Výzva pre krásny nový web Slovenskej pošty

Tak sme boli nadšení (niektorí) z nového krásneho webu Slovenskej pošty. Oceňovali sme kód, dizajn, prehľadnosť.
Ja som sa doň dnes zavŕtal hlbšie. Pod dojmom obligátneho žltého lístku „Adresát nezastihnutý“. Pod dojmom pečiatky oznamujúcej, že zásielku si môžem napriek otvorenej pošte prevziať až „nasledujúci deň“. Plný nadšenia z došlého balíka (hádajte, čo je v ňom) by som tam v tej minúte letel (on ten balík na Slovensko naozaj doletel). Lenže narazil. Na žlté lístky.
Podujal som sa vyhľadať otváracie hodiny tej mojej pošty. Aha, XLS. Je to fakt divné, že doma nemám nainštalovaný Office? Dokonca ani ten „open“? Mne sa to divné nezdá. Tak som v nádeji ešte klikol na krásnu novú mapu pripravenú s geografickým ústavom. Našťastie aspoň tam som sa k nim dopracoval a viem, kedy si balík preberiem.
Pri tej príležitosti ma napadlo, že v letopočte máme dvojku. Prečo naša skvelá nová webstránka so svojimi adresátmi nekomunikuje aj touto cestou? Prečo mi neposiela virtuálne oznámenia o zásielkach?
Som ochotný uveriť, že je nemožné pokúšať sa doručiť zásielky priamo na moju adresu. Som ochotný uveriť, že pošta musí roznášať v takmer čisto obytných štvrtiach výhradne počas pracovnej doby zamestnaných ľudí. Že to nejde trebárs medzi 17.00 – 19.00 večer.
Nie som ochotný uveriť, že by nešlo zariadiť, aby si adresáti mohli vybrať možnosť vlastniť virtuálnu schránku Slovenskej pošty na všetky tieto neuveriteľné žlté lístky s komfortnou notifikáciou na e-mail či SMS. Dokonca na SMS ZADARMO (pretože tie dve kačky zhltne určite tá poštová… ehm žltolístková doručovateľka).
Som napätý, aké dôvody by Slovenskú poštu odradili od elektronickej komunikácie s adresátmi? Dokonca s komfortom, že pri takomto spôsobe oznamovania sa o zásielke dozviem už v práci a už cestou sa na tej pošte po ten balík zastavím sám.
Nie, nič som si nešľahol. Iba premýšľam ako kravatový manažér počas brainstormingu nad atraktivitou služieb Slovenskej pošty a akosi nechcem počuť „nejde to lebo…“.

Môže sa Vám ešte páčiť...

13 komentárov

  1. emmacore píše:

    Na to je jedina odpoved: kurierske sluzby.
    Posta sice na buduci rok planuje nejake zmeny, ale na druhej strane posun liberalizacie postovych sluzieb z roku 2009 az na zaciatok roku 2013 vedeniu na motivacii nieco menit urcite nepridal.

  2. rony píše:

    [1] jo clovece, ale ja som na Proporta.com zaklikol Airsure dopravu a bohuzial to, ze sa to vyleje Slovenskej poste, som teda vazne netusil :)
    doslova som mal pocit, ze to pojde prave takou sluzbou.

  3. rony píše:

    teda, odhliadnuc od takej moznosti, mam pravo premyslat nad tym, preco sa aspon neuvazuje o takom, co pisem.
    teda, ak je tu moznost, ze sa ten kolos nedokaze pohnut, je na mieste otazka, pre koho vlastne funguje :-)
    ono si tu funkcnu otazku kladie vela ludi, ale moje vychodiska spominam explicitne: urobte nieco moderne, ak to nejde, potom sa zbalte a tradaa. :)

  4. dusoft píše:

    plne legitimne otazky. zial odpovede asi pozname: riesenia u SP, s.p., neexistuju. hlavne kvoli tomu s.p. (s bodkami).
    dalsie otazky: preco je vacsina post otvorena len do 18:00, co je tak zhruba ukoncenie pracovnej doby asi 90% sukromnych firiem? nemala by namiesto zbytocneho otvorenia skoro rano, posta otvarat neskoro vecer?

  5. emmacore píše:

    [2] To mi nieco pripomina :-) Asi pred dvoma rokmi som objednaval nieco z Nemecka. Dorucenie islo len cez postu alebo nejaky lacny druh DHL (Nemecka posta a DHL su nejako prepojene, myslim). Dal som DHL. Po dvoch tyzdnoch som sa im ozval, ze zasielka este neprisla. Zistil som, ze na slovenskych hraniciach to prevzal kurier Slovenskej posty a mal mi to dorucit. Zabavne bolo, ze z webshopu na Slovensko to trvalo asi tri dni. Potom zasielka zmizla. A trackovat isla iba na uzemi Nemecka. Takze som to reklamoval u dodavatela. Po par dnoch zazvonil kurier (ani dopredu nezavolal) a doniesol balik. Neskor som tam objednaval este raz, vtedy to trvalo nieco vyse tyzdna. Ale pocul som, ze francuzska posta je este horsia. Tam vraj medzinarodne zasielky obcas uplne zmiznu.

  6. emmacore píše:

    A este jeden zazitok. Objednal som z USA, malo prist UPS, povedali, ze poslali DHL a nakoniec prislo FedExom :-) Ale ten pocit, ked peniaze boli prec, na webe natukam tracking kod a dozviem sa, ze zasielka neexistuje, nebol dvakrat prijemny.

  7. rony píše:

    [5] a [6] a tak to ja som na tom celkom easy. dnes rano tesne po otvoreni posty som si to prevzal a zasmial na zelenom listku pripnutom k obalke a ja ho asi radšej nebudem komentovať:
    POZOR!
    ZÁSIELKA so službou TRACK & TRACE
    Pohyb tejto zásielky sa sleduje v prepravnom procese. Doručovateľ je povinný pri doručení zásielky postupovať v zmysle prevádzkových predpisov 417 a 441 Poštových pravidiel I.
    Letáčik slúži na informovanie doručovateľa.
    Pred dodaním zásielky letáčik odstráňte!

  8. Ruziklan píše:

    Nekomentujes, ale prave preto som sa dobre zasmial… heh, ze odstrante! :-)
    Mne uz mnoho rokov chodia listove zasielky z celeho sveta. Casopisy so sachovymi ulohami. Ulohy od skladatelov, kedze som redaktorom casopisu = a to napriek tomu, ze uz vela skladatelov preslo na e-mail. A poviem vam… za tie roky mi uz aj kvanta casopisov neprisli. Neviem, kolko z nich neposlali redakcie a kolko sa ich stratilo po ceste, ale vidim to skor na tu cestu. A kolko sa ich po ceste poskodilo… v sucasnosti uz tak kazdy treti list… nemusi to byt len vina Slovenskej posty, mnohe zahranicne zase nebudu odchodnejsie, ale urcite odosielatelia neposielaju take zdrapy.

  9. Indiana píše:

    Preco nie? Lebo je to ako keby si proti sebe poslal parny valec a asfalt. Asfalt bude vzdy dole a buldozer hore. Nikdy sa nebudu miesat. Neviem si predstavi5 aby slovenska posta podporovala napr. take emaily. To by uz o chvilu asi aj dorucovala prilohy k mailom :>

  10. dusoft píše:

    mama rovnaku skusenost – tricka objednane, nedosli, mali ist DHL, ale na slovensku prebrala SP, s.p. a stratila. obchod mi radsej vratil prachy ako sa natahovat s monopolom.

  11. Piki píše:

    [9] Prečo áno? Lebo každá slušná doručovacia služba prevádzkuje systém na sledovanie zásielok a stačí, aby sa pri podaní vložil do systému o jeden riadok viac a systém pri akejkoľvek zmene lokality či stavu zásielky automaticky vygeneroval e-mail pre príjemcu. Nič, čo by neexistovalo. Stačí z rýdzo interného systému urobiť systém užitočný.
    Akokoľvek, zdá sa mi (na základe pozorovania a opakovaných pokusov, takže to bude asi vedecké ;-), že doručovacie služby, vrátane pošty nemajú problém so zvládnutím procesov doručovania (viď zelený lístok), ale majú problém s personálnou politikou a jej procesmi. Veď tie zásielky kradne a otvára konkrétny človek. Stačí ho vymeniť! No napadlo mi: Len aby sme sa po pár rokoch neprekvapili, že sme na pošte už pracovali _všetci_.

  12. HoP píše:

    Myslím, že i takový kolos mlže modernizovat, dobrým příkladem jsou SMS jízdenky pražské MHD… Jde o to jen chtít… ;-)

  13. emmacore píše:

    [12]: Myslis, tie SMS listky, o ktorych pise Patrick Zandl na Marigolde? ;-)