Takže sa neoplatí kupovať iPhone v Európe

Nebudeme diskutovať o tom aký strašný iPhone je, pretože drvivá väčšina diskutujúcich ho v živote nedržala v ruke (vrátane mňa).


iPhoneiPhone je marketingovo zďaleka najúspešnejší telefón. Myslím si, že takú virálnu kampaň v posledných rokoch nezažil žiadny klasický výrobca telefónov. Iste, Motorola je už obvyklou výbavou postáv amerických filmov a práve v nich sme videli všetky „exkluzívne“ modely ako StarTac, T720 či Razr, ktoré sa neskôr stali až nepríjemne lacnými masovkami. Určite je Nokia počtom predaných kusov kdesi na špici avšak taktiež neponúka nijaký naozaj exkluzívny model, ktorý by mňa zaujal. S-E sa zasa vezie na tínežerskej vlne „kombinačiek“ foťáku a mp3 prehrávača s naozaj vymakaným GUI svojho proprietarného systému.
V Amerike, ak zabudneme na oficiálnu nutnosť používať vymedzeného operátora, nebola uvádzacia cena a ani tá po znížení odradzujúca. Proste 15 slovenských podľa mňa nie je prekážkou pre toho, kto ho chce. Nie je to však „dotačných“ pár šupiek za aké máš „nokiu“ v „orindži“ pre svoju stredoškolskú SIMku platenú rodičmi alebo brigádami.
Lenže Amerika je ďaleko a Európa sa dočkala termínu predaja. V kráľovstve na ostrove a v „ríši“ už padol. Lenže politika predaja európskeho Apple nepustila a tak je kurz dolára k euru proste 1:1. To by ani tak nevadilo. Očakávalo sa však, že pôjde o „európsku“ a vybavenejšiu verziu. Nie je to tak. Naviac v Nemecku bude pri nákupe zrejme povinné uzavretie zmluvy s tajomším T-mobile.
V UK ma teda iPhone výjde niekde okolo 13 tisíc v prepočte, v Nemecku porovnateľne a to za ten istý iPhone ako v US. Takže ak mám možnosť dovliecť krabicu zo štátov, tak to výjde za tajomšiu cenu zrejme lepšie. Tam je cena už pod desať našich. Preto sa na šedom dovoze toho príliš nezmení a *u nás „pôjde“ iPhone* naďalej s primeranou prirážkou a teda *okolo 15.*
Čiže žiadny masový predaj sa tento rok nekoná a *čaro exkluzivity krabice s iPhone na Vianoce* budete mať nepokazené zrejme ešte tak do jari :-)
Prečo ma nelákajú _krásné nové stroje_ od HTC s Windows Mobile? Proste s nimi žijem už päť rokov a ničím ma neprekvapujú ani moc nevzrušujú. Ja chápem, že veľa z Vás, ktorí teraz všade, kde zahliadnete slovo iPhone, pastujete domotkané komentáre o „omnoho lepších iTouchoch či iných WM PDAčkach s GSM“ sa na WM namotávajú nanajvýš posledné dva roky. Preto je to pre vás úžasné :-) Lenže to isté WM som si ja kúpil poprvýkrát v časoch, keď boli rovnako cenovo „nedostupné“ ako dnes iPhone a v časoch vy ste vtedy sa trápili skôr so šlabikárom ako s ovládaním telefónov :-)
Na iPhone teda treba trpezlivo čakať alebo na odpozeraný „klon“ od ktoréhokoľvek klasického výrobcu mobilov :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. Andy píše:

    pamatam si na svoj prvy ipaq za 37tisic…
    a ano, iphone si kupim, ked bude u nas oficialne, s unlimited datovym pausalom.

  2. Jamesek píše:

    Jak už jsem psal minule. Teď to není zda koupit či nekoupit, ale kde ;)
    Na stránkách českého apple se objevily ceny za iPOD Touch (obdoba IPhone, bez telefonování). Ten stojí v USA 300, resp. 400 dolarů (cca 6600Kč, 8800Kč). U nás se bude prodávat za 9330Kč a 12360Kč. Snad v tom není chyba (daně a jiné).
    Obdobný nárust předpokládám i u iPhonu.
    Já osobně telefonovat nepotřebuju a provozovat online funkce přes gprs taky nehodlám, takže by mi stačil ten iPod. Bohužel si jej asi budu muset nechat poslat, protože rozdíl cen (přiraženo 40%) je zdrcující… ;(

  3. Andy píše:

    re – hm, ja som prave cenou milo prekvapeny – 400dolarov je pri dnesnom kurze 24,3za usd – 400*24,3= 9800 pri kratkej zaruke a usa trhu. u nas 14970 pri 2roky zaruke, doprave zdarma. ano, je to o polovicu viacej, ale budme realisti.
    ipod nano – 249usd = 6050sk a v SR – 7460sk – to uz je akceptovatelny uplne normalny rozdiel.

  4. rony píše:

    [3] samozrejme :-) v USA si to kupi ten, co ma vynimocnu moznost. u ipod nano je rozdiel v pohode, u iphone je to predsa len 50% ceny v US. ked si vies vyriesit problemy s danou a clom samozrejme – akonahle musis zaplatit aj clo, uz je zbytocne uvazovat o nakupe v US.

  5. bb píše:

    No ja sa uz tesim na moj iphone… pride mi uz o necele 3 tyzdne :) jupiiii

  6. Phoenix píše:

    Dovezu iPhone nebo iPod z USA. Kontakt [jedna sa o inzerciu vlozenu na moje stranky bez predoslej dohody]