Ako sa zmenili internetové katalógy

[Nepoviem nič nové] Voľakedy sme sa ešte hrali na dojem, že internetové katalógy stránok sú akousi obdobou Zlatých stránok, katalógu firiem Edit a čojaviem čo ešte existovalo. Proste taká príručka pre vyhľadanie takej alebo onakej firmy či konkrétnej služby.
Skúste si dnes nabehnúť na niektorý „členený“ katalóg a vyhľadať konkrétnu službu. Napríklad výrobcu nábytku na mieru. Garantujem stovky záznamov a žiadne výsledky. Skúšal som to nespočetnekrát a vždy keď som napríklad chcel „predajne nábytku“ tak som sa dopracoval k zmesi webstránok, z ktorých cennejšie úlovky som obtiažne doloval zo zmätku záznamov, ktoré tam vlastne ani nepatria.
Dnes sa už na „katalógy“ nehráme. Záznam na podobnej stránke je pre nás „odfajknutý“ ďalší odkaz pre zlepšenie pozícií vo fulltextových vyhľadávačoch. Hráme teda na „nech som všade“ s dôrazom na stroje skenujúce webové stránky. Firmy ani moc nezaujíma ako sa prezentujú v odborových katalógoch pretože im túto snahu „znepríjemňujú“ rôzne platené pozície, reklamné systémy katalógových stránok.
Pripadá mi úsmevné, keď v podstate konkurenti sa navzájom svojimi robotmi indexujú. Pridáte sa do katalógu „malýslovenskýkatalógfiriem“ a vzápätí to zaindexuje Google aby sa „započítali“ pozície v ňom.
Sú nám k niečomu katalógové stránky? Sú to legálne linkfarmy? :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. alian píše:

    Katalogy su takmer k nicomu, ale kazdy v nich chce byt. Vo fulltextovom vyhladavani zase vdaka SEO obsadzuju prve priecky weby ktore s vyhladavanou frazou castokrat nemaju nic spolocne. A kde mam potom teda hladat? Stane sa z vyhladavania relavntnych informacii dobre plateny biznis? Uzivil by sa seriozny plateny katalog/databanka?

  2. dusoft píše:

    Moja skusenost potvrdzuje tvoju, ale buducnost je v specializovanych katalogoch. Tam je vysoka prinos aj pre majitelov stranok a hlavne pre vyhladavajucich.
    Zostavis zoznam 5 kvalitnych rucne triedenych stranok v obore a je to… Napises na blog o dobrych skusenostiach s firmou XY a mas to… atd.

  3. ErikG píše:

    [2] Alebo kvalitne udržiavaná služba pre kupujúcich, umožňujúca pridávať vlastné skúsenosti (aj články z blogov).
    Hoci aj v šablóne Pligg-u, „bez klasickej titulky“:http://www.jagg.cz/populartags.php/
    Rozdelené do viacerých odborov a zamerané na obchod. „Prvé lastovičky“:http://www.topsluzby.sk/ už pribúdajú, len tie školácke chyby (Ak chcete…napíšte najprv :)), by si mohli odpustiť.

  4. Niesom píše:

    Ano, vyhľadávanie v katalógu prostredníctvom vyhľadávacieho okna je dosť nekvalitné. Je to aj celkom pochopiteľné, keďže sa hľadá len v názve, url, kľúčových slovách a popise. Niekde dokonca ani to nie. :-)
    Kvalitný katalóg sa pozná podľa kvalitnej štruktúry kategórií a vyhľadávania v kategóriách. Teda naklikania si konkrétnej kategórie, ktorá by mala skutočne obsahovať len to, čo je k nej relevantné.
    Ale aj s tým sú problémy – urobiť vôbec kvalitnú štruktúru kategórií. Sám sa s tým borím dlhší čas na Vševedkovi… nejaké nápady mám, už ich len zrealizovať.

  5. rony píše:

    [4] ja to vidim aj v tom, ze nebudu nejake extra clenene kategorie. napr. by ma katalog indexovat zaradene stranky a vysporiadat sa s tym, co na nich je.
    aby trebars ked hladam „pneumatiky barum na mercedes benz“ mi zobrazilo naozaj relevantne firmy. trebars aby sa to este spytalo „chcete kupit, chcete clanky“ a tak.
    to by chcelo napr. strukturovane clenenie naindexovanych stranok – cojaviem aby to z danej stranky rozpoznalo – toto je recenzia, toto je eshop, toto je len nahodny vyskyt slova v dokumente uplne o niecom inom.
    cisto teoreticky by mohol katalog prirodzene donutit majitelov stranky aby si vo vlastnom zaujme urobili v dokumentoch prislusne znacky.
    ide to, adsense ma donutil vlozit si do dokumentov nim doporucene znacky :-)
    dokonca aj tie znacky z AdSense by mohla zneuzit tretia strana vo svoj prospech. da sa z toho vela veci odvodit – napr. to, ze kto ma v kode znacky adsense, zrejme nie je priamy predajca :)

  6. dusoft píše:

    ad adsense: ano, ale len v momente, ak ti vynesie viac ako strata navstevnika.

  7. rony píše:

    [6] tvoja poznamka moc nesuvisi s tym, co som napisal v [5] – hovoris vseobecne o tom, ze by si mal reklamu nasadit tak, aby nedeprimovala navstevnika, co nema v kontexte s tym, ze by mohli katalogove weby indexovat obsah a trebars vyuzivat podobny system na cielenejsie vysosanie informacii z obsahu dokumentu pomocou znaciek ake sa pouzivaju v suvislosti s AdSense – tj. tie, co si vlozis ako ohranicenie skutocneho obsahu. Alebo si proste nepochopil o com pisem?

  8. dusoft píše:

    asi sme sa navzajom nepochopili: ja som myslel stratu navstevnika v zmysle – ak odide cez adsense, uz sa nestane tvojim zakaznikom.
    ja som zas nepochopil, ako mozno zneuzit adsense vo svoj prospech v pripade tretej strany.

  9. rony píše:

    [8] to prve je ale irelevantne.
    to si nikdy nepocul o tych znackach, co si mozes vlozit do HTML kodu aby AdSense vedelo, ze medzi nimi je text podla ktoreho ma vyberat reklamy?!?!?!
    no a staci, aby ine systemy tieto znacky vyuzili pretoze prirodzenym sposobom oznacuju hlavny obsah.
    a z toho ci tu znacku na webe najdes alebo nenajdes vies usudit omnoho viac.
    napr. to co som uz povedal: na stranke eshopu tu znacku nenajdes :)

  10. mikes píše:

    ja si myslim, ze katalog je dobry na to ked hladam napr. stranky z jedneho oboru , v katalogu ich mam zoradene ale fulltext nemusi zachytit vsetky…….
    napr. hladam cestovky
    idem do katalogu najdem cestovanie/ cestovne kancelarie a mam ich po kope vsetky naproti tomu v google ich sice najdem ale fulltext mi moze ponuknut aj to co nechcem……..

  11. rony píše:

    [10] ano, to je zamer, predstava s akou do neho vstupujem. vysledok?
    zadam „predajna nabytok sedacky“
    a garantujem ti, ze skutocnych predajni tam je minimum. drviva vacsina najdenych stranok je tak zle spravena, ze keby dali na domenu nazov firmy, kontakt, otvaracie hodiny, tak by urobili lepsie :)
    dalsie stovky su vselico s nabytkom ale bud ho nepredavaju, nevyrabaju, mozno su iba taki konzultanti, su mozno daleko alebo dokonca len o nabytku pisu plky na internet :-)
    oborovy katalog pre mna znamena, ze NABYTOK je fyzicky nabytok, nie „casopis o nabytku“.
    u tvojich cestoviek mi bohate staci vlozit do google „Grecko lastminute Kreta“ :) ale chapem. Len nakoniec aj u tych cestoviek narazis na kvanta cohosi, co s cestovkami suvisi nepriamo alebo su to len „dealeri“ cestoviek, preSEOvane stranky „dohadzovacov“ (neviem ako ich mam nazvat“, ktory iba „posuvaju“ klientov za proviziu…
    ako tu uz pisali
    zvladnut vseobjimajuci katalog a rucne ho spracuvat je neumerna praca. Ale trebars urobit katalog predajcov „cerveneho oneho“ je vec obvolat vsetkych siedmych a spravit jednu stranku so zoznamom :) (prehanam).
    alebo – priklad uz spominanych „Zbozi“ – predajcovia su nuteni pripravit strukturovane data, ktore si katalog indexuje a navstevnikom ponuka relevantne data.
    predstav si, ze by cestovky ponukali zajazdy formou „databazy“ ktoru si nejaky centralny „cestovaci“ katalog indexuje. (chapem, ze cestovky si vzajomne konkuruju predajom TOHO isteho produktu a preto to moze poskodzovat ich podnikanie)