Presviedčate presvedčených

Áno, vo všeobecnosti má zmysel podporovať funkčnú a efektívnu verejnú dopravu. Bodka. Žiadna diskusia, žiadne argumenty. Mám za sebou 30 rokov využívania verejnej dopravy, netreba ma presviedčať, že nejaká vysnená ideálna verejná doprava je efektívna. Lenže zrejme takú najprv potrebujeme.

Tesla model S

Koľko benzínu natankujete za 90 centov? S bratislavskou MHD sa môžete za túto cenu voziť celú hodinu, cez víkendy a sviatky až hodinu a pol!

Prepočítal som si identickú trasu z bodu A do bodu B. Na jej prejdenie pomocou MHD potrebujem dva základné lístky a cesta trvá medzi 10 a 15 minútami. Za deň teda miniem 4 kusy základných lístkov.

Automobil, ktorý prejde túto trasu by mal mať spotrebu vyššiu ako 15 litrov na sto kilometrov, aby sa v tomto parametri konečne vyrovnal cene prepravy MHD.

V tej MHD sedí ďalších X ľudí, takže zrejme je MHD ďaleko luxusnejšia záležitosť ako sa zdá.

Do ceny prepravy autom nezabudnite započítať aj cenu automobilu, náklady na údržbu, poistky a pod. Pri preprave MHD máte všetko už v cene!

Človek, ktorého oslovujete už auto má. Pokiaľ ma uvažovať o alternatívnom využití MHD, zrejme sa auta zbavovať nebude, takže tieto náklady bude niesť naďalej a preto ho nezaujíma, že v cene lístka sú náklady MHD. Zaujíma ho jediný parameter: výjde ho cesta MHD drahšie ako náklady spojené s prepravou autom?

V MHD si môžete prečítať noviny alebo knižku, písať SMS správy či pripojiť sa na Facebook. Toto si ako šofér dovoliť nemôžete.

Iste. Veľká výhoda. Moja 10-15 minútová trasa mi k tomu však nedáva priestor. Obvykle si dávam pozor na osobné veci. Po konkrétnej skúsenosti, keď som prišiel o značný obnos peňazí a osobné doklady.

MHD vás bez problémov dovezie domov aj vtedy, keď vám legislatíva neumožňuje sadnúť za volant.

Prepravný poriadok DPB dáva povinnosť vodičovi vylúčiť z prepravy osoby pod vplyvom alkoholu a omamných látok alebo osoby rušiace ostatných cestujúcich. Vodič obvykle príjem omamných látok obmedzuje alebo úplne abstinuje, takže je schopný prispôsobiť sa.

Nemusíte parkovať, obávať sa, aby sa vášmu autu niečo nestalo, nepoškodili ho či nebodaj neukradli (alebo z neho niečo neukradli).

Áno.

Môžete si dať pohárik svojho obľúbeného nápoja bez rizika, že nafúkate.

Niektorí ľudia nepostihnutí závislosťou na droge to za výhodu ani za argument nepovažujú. Chápem, že ak iný nie je…

Električky jazdia väčšinou mimo ciest, resp. vo vyhradených pruhoch. Nestoja preto v kolónach.

Pravda. Prečo dochádza k ich likvidácií? Zabezpečte, aby existovala jasná a realizovateľná vízia rozvoja a udržania tratí. Až električky preukážu životaschopnosť, ekonomickosť a výhodnosť verejnej dopravy.

V ponuke je aj preprava osôb so zníženou pohyblivosťou: bezbariérová doprava je súčasťou bratislavskej MHD.

Najvýhodnejšia je pre nich individuálna preprava. Nedá sa svietiť.

Ale keby aj. Naozaj je pre menej pohyblivého občana výhodný autobus so sedačkami, ktorých sedák má vo výške svojho krku? Vyskúšajte si to.

Mestská hromadná doprava je dostupná všetkým (deťom, menej majetným, aj starším ľuďom). Nie všetci totiž môžu riadiť auto.

Docieľte atraktivitu DPB pre všetkých bez reštrikcií a násilných opatrení. Ono to ide. Naozaj.

Som presvedčený, že všetci obyvatelia mesta sú formou mestkej dane ochotní naďalej prispievať na dotácie DPB. Niektorí sú však presvedčení, že sú neefektívne premrhávané na nezmyselné projekty.

Jazda MHD šetrí životné prostredie: hromadná doprava je ekologickejšia.

Ach, obľúbené ekologické bludy.

Autobus počas svojej jazdy vyprodukuje porovnateľný alebo vyšší objem spalín, ktoré by vyprodukovali cestujúci v ňom v prípade, že by každý z nich použil modernejšie auto (mladšie 10 rokov). Autobusy DPB majú obvykle 10 rokov.

Električky sú k životnému prostrediu najpriateľskejšie, prakticky neprodukujú žiadne emisie skleníkových plynov.

A čo produkujú elektrárne? Kamilkový krém na pleť?

MHD je 2,5 krát energeticky menej náročná ako individuálna preprava.

Linka MHD, najmä BUS ide bez ohľadu na efektívne obsadenie. Individuálna doprava sa pohybuje v prípade potreby a na nevyhnutný čas. Rozhodne aj v prípade, že sa bus presúša mestom poloprázdny pretože „musí“ lebo grafikon. Nepremaľúvajte fakty :-)

MHD spôsobuje relatívne nízku miera znečistenia životného prostredia, hluku a priestoru.

Nezmysel. Spýtajte sa obyvateľov ulíc kde prechádza alebo má zastávky MHD, ktorý zvuk vnímajú najviac. Typicky Račianska – všetci sa zhodnú, že električky. Typicky ulica v Petržalke, domy pri zastávkach, rozhodne počujú rozvŕzgané autobusy pri rozbiehaní a zastavovaní. Plus drogami ovplyvnení cestujúci, ktorí využívajú možnosť ich požitia pred alebo aj počas prepravy MHD nebývajú tichí blázni.

Bezpečnosť – pri MHD existuje menšia pravdepodobnosť dopravných kolízií ako pri individuálnej preprave.

Pravdepodobnos5 je rovnaká.

Je priestorovo omnoho menej náročná. Ak by všetci jazdili autom, potrebovali by sme veľmi široké ulice. Na prepravu toho istého počtu osôb stačí hromadnej doprave omnoho menej priestoru a tieto miesta môžu byť oveľa lepšie využité – namiesto ciest môžu byť cyklotrasy, chodníky, lavičky, parky…

Ak by si konečne všetci, čo stoja v zápche uvedomili, že ak na ňu nadávajú, tak tá zápcha sú predsa oni a oni ju spôsobili, tak by ustali takéto reči. Ak sedím v špičke v aute, autobuse, bicykli a nadávam na zápchu, tak to JA som sa rozhodol ju vytvoriť.

Riešenie na zlikvidovanie zápch je zvoliť inú trasu alebo iný čas. Najúčinnejšie zo všetkých.

Záver

Nemusíte svet presviedčať o výhodnosti hromadnej dopravy. Dokážte, že je taká tá v Bratislave už teraz a pokiaľ možno bez toho, aby ste tých, ktorých presvedčujete k tomu násilne nútili alebo prinajmenej označovali za nepriateľov vašich progresívnych myšlienok.

Reakcia na Michal Feik, sediaci na poste poradcu primátora Bratislavy, ktorý si určite chce udržať, takže potrebuje vyrábať potreby. Zastupuje úzku záujmovú skupinu voči väčšinovej občianskej spoločnosti obvyvateľov mesta, ale to je úplne legitímne správanie sa.

Link je http://feik.blog.sme.sk/c/309251/Vyhradene-BUS-pruhy-pomohli-dvom-tretinam-cestujucim.html

Môže sa Vám ešte páčiť...