Polovica z vás má Mozillu?

Zopár čísiel okolo prehliadačov ako ich identifikoval v nedeľu Toplist z návštev na Spravodaji. Polovica z nich (takmer polovica) má zrejme niečo od Mozilly. Tipnem si, že Firefox. Zaujímavé je, že okolo 40 percent má IE ale pekne rozdelený na šestkových (boja sa updatnúť) a sedmičkových (hŕ na taby). Zato Operisti sú updejtovací maniaci a poslušne nainštalujú vždy najnovšiu verziu. Toplist našťastie nerobí rozdiely medzi verziami Firefoxu (tam by to bolo tiež dosť rozdelené aj keď po čase by bolo jasné, že všetci prechádzajú na trojky).
* Gecko 46.8 %
* MSIE 6.0 18.4 %
* MSIE 7.0 18.1 %
* Opera 9.x 14.5 %
Čísla sú to zaujímavé, v podstate ma neprekvapili – možno je to podobné aj na iných weboch. Po dlhšom čase som si vlastne pozrel takéto štatistiky a vlastne som si potvrdil, že k tvorbe webu nie sú už ničím podstatným. A už vôbec nie je nutné mávať grafmi s podielmi prehliadačov nad užasnutými klientami, ktorí chcú „len tú schránku na internete“ (webstránku).
Dokonca som si iba prebehol podiely rozlíšení plochy a naďalej viem, že stránka sa musí dobre zobraziť na mobile aj na veľkej 24″ plachte.
Ako sa to vyrieši je hlavne na jej autorovi – musí si ponamáhať hlavu on, nie tisíce návštevníkov jeho diela.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. martin píše:

    posledny odsek si vystihol perfektne

  2. diomos píše:

    ja osobne pouzivam operu a casto sa stretavam prave s tym, ze niekto vyzdvihuje do nebies „ten svoj“. podla mna zalezi na tom, s cim chcete pracovat. ak je clovek spokojny s prehliadacom, ktory ma, vyhovuje mu a je nan zvyknuty, nemusi silou mocou menit iba preto, aby bol „in“. to ovsem neznamena, ze netreba skusat nove veci.
    Taktiez suhlasim s tym, ze casto je samotna stranka vacsi problem nez prehliadac. dizajn niektorych je strasny, su nepriehladne a funkcne nedomyslene. to, ze vie niekto spravit dych vyrazajucu grafiku este neznamenaa, ze vie spravit aj dobry UI.