Prečo blogísky kopírujú texty a preberajú fotografie?

Čas od času natrafím na „výchovno-odmietavý“ článok o kopírovaní textov na „blogískoch“.


*Blogísek* je ľudový termín pre webstránku predpubertálnych a pubertálnych detí, najčastejšie lavínovito zaplavujúci niektoré blogovacie freehostingy. Dôvody prečo sa rozmnožujú práve takto sú jasné – tínežerka povie inej tínežerke, poradí jej ako ho založiť, ako kopírovať, ako ho upraviť. Z nedávnej histórie si pamätám dokonca na stránku jednej dámy vo veku po puberte, ktorej stránka sa zameriavala práve na „výchovu“ nasledovníčok zverejňovaním tipov ako a kde „zohnať“ blikajúce gify, ako prefarbiť šablónu stránky a pod. (blog sa volal tuším _Nioneta_).
Teraz sa stačí vrátiť do detského veku plného vzorov, snahy prejaviť sa a pripojiť sa správaním k najbližším vzorom. Vzorom je kamarátka alebo „vyšší“ vzor v predstaviteľoch postáv seriálov, filmov či hudobných skupín. Pokiaľ si na to spomenieme, tak je nám bližšie chápanie prejavov známych ako blogísky. Je to doslova *kombajnový zber* akéhokoľvek materiálu a jeho umiestňovanie do svojho „albumu“, ktorým je tentoraz práve blogísek. To isté sme sa snažili v inej forme robiť aj my – polepením stien v detskej izbe, vystrihovaním obrázkov a ich lepením do albumov, kupovaním časopisov, nosením špecifického oblečenia, obľubou samolepiek, odznakov, nápisov.
Oltarik
Môžeme naozaj veľmi dlho písať svoje články na svoje weby o „škaredosti“ tohto správania sa v dospelom svete. Pre pubertálne premýšľajúcich ľudí (na Ninete je vidno, že sa to nemusí byť ohraničené pubertálnym obdobím života – Nioneta je dokonca vydatá žena) je toto chápanie problému cudzie. Vnímajú svoje konanie ako vytváranie zbierky svojich obľúbených artefaktov. Doslova ide o konštrukciu *oltárov obdivu* z vecí, ktoré sa im proste páčia, ktoré „uznávajú“. Preto blogísek nie je „autorské“ dielo ale skôr škatuľa so neustále dopĺňanou zbierkou.
Kým zbierka v detskej izbe nikoho netrápi lebo je skrytá, tak blogísek je zo svojej podstaty verejne dostupný. Preto je jednoducho konfrontovateľný so svetom, kde kopírovanie textov na svoje stránky nie je obľúbenou praktikou.
Koniec koncov práve internet dáva prístup k týmto pubertálnym prejavom aj ľuďom, ktorí by sa s nimi vlastne nikdy nestretli. Tieto prejavy sa svojim charakterom nijako nemenia. Oni sa takto správajú štandardne, no pokiaľ to robia medzi „svojimi“, nezdá sa im to medzi sebou podivné. Internet im však dáva možnosť prejaviť sa aj medzi ostatnými ľuďmi. Internet im teda dáva neprekonateľné možnosti ako sa zhovadiť. Bez internetu sa správajú rovnako len bez propagačnej sily celosvetovej siete. Preto ak čítate pre vás nepochopiteľný prejav (vulgárnosťou, hlúposťou, zmätočný), možno je chýbajúcou informáciou pohľad na jej pôvodcu, ktorý sa pochopiteľne skrýva v internete a túto informáciu neposkytuje.
Von z toho ide len tým, že z majiteľ/ka blogísku z toho vyrastie, čo je najpravdepodobnejšie vyústenie celého problému. Snáď popritom absorbuje aj informáciu o tom, že človek sa najlepšie pochváli tým, čo sám vytvoril a nielen tým, čo „zozbieral“. Preto je zasa pre nás vhodne neustále vyjadrovať takéto postoje – pochváliť deti za niečo, čo vytvorili sami.
Nakoniec človek, čo sa oboznámi s vlastnou tvorbou začne byť ku kopírovaniu citlivejší a medzi prvé veci, ktoré začne propagovať je svoj postoj k nemu. Proste precitnutie, prechod od zberu k tvorbe. A trebárs napíše alebo začne riešiť problematiku ako z článkov typu Kopírovanie fuj.

Môže sa Vám ešte páčiť...

13 komentárov

  1. sloper píše:

    JJ, uz som niekolko kradezi svojich foto a textu na blog.cz riesil, admini boli samozrejme vzdy ustretovi a poriesili…
    U blogiskov nejde len o „zber“, ide o KRADEZE autorskeho obsahu, nech to akokolvek ktokolvek zlahcuje.
    Ak pubertiak z prce slohne cokoladu v superkarkete, ide vzdy o kradez, rovnako i v pripade „zberu“…
    Skratka, pubertiaci na blogiskoch su najcastejsi zlodeji – a toto sa mi ani trochu nepaci. Je rozdiel, ak si vylepia cosi (vytrhnute z casaku) na stenu a je rozdiel, ak si cosi vylepia na blogisek – vtedy su z nich uz zlodeji (ak nepouziju free obsah).
    Ak niekto na to upozornuje, je len dobre…
    Ak sa pubertiak nauci teraz, ze moze slobodne a beztrestne kradnut, ze s autorskym zakonom si moze vytierat zadok, vlastne, ze ani nevie, ze take nieco existuje, aplikuje tento model spravania i v dospelom zivote, cim skor dostane po prstoch, tym lepsie…
    (rony, myslim, ze viem co si myslis o mojom komentari ;-))

  2. emmacore píše:

    Osobne nemam problem s deckami, ktore kradnu content a davaju ho na svoj blog s dennou navstevnostou 5 ludi. Nepaci sa mi vsak, ked kradnu weby, ktore z toho maju profit. Napr. MagMag. Alebo Pikosky. A smiesny je argument: „Ak niektorý z uverejnených obrázkov porušuje vaše autorské práva, kontaktujte nás a my ich, hneď po predložení dôkazu vlastníctva, z našej stránky odstránime.“

  3. rony píše:

    [1] iba to, ze opakujes to, co som napisal.
    [2] toto je dolezita poznamka. nadalej tvrdim, ze ide o zber artefaktov, co nevylucuje, ze defacto ide o kradnutie. Vysvetlil som proces vzniku blogisku, jeho ucel pre jeho majitela. Forma je len ina – ak ten isty zber robim nalepovanim do albumu a to iste na web stranku, tak tinezer si iba realizuje svoje zaujmy. Fakt je ten, ze to prve nie je vidiet, to druhe vidiet je.
    Je to tak trochu nieco ako:
    ked onanujes v sukromi, je to normalna vec, akonahle onanujes na verejnosti je to nekulturne.
    podobnych priblizujucich sa (nie analogickych) prikladov moze byt dost. Vsade je hra rolu rozdielu prave to, ci je taka cinnost vidiet, alebo nie je vidiet. a sudcovia sudia vlastne podla toho – ak to vidiet nie je, tak to ignoruju, ale akonahle je to vidiet, tak sa povaha cinu meni. Je to tak trochu iny meter :-)
    Fakt, ze sa ludom ma zdoraznovat, ze preberanie obsahu je zasahovani do autorskych prav, nepopieram a netreba ho tu v komentaroch prevetravat!!!

  4. rony píše:

    Ach jaj.
    Viete, co mna zarazilo a donutilo napisat tento text?
    Autor linkovaneho textu moralizuje nad kopirovanim ale zaroven pocas dnesnej hlbokej noci vytapetoval svojimi clankami vybrali.sme.sk – co je podla mna porovnatelne ZLA vec ako samotne praktiky majitelov „blogiskov“. Otravuje, poskodzuje.
    Proste si autor textu neuvedomil, ze moralizuje ale sam by mal zvazit moralnost svojej propagacie.
    Samozrejme text sa venuje niecomu inemu – fenomenu blogiskov a NIE MORALNEMU ASPEKTU KOPIROVANIA.
    NIE NEVENUJEM SA MORALNEMU ASPEKTU KOPIROVANIA, NEVYJADRUJEM POSTOJ, NEOSPRAVEDLNUJEM KOPIROVANIE.
    POVAZUJEM CITATELA SPRAVODAJA ZA NATOLKO ROZHLADENEHO, ZE SLOGANY AKO „KOPIROVANIE JE KRADEZ“ UZ DAVNO MA ABSORBOVANE A ICH OPAKOVANIE BY HO OTRAVOVALO.
    Capslock tu je na mieste.

  5. emmacore píše:

    A ja ze sa ti zasekla klavesa ;-)

  6. otty píše:

    ja som si jeden čas zbieral linky na takéto infantilné blogíšky. Keď som mal nudu alebo zlú náladu, stačilo sa načítať ten 5 megový sajt a hneď som pookrial.

  7. Anonym píše:

    Uau, výborný článok, vďaka. Prinútil si ma porozmýšľať nad tými modernými *oltármi obdivu*.

  8. samčo píše:

    hm, čo sa kopírovania týka
    ja ako tvorca obsahu na internete som rád, keď sa moja tvorba akýmkoľvek spôsobom rozširuje a kopíruje
    Ono, keď už je nejaká vec na internete raz zavesená, aký je rozdiel medzi tým, že či si ju niekto prezrie na originálnej stránke odkiaľ obsah pochádza, alebo na stránke nejakého desaťročného blogera (ktoré aj tak asi veľa ľudí nezaujímajú)?
    Koho tým pripravíme o zisk (keď už ide o to)?
    Komu tým spôsobíme morálnu ujmu?

  9. rony píše:

    [8] ako autor mas pravo lubovolne nakladat so svojim dielom, takze ak TY chces, aby si tvoje dielo kopirovali, tak to kludne mozes dovolit. Pokial sa autor rozhodne, ze taketo nieco nechce, musi to kazdy respektovat. Vysledkom je, ze pokial chces nieco skopirovat, musis zistit aky postoj k tomu ma autor. Bud to rovno pri diele uvedie alebo ho musis kontaktovat.
    Neplati teda „ak to visi na internete, mozem kopirovat“. Neda sa na nic vyhovarat – akonahle nemas istotu, ze autor suhlasil s takymto sirenim, tak kopirovat nemozes.

  10. samčo píše:

    V prvom rade, všetok obsah na internete sa automaticky kopíruje (vyhľadávacie roboty ho indexujú, aby sa uľahčilo vyhľadávanie, v googli sa ti často podarí vyvolať obsah aj už neexistujúcej stránky), pokiaľ si to nejak neochrániš (napr. urobíš stránku cez JS alebo Flash).
    V druhom rade, keď niekto nechce, aby sa niečo nelegálne šírilo internetom, asi by to tam hlavne nemal dávať – najpopulárnejšie veci, ktoré kolujú po internete, síce môžu mať konkrétneho autora, avšak po internete kolujú anonymne, vlastne takýmto „copy+paste“ podaním vzniká čosi, čo by sa dalo označiť za novodobý folklór. (teraz hovorím o internete ako nástroj na zábavu/trávenie voľného času, na čo vlastne slúžia aj oné blogy). Jedna vec je, ako by to mohlo byť „ideálne“, druhá vec je, aká je realita, ktorú asi nijak nezmeníme (jedine reštriktívnymi opatreniami, ktoré by napáchali viac škody, ako úžitku)
    Keď niekto nechce, aby mu na internete nejaké údaje ukradli, mal by si ich hlavne zabezpečiť – napr. hoci zaheslovať stránku tak, aby mal na ňu prístup len on, a/alebo pár kamarátov
    trochu blbé prirovnanie, ale keď niekto nechá uprostred ulice peňaženku napchatú tisíckorunáčkami, tiež sa nesmie diviť, keď ju o minútu niekto „potiahne“

  11. rony píše:

    [10] opat zopakujem to, co som napisal v komentari [9] – autor ma pravo rozhodnut akym sposobom moze byt jeho dielo pouzite. Tam patri aj jeho postoj k vyhladavacom ako Google.
    Opat zopakujem, ze aj diela na internete su chranene autorskym zakonom. K tomu mozes hovorit co chces, pravo autora sa tym nijako nelimituje.
    Kradezou je privlastnenie cudzej veci – je jedno, ci je uzamknuta v sejfe alebo ju najdes na ulici. S tym je nutne pocitat a rady typu „nechces, aby ti ukradli dielo, nevystav ho na internet“ su smiesne a rovno popieraju neodopieratelne pravo autora k svojmu dielu.
    Tu nejde o fyzicke zabranenie kopirovania – ide len a len o to, ze taketo konanie je proti autorskym pravam – a je naozaj jedno, ci zabrana existuje alebo nie.
    Ak niekto potiahne penazenku na ulici, tak je proste zlodej a iba to hovori zakon :-) nerozlisuje skodu okradnutych podla toho, ci penazenku maju na ulici alebo v sejfe.
    Upozornujem, rozvijanie debaty okolo „chran si svoje diela tym, ze ich nevystavis“ nema cenu. Rovnako nechcem rozvijat debatu okolo autorskych prav atd.
    Debatujte kludne o blogiskoch a mentalite ich majitelov ale debaty o kopirovani – radsej nie.
    Mozem o to poprosit?

  12. Vylistyn píše:

    Haha, ved o tom uz som čítal tolko clankov ze az az. Zlodeji su furt a vsade. Ale ak mozem poradit, pozri si dobre články na adrese:
    http://galierik.blog.sme.sk/c/156222/Spina-na-dnesnom-internete.html
    alebo:
    http://www.slovenciny.com/?func=news_info&id=965
    … táto vec neserie len teba :-D ale máš pravdu, je to strasne.

  13. rony píše:

    [12] a na co presne reagujes?