba som na mysli určite nemal. :-) Ja viem, možem napísať tisíc varovaní a upozornení, že tento článok som mohol myslieť inak ako si ho pochopil ty, ale aj tak sa na mňa vrhneš a budeš ma chcieť inzultovať za tie svinstvá, čo som popísal :-)
Preto komentáre, ktoré nepochopili môj zámer alebo sa iba opakujú (viď. predošlý môj článok), proste vymažem.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Pjotr píše:

    Vždy bude situácia taká, že malé množstvo jednotlivcov bude robiť najväčšie množstvo hlúpostí a chýb, ktoré budú vrhať zlé svetlo na tú väčšinu, ktorá s tým nemá nič spoločné.

  2. [1] Tak to je přesné …

  3. ShadoW píše:

    Tak se dívám, že u vás máte taky na úřadech zazmrdováno. :-)

  4. bimbo píše:

    A to si este asi nezail, co sa generuje z domeny colnasprava.sk ! Porno fotky v ppt formate, rozne videa, a podobne „sluzobne“ kravoviny. Tato domena je podla mna najvacsim siritelom „sluzobnej“ posty. Vidno, co maju colnici za pracu, ako su „vytazeni“.

  5. rony píše:

    [4] ten problem je v jedinej malickosti, najspodnejsie kadre v tychto organizaciach maju zasadny argument: nikto im nesmie hovorit do toho cim sa zaoberaju v elektronickej poste. Ich pakou je „ochrana sukromia“ a stotoznuju si elektronicku postu s listovym tajomstvom.
    Malokto ma chut ist proti tomuto argumentu aj ked by sa dal pomerne jednoducho zmiest zo stola:
    1. nariadenie o pouzivani elektronickej posty
    2. pridelovanie schranok elektronickej posty NIE na meno ale na nejake evidencne cislo. Akonahle je stol, za ktorym sedis oznaceny inventarnym cislom a nie tvojim menom, tak si ho nemozes zobrat domov ako svoj sukromny majetok. To iste plati k schranke elektronickej posty.
    3. zakaz komunikacie s vonkajsim svetom inak ako z generickych adries napr. „colnik323 z statnyurad bodka sk“, „upratovacka z ministerstvo bodka sk“ atd.
    4. archivovanie vsetkych sprav na „nezmazatelne“ zariadenia a k tomu samozrejme usmernenie, ktore jasne a zrozumitelne upovedomi vsetkych pouzivatelov elektronickej posty, ze cela komunikacia je archivovana. Samozrejme primarnym cielom archivacie je nutnost dohladania pracovnej komunikacie niekolko rokov dozadu, co im aj tak uklada zakon.