WiFi a Bluetooth alebo stačí WiFi?

Nie je to dávno, čo sa na fóre iphone.cz debatovalo o Bluetooth v iPhone. Všetci, čo o problematike trošku tušia, tak vedia, že Bluetooth je blízky príbuzný WiFi. Problémom v iPhone je fakt, že jediným jeho využitím je pripojenie BT HF (také sluchátko do ucha) a neexistuje možnosť používať iné profily (prosím, nekomentujte to).
Ospravedlnením pre takéto „nastavenie“ je z môjho pohľadu fakt, že ani u predošlých telefónov som Bluetooth nijako významne nevyužíval. Samozrejme u PDA mám externú BT GPS. Ale pre iné účely som sa párkrát pokúsil o prenosy súborov a pokiaľ si pamätám je to hodne otravná operácia a častokrát sa mi nič nepodarilo a ak sa dalo nakoniec som prenášal pomocou infra. Preto si absenciu BT v podstate nevšímam.
Prepinanie sluzieb v iPhone
Foto: Long N.
Ak si teda predstavíme typického kritika „iphone nevie BT“ tak je to človek, ktorý preferuje prístroje, ktoré majú všetko v sebe. Ak má teda GPS vnútri, potom nepotrebuje ani BT. Neustále zapnuté BT výrazne skracuje výdrž prístroja a pokiaľ máte k tomu ešte aj WiFi…
V ten moment je zaujímavá úvaha – aký rozdiel je vlastne medzi WiFi a Bluetooth? Čo by malo brániť tomu aby som prostredníctvom WiFi dostal všetko, čo „ponúka“ BT? Prídem na to, že vlastne nič :-) Technicky je to identická záležitosť a zvyšok je vec rozšírenia a software.
Z toho všetkého je možné prijať s väčším pochopením mostík ku snahe Intelu poslať Bluetooth do zabudnutia. Mierne viac podrobností na Engadget.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. alian píše:

    BT mam v mobiloch/PDA uz asi 3 roky a pouzil som ho asi 2x, WiFi pouzivam niekolko krat denne

  2. Andy píše:

    BT ma mensiu spotrebu. To je hlavny dovod.
    Ano, ked nema iphone profil mimo headsetu, je cca zbytocne.
    Bez handsfree v aute a na uchu si ale uz telefovanie neviem predstavit…

  3. sloper píše:

    Ja BT docela vyuzivam – synchro kontaktov a kalendara, posielanie vyzitiek, suborov, atd… Viac krat ma sklamalo prave infra…

  4. bsa píše:

    dôvod je viac než jasný, nie sú wifi hands free :)

  5. rony píše:

    [4] so spotrebou nemusi byt problem, vsetko je otazka vykonu. nie su, mozu byt.

  6. mekelle píše:

    BT pouzivam v telefone na synchronizaciu kontaktov. Raz som sa pokusil donho uploadnut par mp3-ej a skoro som pri tom zosedivel:/ wifi v telefone nepouzivam, lebo v mojom telefone nie je:)

  7. fifteen píše:

    BT pouzivam na synchro veci s telefonmi a hlavne na pripajanie sa na net cez BT