Apple iPhone bude čoskoro realita

iphoneNie je ani tak dôležitý samotný prístroj. Ten je aký je a pokiaľ nič iné, tak jeho prednosťou je reálny argument ako rozhýbať cenami za mobilné dáta GSM operátorov.
Trúfam si povedať, že pokiaľ operátori sa budú snažiť svoje paušály (presnejšie ceny za prenesené dáta) realizovať svojim doterajším prístupom, tak sa z iPhone na Slovensku stane proste bublina.
Netuším koľko je tu medzi nami ľuďmi šialencov schopných bez mihnutia oka tankovať do mobilu megabajty za ceny o ktorých sa bežnému internetovému providerovi ani nesnívalo. Naviac elegantne zbalené spolu s hlasovými službami.
Neviem či to viete ale pozrite sa na cenu SMS. Je to 160 bajtov dát (plus nejaké tie bajty réžie). Spočítajte si koľko vás stojí megabajt vo forme SMS. To je sila, čo?
U mobilného internetu je to podobné. Zabudnime na „zadarmo“ limity a pozrime sa na cenu za megabajt. Pohybuje sa kdesi okolo 30 korún za megabajt. Už toto samotné číslo je extrémne.
Jediným argumentom v prospech mobilného operátora bolo, že mobilný internet je aj tak iba taká hračka (web na mobile, pch), ktorú nemôže predsa nikto rutinne používať. Ono to tak skutočne bolo a pokiaľ neuvažujem o použití mobilu ako modemu, tak neboli nijaké výnimky, ktoré by potvrdzovali, že by niekto skutočne používal mobilný internet drvivú časť dňa.
Lenže iPhone ako prístroj priniesol komfortný web v malom zariadení a spolu s tým aj jeho schopnosť načerpať v okamihu kvantá dát. Mám to overené na sebe počas PÁR dní a „iba“ na pomalom EDGE.
Trúfam si teda povedať, že nutne musí nastať zmena v ponuke cien za mobilný internet. Či už sa operátori posnažia a trebárs na svoje BTSky zavesia WiFi prístupové body s bezplatným prístupom alebo skutočne načrú do cenníkov a vyrobia za zlomok cien štedré „dáta“ pre všetkých mobilných používateľov internetu.
Dokonca by som si v prípade momentálne aktuálnych „triple“ balíkov chcel predstaviť automatické zdieľanie (cenové) prístupu na internet „pevného“ pripojenia aj mobilného. Čiže ak si kúpim pevné pripojenie AUTOMATICKY by to znamenalo aj to, že mojim mobilom môžem na internet chodiť „v rámci toho“ (účtovne). Čiže žiadna ďalšia zmluva, žiadne extra limity, paušály, ceny.
V každom prípade je to očakávané minimum iba v tom, že sa mobilný internet radikálne zlacní a to tak, že svoju mesačnú kritickú spotrebu budem počítať v gigabajtoch a nie v megabajtoch ako je to doteraz.
A balíky s „10“ megabajtami mobilných dát budú rovnako smiešne ako dnešný pohľad na hardisk o tejto kapacite v počítači zo začiatku 90tych rokov.


Vaše názory na iPhone v tomto článku nemajú miesto, všetky bláboly od iphone-haterov budú vymazané ako offtopic. Toto je článok o cenách za mobilný internet, tak si to preberte v hlave sami.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. Piki píše:

    Presne tak! Balíky, kde je filozofiou: „ak raz platím fednému poskytovateľovi za pripojenie, tak akékoľvek nižšie je v cene bez ohľadu na technológiu“. Ak platím za ADSL, tak sim karta s data-nonstop EDGE by mala byť samozrejmosť + VoIP číslo k tomu.
    Operátori to vedia urobiť (český O2 v pohode). Len musia chcieť. Alebo musia byť pri-chcený(nútený). T-com Sk a T-mobile Sk sú síce rovnako ružový, ale to je asi celé v ich spoločnom prejave na trhu.

  2. Braque píše:

    2piki- k DSL+edge bundlovaniu by asi mal vyhrady orange a protimonopolny urad. Jedine zeby to urobil TMO sam cez velkoobchodny model T-comu.
    2rony- pausaly vhodne pre iPhone existuju aj teraz, aj ked trochu skryte- napr. TMO rychly Internet, ale s niecim samozrejme pridu- aj ked cisteho datoveho pausalu sa ASI este nedockame

  3. rony píše:

    [2] ake bundlovanie: ved ide o dve sluzby, ktore sa obe volaju: pristup k internetu. Nemozu mi predat dve jablka? Preco nie?
    orange ma predsa tiez co ponuknut – ma fibernet.
    ci existuju pausaly sa nehadam, povedz mi ich cenu.
    je to nieco okolo 100-150 korun mesacne?
    mne nejde o cisty datovy pausal.
    pisem ako tatar? :) povedzte mi to ak pisem nezrozumitelne
    skusim takto, fiktivna situacia:
    mam doma fibernet za 1000ku.
    mam v mobile inet cojaviem za 700.
    OBOJE od Orange. Preco mam platit 1700 korun?
    Ved beriem „internet“ :-)
    Neviem naozaj ci pisem zrozumitelne.
    Vyzva: ak ste niekto pochopili, co som chcel napisat clankom, tak to sem prepiste v jazyku, ktoremu je rozumiet :-)

  4. Piki píše:

    [2][3] Duo a triple balíčky sú štandardnou ponukou O2 v ČR. Prvé čo bolo, po kúpe českého eurotelu bolo, že O2 zjednotili celú sieť bez ohľadu na to, či pôvodne predajňa predávala mobily alebo pevné linky (a samozrejme namiešali ponuku). Operátori to vedia, len musia byť pri-chcený! Je absurdné, z pohľadu slovenského telkom trhu, že fialový T-com a fialový T-mobile sú stále dve diskrétne inštitúcie.
    Žiaľ sú známe aj momenty, kedy _až_ treba takúto službu zákazníkom pristúpiť z marketingového hladiska.

  5. otty píše:

    Ako ukázal T-Mobile, tak s 1GB dát toho veľa nenapozeráš na Youtube a nenapočúvaš na Last.fm. U Orange to ešte neviem, ale budem veľmi prekvapený, ak dá viac ako 2GB dát.

  6. emmacore píše:

    Pred nejakym rokom, dvomi zacal T-Mobile bundlovat Flarion a 3G/EDGE/GPRS, resp. stacilo zaplatit za Rychly internet a ine data boli zahrnute v datovom pausali. Pri najvyssom programe k tomu bol aj pristup k wi-fi hotspotom T-Mobilu. Toto sa stalo jednym z dovodov, preco som zostal zakaznikom T-Mobilu (tym druhym – dolezitejsim, bolo, ze O2 neponuklo nic lepsie okrem lacnejsieho hlasu a Orange je to iste ako T-M :-)
    Je to fajn, pretoze v notebooku mozem mat flarionovu kartu a tam, kde nie je pokrytie, pouzijem ako modem svoj telefon. A v telefone si okrem toho mozem pozerat maily, pocasie a surfovat. To vsetko za par stovak mesacne s limitom 2 GB, myslim, jednou SIM kartou a uctom na jednej fakture.
    Keby k tomu pridali este napr. 10 Mbit optiku, bol by som velmi spokojny.

  7. rony píše:

    [6] hej, tak nejako to mam na mysli s tym, ze netrvam na tej PC karte pre mobilny inet, viacmenej by stacilo aby v pripade ak si kupim pevne pripojenie (fibernet, dsl…) a ak ta ista firma ma aj internet v mobile (priamo v mobile nie ako modem) tak to mam zahrnute v tom ako akysi bonus – proste sa ma spytaju ake t.c. mam a prepnu mi ten prepinac a umoznia mi mat mobilny inet.
    niekto sa ma pytal, ako to urobis ak mas rodinu – tri telefony a jeden internet domaci. No proste to zahrnu vsetko do jednej faktury ak take nieco chcem.