Flickr.com – komfortné miesto pre vaše obrázky

Flickr je jedna z najdokonalejších webových galérii na svete. Poskytuje dostatok možností pre náročných ale aj začínajúcich používateľov. Dá sa používať povrchne ale môžete si ju vypiplať do dokonalosti.


Osobne Flickr.com používam pre jej komfortný spôsob ukladania obrázkov do nej. Všetko je riešiteľné *len prostredníctvom prehliadača.* Aj v prípade, že potrebujem bleskovo umiestniť do svojej fotogalérie *niekoľko desiatok obrázkov,* nemusím tráviť dlhé desiatky minút nad nudne opakujúcimi sa činnosťami. Veľa iných webových fotogalérii neposkytuje dostatočný komfort pre upload množstva obrázkov naraz. Flickr.com umožňuje uložiť všetky obrázky naraz a keď dokončí upload, nemusím nič viac urobiť alebo aspoň narýchlo urobím popisky k obrázkom.
Predpokladajme, že už ste si vytvorili účet na Flickr.com a chcete rýchlo vložiť zopár obrázkov.

Úvodná stránka Flickr.com po prihlásení

Uvodna obrazovka Flickr.com
V ľavej časti sú novinky a iné informácie systému Flickr. V pravej časti je niekoľko blokov, ktoré sa už týkajú obrázkov.
Prvý blok je *Upload Photos*, ktorému sa budem o chvíľu venovať.
Pod ním je *Your Photostream*, čo je moja galéria obrázkov – práve tu si ich môžem zobraziť ak si ich chcem prezerať. Adresu na môj photostream môžem posielať známym.
*From your contacts* je zasa chronologický sled obrázkov ľudí, ktorých som si vo Flickr pridal medzi mojich známych.
Flickr.com ponúka teda aj komunitné funkcie – ak sa mi niektorý používateľ Flickr.com páči, môžem si ho pridať medzi známych. Dokonca sa môžem začleňovať do skupín (Groups) a okrem zaraďovania obrázkov v mojom Photostreame ich môžem zároveň zaradiť do rôznych iných skupín. Samozrejme komunitné funkcie nie je povinné používať.

Ako rýchlo sa vkladajú obrázky do Photostreamu

Z úvodnej obrazovky si vyberiem *Upload Photos* a zobrazí sa stručná obrazovka:
Upload Photos on Flickr.com
Z tejto obrazovky si logicky najprv musím zvoliť prvý krok *Choose photos* a zobrazí sa dialóg operačného systému môjho počítača na vyhľadanie obrázkov na mojom lokálnom disku:
Choose photos
Práve tu je základná finta celého ukladania obrázkov na Flickr.com – môžem naraz vybrať viac ako jeden obrázok. Kľudne aj všetky v práve otvorenej zložke. V tomto dialógu využijem všetky funkcie operačného systému. Keď stlačím kláves Ctrl (na Windows) a postupne myškou klikám na názvy súborov s obrázkami, tak sa mi vyznačujú po jednom a tak selektívne vyberám iba niektoré zo zobrazeného zoznamu súborov. Alebo ich označím všetky tak, že kliknem na prvý obrázok, stlačím a držím kláves Shift, presuniem na na koniec zoznamu a kliknem na posledný súbor s obrázkom.
Nemusím sa starať o to, či sú obrázky zmenšené alebo otočené – o všetko sa postará Flickr sám. Vytvorí mi zmenšeniny, otočí obrázky. Dokonca Flickr má aj pár nástrojov na orezávanie, otáčanie (v ľubovoľnom uhle).
Nakoniec kliknem na tlačítko Open a zobrazí sa tabuľka so zoznamom obrázkov:
Hromadný upload
Ak teraz klikneme na červené *Upload photos* tak tá najnáročnejšia operácia – prenesenie obrázkov do galérie – sa vykoná naraz a samostatne. Stačí proste počkať, kým sa zobrazí:
Upload skoncil
V hlásení *Finished! Next: add a description perhaps?* si zvolím práve to *add a description* aby som rýchlo vytvoril popisky obrázkom vo veľmi komfortnom formulári:
Popisujeme obrazky
Doporučujem v časti *Batch operations* do kolónky *Add Tags* vložiť značky charakterizujúce uploadnuté obrázky.
Tagujeme:
* tagy sú všeobecne známy termín – ide o kľúčové slová, ktoré popisujú daný objekt výstižnými pomenovaniami,
* podľa tagov je potom možné obrázok rýchlo dohľadať,
* napríklad chceme uploadnúť obrázky z dovolenky v Tunisku. Zvolíme napr. tieto tagy: dovolenka tunis plaz more 2008,
* mám obrázok hnedého koňa bežiaceho po lúke na Orave, moje tagy budú: kôň hnedý lúka tráva orava.
Ak si chceme obrázky triediť do „setov“ – skupín obrázkov, tak môžem využiť sekciu *Add to a Set*. Buď si vyberiem už existujúci set alebo kliknutím na *Create a new Set* si vytvorím nový. Sety vytvárajte premyslene ale netreba sa trápiť – neskôr je možné obrázky kompletne reorganizovať. Pokiaľ nechcete, setmi sa nemusíte zaoberať.
V časti *Titles, descriptions, tags* už riešime jednotlivé obrázky, ich pomenovanie, popis a značky.
Vo formulári je vždy zobrazená zmenšenina obrázku, pod ním kolónka *Title* pre názov obrázku, pod ním kolónka *Description* pre širší popis a nakoniec kolónka *Tags* pre značky. Ak sme predtým použili v Batch operations *Add tags* tak práve tu môžem ešte značky precíznejšie doplniť.
Tagujeme:
* napríklad ku všeobecnej značke _dovolenka_ pridám k záberu na nejaký maják ešte ďalšiu značku _maják_ a trebárs aj názov miesta,
* značky si volíte vy a vždy tak, aby sa vám neskôr v stovkách obrázkov dalo rýchlo dohľadať obrázky.
* tagujete aj preto, aby návštevníci obrázky, ktorými sa chcete chváliť aj našli,
* pokiaľ bude niekto hľadať obrázky z Tunisu, tak značka Tunis zabezpečí, že ich nájde.
Nakoniec kliknem na tlačítko:
Ukladame popisky
To by vlastne mohlo byť všetko. Uloženie obrázkov skončilo a môžem sa venovať vypiplaniu mojej galérie:

Prezeranie a piplanie sa s obrázkami

Na stránke so zobrazením jedného obrázku z môjho Photostreamu je okrem jeho samotného ešte pár nástrojov alebo blokov s informáciami:
Obrazok na Flickr.com
V pravej časti je vidieť *madaj’s photostream* so zobrazením predošlého a ďalšieho obrázka – kliknutím na ne môžem prejsť dozadu alebo dopredu.
Informacie a nastroje
V časti *Tags* vidieť zoznam značiek a môžem rýchlo doplniť ďalšiu značku. V *Additional information* sa zobrazujú _EXIF informácie,_ licenčné podmienky k obrázku a iné.
*Copyright* obrázku si môžem zmeniť na typ licencie, ktorá mi vyhovuje. Toto dá vedieť čitateľom, čo môžu s mojim obrázkom robiť.
Hneď pod tým nastavím, kto môže vôbec obrázok vidieť. Buď je *Public* alebo *Private* pre priateľov alebo *Private* pre Rodinu. Private obrázky teda uvidia tí ľudia, ktorých mám v Contacts. Preto je vhodné si do *Contacts* niekoho popridávať – najmä ak chcem mať Private obrázky.
Pod názvom obrázku je lišta s editačnými funkciami nad samotným obrázkom:
Editacia obrazku
*Add note* je veľmi pekná funkcia, ktorou môžete popisovať jednotlivé objekty na obrázku, tieto popisky uvidia aj čitatelia. Skvelá vec ak chcete napríklad pomenovať jednotlivé osoby na hromadnej fotografii alebo len upozorniť na pekný detail.
* *Send to group* je funkcia pre vyššie spomínané záujmové a tématické skupiny,
* *Add to set* zaradí obrázok do niektorého z mnou vytváraných Setov,
* *Blog this* spolupracuje s rôznymi blogovacími systémami – obrázok rýchlo prenesiete do nového príspevku na svoj weblog,
* *All sizes* zobrazi Flickrom vytvorené rôzne veľkostné verzie obrázku vrátane originálu,
* *Rotate* otáčanie obrázku,
* *Edit photo* je rozsiahly nástroj, ktorým možno obrázok komfortne editovať – nepotrebujete nič okrem prehliadača,
* *Delete* vymaže obrázok.
Veľmi zaujímavá funkcia je umiestnenie obrázku na mapu *Place this photo on a map* a je vyriešená elegantne. Zobrazí sa mapa a v spodnej lište obrázky. Chytím myšou obrázok a hodím ho na presné miesto na mape. Nemôže to byť jednoduchšie.
Mapa
Toto sú stručne funkcie Flickr.com, ktoré aktívne využívam.

Posielanie obrázkov do Flickr.com e-mailom

Okrem toho však mám v ňom nastavený príjem obrázkov e-mailom. Keď fotím v mobile, tak obrázky odošlem z neho e-mailom ako prílohu, vyplním Predmet mailu a po odoslaní na Flickrom nastavený e-mail (nájdete v nastaveniach *Your account*, *Email* a *Your Flickr upload email*) sa obrázok objaví v mojom Photostreame. Je to pohodlné a rýchle.
Založte si fotogalériu na Flickr.com

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. alian píše:

    takyto obsiahly a vycerpavajuci clanok som necakal, super!

  2. rony píše:

    [1] jadrom je upozornenie na ten uploader, ten je dokonaly – zatial som nenatrafil na takto dokonaly system pre upload. Najprv oznacim VSETKY obrazky a potom jednym tahom sa vsetky uploadnu. Genialne a hlavne netreba nic okrem prehliadaca.

  3. dusoft píše:

    Je to flashovy uploader?

  4. rony píše:

    [3] asi, neviem :-) proste to funguje :)

  5. alian píše:

    [2] inak zvlada to aj facebook a myslim ze aj ine sluzby

  6. rony píše:

    [5] jo ale fejsbuk nie je galeria ale cosi podivne :-)

  7. XThom píše:

    [5] ale Facebook vyžaduje Java VM modul, Flickr si vystačí s Javascript+XHR :)

  8. mashishka píše:

    Flickr spôsobuje závislosť, až do takej miery, že bez pro účtu nemôžem existovať. :D

  9. pixy píše:

    mashishka> Ano, to je velmi presne. Je to prave ten duvod, proc se Flickru neupisu – protoze pokud bych tak udelal, jsem na nem zcela zavisly a odkazany navzdy. Pri predstave, ze by Flickr skoncil, radikalne zmenil podminky na neprijatelne nebo cenu na neunosnou, a ja bych musel sve stovky galerii a tisice fotek zase nekam transportovat, me berou mrakoty do te miry, ze si Flickr radeji odpustim.

  10. andrej píše:

    pixy> dobry nazor. Ja osobne mam na Vas vsetkych takuto otazku: Skusali ste picasa od googlu? pretoze tento sposob uploadu je fayn, ale tam ten od googlu je podobne jednoduchy… mozno este jednoduhsi lebo nepotrebujes anilen prehladac…

  11. rony píše:

    *andrej* to co napisal pixy sa hodi aj na picassa :-)
    Skusali sme. Ak propagujes pod clankom o Flick nieco ine, tak nalinkuj clanok podobneho rozsahu, aby sme mohli porovnat. Mne nemusis, samozrejme poznam a keby som napisal clanok o Picassa, tak tvoj komentar uvitam.
    Andrej a rozhodne NEMAS pravdu, ze je „podobne jednoduchy“ – je presne taky nemohuci ako drviva vacsina ostatnych galerii – kolonky na par obrazkov a pokial chces hromadne uploadovat, tak musis mat nainstalovanu desktop aplikaciu. To vo vela pripadoch nie je pouzitelne – si kdesi vo svete a chces rychlo vyprazdnit pamatovu kartu fotaku so 100 fotkami, notebook nemas… pomoz mi s Picassa – dakujem :-)
    Netusim ako sa v Picassa daju posielat obrazky mailom – co je dobre pri posielani z mobilu…
    Netusim ake API ma Picassa, ako sa tam da spravit napriklad http://www.flickriver.com/ ?
    Prosim, nerozvijaj prave pod tymto clankom debatu o Picassa – mne je v tento moment uplne jedno, co Picassa dokaze – ak si chces ty nieco dokazat, dodaj mi clanok o nej ja ho uverejnim a doplnime tak veci, ktore ti tak strasne chybaju v tomto clanku :-)
    Ale na rovinu: ten uploader na Flickr.com uz teraz moc Picassa neprekona :-) Sorry, ja som to skusal :)

  12. rony píše:

    Tak som si preveril ten Facebook a ten to riesi JAVOVYM pluginom. Vzhladom na to, ze Java nie je sucastou VSETKYCH instalacii pocitacov, tak nadalej Flickr.com vedie v pouzitelnosti.
    Tym nepopieram moznu schopnost Facebooku podobne uploadovat fotografie – mne to ale umoznene nebolo – na pocitaci, kde teraz pisem proste java nie je a nebude ;-)