Vyhradené parkovanie

Prefíkaný spôsob ako si firmy riešia parkovanie firemného vozového parku (asi nielen v Bratislave). Kúpia si väčší rodinný dom. V rámci neho vytvoria 1-2 nové parkovacie miesta. Potom zistia, že nemajú flek na všetky veľké SUV šéfstva a majú ešte 4-6 služobných autíčok.
Tak vonku na ulici požiadajú mesto aby domaľovalo 3 vyhradené biele kríže k tým ďalším krížom ostatných firiem. Ulica je potom na 60-70 percent vykrížená. Na označujúcej tabuli je vágne napísané, že miesta „patria“ firme Vyhradenci a.s. bez čísiel poznávacích značiek.
Pri parkovaní potom postupujú podľa nasledujúcich bodov:
* ich vlastné parkovacie miesta musia vždy zostať prázdne a parkovať tam smie výhradne najvyšší,
* vyhradené parkovacie miesta musia vždy zostať prázdne a parkovať tam smie len druhý najvyšší,
* na nevykrižovaných miestach parkuje celý ich vozový park,
* pokiaľ nie je kde zaparkovať, až vtedy zaparkujú na vyhradenom mieste.
Okrem služobných áut majú samozrejme ďalších 10 zamestnancov, ktorí pochopiteľne nemajú nárok parkovať na firemnom pidiparkovisku či na vykrížených miestach.
Keď to teda spočítame – do pôvodne rodinnej vilky, ktorej majiteľ mal obstarožného medveďa prichádza 10-15 áut, ktoré väčšinou neparkujú na „firemnom“.
Pokiaľ je prenajímateľom čokoľvek týkajúceho sa štátu, tak vykrižovanie je omnoho rozšafnejšie. Takže pokiaľ nájdete 6 prázdnych krížov na ulici za sebou bez označenia firmy, tak ide o úradnícky rozmar, ktorý si vybavili štátne orgány s mestom. Tam nikoho netrápi logika, či vôbec niekedy sú cez deň tie miesta plné. Proste môžu, tak to urobia a nanajvýš im tam zaparkuje neodtiahnuteľné veľké auto majiteľa, ktorý si je toho vedomý (a má vlastne moje sympatie)
Miesta sú teda vyhradené trebárs v podivnom časovom intervale 7.00 – 20.00 a tam teda nikto z miestnych obyvateľov po návrate z práce nemôže zaparkovať ani keby prišiel večer po ôsmej. A argument zodpovedných „veď to nie je na celý deň“ môžete iba „odmávať“ chápajúcim „AHA“.
Nikto nepremýšľa ani pri maľovaní krížov – sú „cikcak“ – a voľné medzery medzi nimi sú vždy pre dva a pol auta. No a keď k tomu pridáme opatrných, ktorí auto zaparkujú vždy s 2 metrovým odstupom od „kríža“ tak obratom sa počet možností zaparkovať radikálne zníži.
Fakt, že mesto kašle na pravidlo „maximálne 10 percent“ parkovacích miest a s kľudom vykrižuje väčšinu ulice, nemá koho štvať.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. bolek píše:

    vsak hod aj nejake konkretne fotky

  2. OttY píše:

    vidieť, že aj dnes si krúžil po uličkách iba 20 minút ako ja minule.

  3. Ruziklan píše:

    Konkretne nasa firma ma prenajate 2 miesta, na ktorych parkuju sefovia. My ostatni chodime do prace MHD, lebo nie sme blbi, aby sme tu 20 minut kruzili. Ked niektory sef nie je v praci, je automobilovy sviatok :-)
    Plus sefovia pravidelne davaju odtahovat parkujucich na ich miestach. Zvacsa prachate auticka, maloktora Fabia ma tu drzost zastat na vyhradenom mieste – aj ked aj to uz sa stalo.

  4. Piki píše:

    Každý, slovom každý si môže to parkovacie miesto zaplatiť. Vrátane domácich. V prípade centra to treba prosto započítať do nákladov danej lokality. A ak do situácie popisovanej v článku prídem na návštevu, čosi vybaviť, so samozrejmosťou obsadím vykrížené miesta firmy kam idem.
    Druhý extrém je Praha, kde nikto kto TAM nebýva nemá šancu zaparkovať legálne. Modrá zóna je prázdna, okolo jastrí tlupa policajtov a ty so zmarom krúžiš okolo prázdnych miest. Keby si firma kam ideš miesto mohla predplatiť, tak tam normálne zaparkujem, veď som ich zákazník…
    Akokoľvek, keď porovnám Prahu a Bratislavu, celý v článku popisovaný problém sa prenesie na debatu o fungujúcej a úrovni čierneho obleku (Praha) a nefungujúcej a úrovni ošúchaných rifiel (Bratislava) MHD.

  5. alian píše:

    zlata MHD

  6. rony píše:

    [1] to je zovseobecnenie, nic konkretne.
    [2] nie nie, iba som to zhrnul za posledne mesiace. Dnes som zaparkoval okamzite.
    [4] moze ale plati – malo by – platit pravidlo, ze sa vyhradzuje max 10 percent miest, lenze poznam ulice, kde je to 80 percent, dokonca ulicku, kde je to uz s kludom vsetko.
    all: V podstate mi nejde o problem parkovania ako o system akym sa vyplnaju vyhradenymi miestami ulice a potom vychcanost niektorych prenajimatelov, ked najprv parkuju na volnych miestach a AZ potom vyplnaju tie svoje predplatene. Dobrym mravom byva na takych miestach dat aspon SPZtky aut, ktore tam mozu parkovat.
    Ako poznamenal piki, niekedy su to „pre klientov“ ale to je castokrat nezmysel – takmer VZDY ak ide o 1-2 miestecka, tak je to pre sefov, ziadni klienti :-)))
    Horsie je, ze k 2-3 sefskym autam tam pridaj tych dalsich par plechacov, ktore su sluzobne pre plebs a tie ziadne vyhradene parkovanie ci dokonca firemne parkovisko nemaju. A to je celkom zle.

  7. Andy píše:

    alian – problem je, ze MHD v BA je nepouzitelna na ine ako pravidelne naucene trasy, ktore poznas a vies odhadnut cas. Behat s MHD operativne pocas pracovneho dna znamena nic nevybavit.

  8. shadow píše:

    Sam byvam v Starom meste v BA, najvacsou drzostou je ze pred domom, v ktorom som vlastne spoluvlastnikom, nakolko vlastnim byt a podiel na ostatnych spol. plochach mesto bez mojho vedomia preda dane miesto sukromnej firme. No odpratavanie snehu z chodnika ma vlastnik domu/povereny spravca…/ fakt zaujimave. Nehovoriac, ze ked sa chce clovek nastahovat alebo prestahovat ma problem lebo miesta su bud obsadene alebo ked ako pisete vacsinou ani nie su, tak nejaky buzerant zavola hned policiu…Zaujimavostou je ze dane parkovacie boxy su nakreslene podla mna v rozpore so zakonom o doprave, lebo parkovat sa moze dalej ako 5 m od krizovatky….Co ma najviac pobavilo bolo, ze vlastnikom niekt. ulic je BA mesto a niekt. stare mesto, ale teda tou zaujimavostou bolo, ked mi pani uradnicka na ba-mesto povedala, ze dane znacky na ulici uz nie su zaplatene a ten co si ich tam dal ich mal aj odstranit. Bohvie kolko ich je realne aj zaplatenych. Niekt. pani podnikatelia-znie to ako lepra si zaplatia na rok a uz potom neplatia, ale znacku tam nadalej maju….

  9. rony píše:

    [8] tie znacky osadza a logicky odstranuje na vlastne naklady mesto, cize ten co si to miesto zaplati nesmie robit ziadne upravy. O tom, co pises si nerobim iluzie, biela farba po ukonceni prenajmu predsa nezmizne.
    Najviac ma zaraza, ked sa dnes hovori o tom, ako auta brania parkovanim na chodnikoch chodcom v pohybe ale staci sa pozriet na niektore ulice a ten zasrany les stlpikov oznacujucich vyhradene statie – tie nebrania v pohybe? :-)
    Naviac samotne mesto tvrdi, ze vyhradenych miest moze byt maximalne 10% a uz som spominal, ze niektore ulice to v ziadnom pripade nedokazuju a vyhradenych stani je tam drviva vacsina, naviac ak uz maju byt vyznacene, tak celkom urcite nie bez poznavacej znacky auta, ktore tam ma vyhradene statie. Bez vynimiek pre statne urady, ktore si takto rozsafne vykrizikuju 5-6 miest za sebou :)