Otrepávaná koncesionárska téma

Je to už únavné: oni nepovedia na plné ústa, že zámerom zmien v koncesiách nie je „spravodlivosť“ v tom, že neplatiči začnú platiť ale len v tom, že treba proste zvýšiť príjem peňazí formou koncesii. Oni nechcú prekvalifikovať z pofidérnych dôvodov koncesie ako daň – vraj by sa z STV a SRo stali štátne média (rozumej: politicky podriadené). Oni len hľadajú spôsob ako nazvať biele čiernym a ako mať bieleho čo najviac :-)
Takže dochádza k absurditám, keď ja ako súkromná osoba platím koncesie a zároveň môj zamestnávateľ bude tú istú koncesiu za mňa platiť tiež. Zdvojenie dane. Tak to volám ja. Pretože tým sa fiktívne zvýši počet koncesionárov a vlastne JA budem vlastne musieť byť šťastný pretože ten môj poplatok súkromnej osoby sa nezdvojnásobí. Prešpekulované ale aj tak svinstvo pretože akýkoľvek výdavok zamestnávateľa ma na mňa priamy dopad rovnako ako keby som rovno tú koncesiu platil JA osobne dvakrát každý mesiac.
Za posledné roky už tisíckrát padli najjednoduchšie riešenia: zrušiť koncesie ako inštitút úplne. Prečo? Aby sa na koncesie nemuseli vytvárať ďalšie úradnícke monštrá. Preboha, veď ten poplatok je rádovo stokoruna na jednu osobu! Len tá mašinéria okolo evidencie musí stáť obrovský podiel z tejto sumy! A vymáhanie od neplatičov, udržovanie ďalších kanálov, ktorými tečú peniaze od ľudí a firiem! Pritom tu už máme fungujúci kanál, ktorým by sa dali omnoho jednoduchšie riešiť veci ako financovanie STV a SRo.
Pochopím, že existencia STV a SRo je potrebná a nediskutujem, či ich zrušiť alebo nie. Je mi jedno či existujú alebo nie. Ak existujú asi potrebujú „od všetkých“ nejaký finančný príspevok. Vadí mi však ak sa kvôli tomu urobí „kópia“ daňového úradu z podľa mňa pochybných príčin. Ak sa vymýšľajú „merné“ systémy na určovanie kto a kedy a koľko je povinný „zdaniť“ pre STV a SRo.
NapadVeď aj TAK koncesie platia LEN ľudia s „nejakým“ príjmom. A každý príjem je zdanený. Platíme už v palivách spotrebnú daň, čo nemá súvis s konkrétnou cenou ale množstvom. Tak čo tak v daniach odvádzaných zamestnávateľom „vyhradiť“ vnútorne v tom daňovom mechanizme časť z tej odvedenej sumy „toto je pre STV a SRo“ a všetky pseudoproblémy „ak bude STV a SRo financovana z daní je to závislosť na štáte a nie na občanovi“ zotrieť vhodným zákonom. Hlavne ma už zbavte toho, že dostávam EXTRA zloženku na „stokorunu“ a ešte musím „tŕpnuť“ či o sedem rokov si niekto nezmyslí predať databázu koncesionárov nejakej vymáhačskej firme.
Mne naozaj nevadí, že existuje STV a SRo a že na ne „priplácam“. Vadí mi spôsob akým sa to robí a že teraz sa vlastne moja osoba zneužije na ĎALŠÍ duplicitný poplatok pre ne. Ak sa nedokážem vyhnúť daniam a koncesiám, tak je absurdné ak sa obe proste nespoja do jedného „poplatku“ a to „rozdelenie“ si už spraví niekto, kto ich prijíma. Všetky ďalšie dilemy už nepresúvajte na mňa, je mi to jedno, chcem to mať iba jednoduchšie.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. dmiba píše:

    Kludne zaplatim o 1% vyssiu dan z prijmu a DPH, len nech sa zrusia tie stupidne koncesionarske poplatky. Uz mam dost tych vsetkych genitalnych vymyslov nasho pseudopolitickeho oranzovo-zeleneho hnoja ochuteneho nacionalistickymi chcankami z balkona a lenonovou pastou na stole.

  2. dusoft píše:

    Nic ine ako (velmi zle) skryta dan. Snaha vsunut koncesie do elektriny je zle skryvanym statnym odrbom.
    Navyse, slovo koncesia vypoveda o tom, ako bolo povodne mienene – t.j. ako licencia za vlastnictvo televizora. DNes, ked nikto nie je nuteny sledovat len statny TV monopol, je akekolvek skryvanie sa za „koncesiu“ cistocirym okradacstvom. V rozpocte je dost miesta na to, aby taketo okradacstvo do seba zahrnul – napr. za absurdne zbytocnu vymenu policajnych siren z cervenych na cerveno-modre by sa urcite zaplatili koncesie vsetkych obcanov. podobnych prikladov je nadostac.