Updatovanie RedHat Linuxu už aj z českého serveru

Zaužívanou poverou je, že linux je nutné neustále updatovať a že je to namáhavé (zrejme najmä na mozog).


Už veľmi dlhú dobu však linuxové distribúcie umožňujú veľmi jednoduchý spôsob stiahnutia nových „balíčkov“ a vylepšení systému. Takýto program je súčasťou distribúcie s názvom Debian, ktorý som už niekoľkokrát využil. Kým update systému Windows mi trval dlhšie (počítané od prvého kliku po posledný), tak u spomínaného Debianu všetky operácie spočívali v napísaní jedného príkazu (nemusel som mašinu strážiť a vo vhodných okamihoch kliknúť). Prosím nadšencov Windows, aby mi do komentárov nesnažili písať vývratky a dokazovanie ako je jednoduché updatovanie Windowsu (zväčša argumenty už buď poznám, alebo akékoľvek spomenuté techniky na update Windows takisto ovládam), mojim cieľom je totiž informovať o možnosti update systémov nad Red Hat Linux.
Od júna je možné ako proťajšok pre RedHatovský up2date použiť český server. Odporúčam návod na stránkach informačného servera linux.cz k službe current.
Služby tohto typu dokážu updatnúť, či upgradnúť stávajúci bežiaci systém (takmer bez nutnosti prerušiť prevádzku niektorých služieb – u mňa napríklad webserver) a to aj vrátane prechodu na vyššie verzie distribúcie (tým pádom aj jadra) resp. len záplatovanie „security“ záležitostí.
Taký trápny tip pre adminov: pred spustením up2date si povoľte na firewalli prístup k danému serveru – predpokladám, že paranoidne na svojom servri neumožňujete aj outgoing len tak hocikam ;-) opäť je to z mojej kuchyne, predĺžil som si tým updatovanie o pár minút – trebalo zohnať admina k FW ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...