OPEC prebehne od dolára k euro

Vysvetlite mi niekto múdrejší: je naozaj dobré ak by OPEC prebehol z dolára na euro? Ja si myslím, že áno. Možno by sme neboli tak okľukou naviazaní na cenu ropy pre nás cez cenu ropy pre američanov. Lenže američan ak zistí, že OPEC nechce doláre, začne kupovať v EU a využije lepší kurz dolára aký „láskavo“ poskytujeme a doslova nás vysosne.
Čiže logickým krokom by bolo zhodiť aj kurz dolára voči euro ale to je asi aj politická otázka nie celkom v prospech EU.
Niekde som raz čítal pohľad araba na západ v súvislosti s ropou (jej spotrebou) a nebol lichotivý. Vcelku s tým súhlasím, že sme možno trošku viac ľahkomyseľnejší a tak s väčším prekvapením dostávame na držku bez varovania. :)

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. bolek píše:

    No myslim, ze s tym zacal uz Saddam. Furt chcel za ropu radsej eura ako stale klesajuce a nicim nekryte dolare. Nastastie sa v Iraku „nasli“ chemicke ci ake zbrane a tovarne, tak s tym dal uz pokoj. Prednedavnom zase Iran spekuloval, ale kedze vyvija jadrove zbrane, tak po priatelskej a oslobudzujucej intervencii s tym aj oni daju pokoj.

  2. tybi píše:

    No keďže dolár teraz permanentne slabne, tá „okľuka“ sa nám celkom hodí. Z dlhodobého hladiska je však naozaj lepšie nebyť na dolári takto závislý.
    Nerozumiem však tvojím teóriám o „američanovi nakupujúcom v EU“ a o „zhodení dolára“. Ak bude kupovať američan v EU, bude kupovať znova len za euro. Kde je tam výhoda? Ako by si chcel zhodiť dolár? Nie je už dosť zhodený? :)

  3. rony píše:

    [2] ked nemali americania dostatok ropy, tak ju proste kupili v EU. tak som to myslel.
    cize to „zhodenie“ som myslel tak, ze by sa im neoplatilo nakupovat v EU, to co EU zasa nakupila kdesi u arabov.

  4. emmacore píše:

    Som len zvedavy, co sa bude diat na Blizkom vychode, ked zapad prejde na ine energeticke media.

  5. rony píše:

    [4] nic. tak ako doteraz :))))))))))

  6. Tono Pitak píše:

    Joj, prechod na EURo, to by bol karambol na svete, teda v amerike. Už desiatky rokov je dolár krytý jedine nákupmi ropy, tlačia tam doláre ako toaleťák, dokiaľ sú potrebné na nákup ropy, tak ich bude treba. To je aj dôvod, prečo sa tam tak dobre majú. Produktivita práce pri tlači dolárov je … odhadom 2.000% :)
    No, ale všetci práve zisťuju, že ropa dochádza a doláre sa stávajú tým, že su nekryté, bezcenným zdrapom papiera. Ak by OPEC prešiel na EURo, amerika sa položí a s ňou či už si to priznáme alebo nie, aj veľká časť sveta, lebo rezervy i investície mnohých štátov a firiem sú v dolároch a v amerike. Rovnako tak Čína … ako brojili proti porušovaniu práv, dnes už radšej spolupracujú. Ak by sa Čína rozhodla zbaviť dolárov, tak Amerikou poriadne zakýve a čo je horšie, číne sa amerika nemôže vyhrážať tak, ako nejakému Iráku či Iránu.
    Skôr či neskôr ale musí dôjsť k tomu, že sa zreálni cena dolára, teda klesne ešte nižšie, než je teraz, to sa v podstate teraz deje. Jedine, že by amíci našli iné zdroje, ktoré by sa dali nakupovať za doláče. Pozor na nich, sú to špekulanti :)

  7. Norman Hawks píše:

    Mena väčšiny členských krajín OPEC-u má fixný kurz voči doláru, čo spôsobuje značné problémy celej ekonomike, nielen trhu s ropou – GCC (Gulf Cooperation Council) aktuálne zvažuje buď zmnu viazanosti na euro alebo otvorenie a prechod na voľný kurz (menový košík).

  8. rony píše:

    [7] co by znamenal prechod na volny kurz? dotklo by sa to iba krajin OPEC?

  9. Norman Hawks píše:

    [8] Nepasujem sa za odborníka, preto moje nasledujúce špekulácie treba brať s rezervou: Predpokladám, že prechod na voľný kurz by jednak umožnil eliminovať vplyv v poslednej dobe nie veľmi stabilného kurzu dolára. Navyše, v prípade napr. Spojených arabských emirátov 80% populácie sú prisťahovalci často len s dlhodobými pracovnými vízami – je bežná prax, že podstanú časť svojho zárobku posielajú späť domov (v drvivej väčšine v USD), rovnako je celkom bežné, že úspory sú ukladané v USD, atď.
    Veľmi podobná situácia je v Saudskej Arábii, Katare, Ománe (nie je členom OPEC) či Indonézii (aspoň pokiaľ to podľa svojich skúseností môžem posúdiť).
    Dá sa z toho usudzovať, že spoločný, koordinovaný prechod na voľný kurz krajín združených v GCC by do určitej miery ovplyvnil ekonomiku v celom regióne, nielen v krajinách, ktoré sú zároveň členmi OPEC.