Logitech MX Revolution sa prieči LX 710

Logitech MX RevolutionUž som to s tou vŕzgajúcou myškou nevydržal a využil som cenu tesne nad dva a pol tisíca za MX Revolution, ktorá je trochu väčšia ako moja pôvodná obľúbená 700ka.
Z klávesnicového setu LX 710 mi zostáva klávesnica a myslím, že to pôjde všetko celkom slušne skombinovať.
Na moje prekvapenie *MX nemá vysielač v kolíske* ale rovnako má USB vysielač podobný tomu z LX 710 ale viditeľne menší. Opäť nie je vhodný pre notebooky pretože má dĺžku presahujúcu obrys notebooku. Pri neopatrnej manipulácii si ho proste z notebooku vylomíte. Mne to však moc nevadí.


rozbaleneKým k LX 710 som dostal aj „predlžovák“ na USB, u MX nič také pribalené nie je.
Myš samotná je mohutná a nabíjacia stanica pôsobí skôr krehko až „čínsky“ lacno, no je to lepšie ako u nabíjacej stanice 700kovej myšky, kde mám problém „chytiť“ nabíjanie a myšku tam musím vkladať špeciálnym postupom. Pevne verím, že u MX sa toto už nebude stávať. Dokovacia stanica mohla vyzerať lepšie!
MyskaMX Revolution má naspodu aj vypínač, čo mi dáva príležitosť dúfať v akékoľvek „šetriace“ systémy naozaj silne. Ja silne dúfam, že sa myška dokáže pri nečinnosti uviesť do úsporného režimu. (pozn. áno, vypína sa)
Platí teda predstava, že nabíjacia kolíska nemusí byť trvale pripojená. To by som rovno čakal nabíjací konektor rovno na myške a mohli sme si šarády umiestňovaním stanice odpustiť.
Ako je to so softwarom som prišiel až nákupom LX 710. Dovtedajší môj set používal INÉ ovládače (podľa môjho skromného názoru menšie, menej monumentálne a tým pádom aj lepšie). *Všetko nové od Logitech už používa univerzálny SetPoint,* ktorý je dobrý aj zlý.
Plusom je univerzálnosť – kupujte veci od Logitech a nemusíte nič riešiť. Mínusom je mohutnosť a podľa mojich skúseností aj menšia nespoľahlivosť – občas to Setpoint proste nezvládne odhaliť, čo to máte pripojené a z „megamyšky“ a „megaklávesnice“ je nejaké generické zariadenie.
SetPoint sa dá (už popisovanými metódami – uberOptions) vytunovať a napr. umožní akémukoľvek tlačítku prideliť širší rozsah funkcií ako pôvodný SetPoint. Očakávam, že to množstvo tlačítok na MX Revolution sa tomu nebude brániť.
Dôvodom výmeny myšky bola „kreposť“ pôvodnej optiky zo sady LX 710: vŕzga, viklajúci kryt batérii, je štíhla, menšia a je na „tužkové“ batérie. Doteraz som v nej „vyprázdňoval“ baterky z diaľkových ovládačov a iných zariadení. Nemôžem sa na spotrebu stažovať, pár mesiacov to vždy bolo.
Nová MX Revolution ma nijako zvlášť neuchvacuje: je proste to, čo by som asi očakával. Pogumovanie pre palec vítam. LED indikácia je ZELENÁ a fádna. Prečo nie je modrá?
Materiály na MX Revolution sa striedajú: pod palcom je guma nalepená na lesklom čiernom plaste, stred je sivý trochu lesklý plast a vpravo je matný sivý plast.
Domnelé koliečko pod palcom nie je kolieskom ale dá sa v pomerne slabom uhle otočiť dopredu a dozadu. Proti mojej starej 700ke chýba pod a nad stredným koliečkom tlačítko a práve to nahrádza bočné „koliesko“ pre palec. Uvidíme, či to bude lepšie. Intuitívnejšie sa mi zdalo stláčať tlačítko nad stredovým koliečkom ako „Home“ z klávesnice a zároveň bolo ergonomicky umiestnené. Výhodnosť „palcového“ „koliečka“ ešte preverím.
Ako každá (?) myška má na hornej časti medzi jednotlivými časťami medzierky. Ich primárnym účelom je zber „špiny“ z rúk. Ani MX nie je výnimka aj keď sa snaží v priestore pre dlaň medzery zúžiť, tým horšie sa to bude čistiť.
Inštalácia USB zariadení vo Windows je alchýmia.
Skúsili ste niekedy prehodiť poradie bodov „zapoj zariadenie“, „nainštaluj ovládače“?
U Logitechu si krvavo užijete. To som si spôsobil práve tým, že po kúpe LX 710 musím robiť po spustení Windows a s USB prijímačom rôzne čachre, aby sa Setpoint prebudil a spoznal svoje vlastné zariadenia.
Nečakal som zmenu.
Problém ale nastal pri pokuse donútiť klávesnicu z LX 710 pracovať spolu s MX Revolution.
Proste to nejde.
Dospel som do bodu, keď klávesnica LX 710 nejde za žiadnych okolností. Ani keď odpojím a vypnem MX Revolution. Proste sa nevie napojiť.
Ide ma rozhodiť :-)
V pondelok som zbalil všetky (dve) bezdrôtové sady do práce. Pripojil som tú moju starú zaprášenú (o nej som tak zúfalo písal ako nefunguje, potom ako funguje, zasa nefunguje). Beží ako víno. Sakra.
Pripojil som LX 710 a všetko šlape.
Takže problém je v mojom počítači doma. To indikuje nutnosť čistej inštalácie systému. Ma prevráti. Nič z duše ma neotrávi ako inštalácia OS. Pospomínať, čo všetko nainštalovať, postrácané heslá, bookmarky, preniesť kvanta mailov. Našťastie si disky delím na viac logických diskov, takže dole pôjde iba C: a tým padom si ušetrím aspoň dáta.
V každom prípade som nadšený :-)
Teraz ma napadlo, že mám v šuflíku nejaký disk. Takže asi si spravím inštaláciu naň.
Nasledoval *večer strávený výmenou disku.* Nainštaloval som systém a najprv som pripojil drôtovky (klávesnicu a myš). Potom som postupoval podľa návodu. Čiže vybral som z klávesnice a myši baterky. Vložil som oba USB receivery. Potom som dal baterky do klávesnice z LX 700 a myši MX Revolution.
Následne som nainštaloval čerstvo stiahnutý SetPoint verzia 4 a naň ešte ůberOptions.
Teraz sa klávesnica, myš a SetPoint správajú prijateľne. Mám však čisto a môžem začať všetko inštalovať a konfigurovať nanovo.
Myšku MX Revolution som si zakúpil sám s cieľom ju trvale používať.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Andy píše:

    chcem kupit mys, to najlepsie, co je na trhu. co to bude, poradis?

  2. rony píše:

    [1] to najlepsie ma urcite napis Logitech alebo Microsoft.
    Mne sa ZDA, ze bezna mys najlepsia je asi MX Revolution. (gamesnici povedia, ze ina). A potom mozno jedna od MS ale tam oznacenie neviem – nepremyslal som o MS lebo mam klavesnicu Logitech a zivit dva ovladace sa mi nechce.
    Este poznamka: za mys a klavesnicu povazujem vyhradne taku bez kabla. Kablove nie su pre mna vhodne :-) takze tam ma to nezaujima a netusim nic.
    Pouvazuj o tablete ak potrebujes utopit prachy :-)

  3. maskomak píše:

    skusal som tuto vecicku, ale nie je pre lavakov, tak smola :(

  4. rony píše:

    [3] ja som lavak ale pravorukomysovy :-)