Zmeny v prístupe k diskusií na SME.sk

Existuje názor, že na spravodajskom webe (presnejšie v spravodajstve na internete) je diskusia pod správami nezmyselná.
Myslím si to aj ja a to aj preto, že online verzie internetového spravodajstva odstránilo logické členenie jednotlivých útvarov spravodajstva a publicistiky. Čitateľ vidí iba plochú chronologickú líniu útvarov a ku každému z nich je proste „diskusia“ a tým sa vlastne spravodajský (publicistický) portál mení na chat. Vlastne neexistuje spravodajský (publicistický) web ale iba chatovacie portály.
SME.sk dnes oznámili menšie doplnenie schopností ich chatu (rozumej SME.sk). Hlavná „politická“ zmena je sprístupnenie „odstránených“ príspevkov, ktoré porušili pravidlá. A ako je spomenuté u Misantropa, najtrístnejšie je, že prevádzkovateľ má pocit viny a dopredu sa ospravedlňuje a útočiaci diskutujúci neváhajú, kvôli čomukoľvek úplne pochopiteľnému, nediskutovateľnému anenapadnuteľnému, musia aj tak napádať akýkoľvek „čin proti slobode slova“ aj keď je jasne, že sú si vedomí absolútneho práva prevádzkovateľa robiť naozaj čokoľvek.
Zaujímavé je, že SME.sk omnoho menej propaguje trebárs RSS komentárov, čo je pre skalných diskutérov možno VIAC dôležitý prvok ako to, či má možnosť vidieť žumpu, ktorá šla na odstrel.
Úprimne čakám na čas, keď sa trebárs SME.sk rozhodne dať komentárom (čitateľov) takú formu, akú má komentár v tlačenom denníku. Seriózny útvar a nie blábolenie psychotikov.

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. FrozenDog píše:

    Presne tak! Nechapem, preco sa z kazdeho clankoveho webu (t.j. publikujuceho clanky) musi stat pokec. Kedysi, ked chcel clovek skomentovat hoci aj nejaky blogovy spot, musel to urobit formou daslieho spotu na vlastnom blogu. Teraz ludia kvoli komentarom spohodlneli a aj to podla toho vypada. Diskusie na vacsich weboch sa uz ani neoplati citat (teda ak si clovek vazi svou psychicku integritu).

  2. Pjotr píše:

    Práve preto som zrušil komentáre u seba a nemienim ich zavádzať už nikdy v budúcnosti (pamätajte na moje slová a pripomeňte mi to, keď ich povolím :-)).
    Komentáre sú len fraškou hypertextu. Keď by sme mali viac reagovať novými článkami a diskutovať ako ľudia, iba prídeme k niekomu inému a anonymne si otvoríme ústa ;-).

  3. kremlin píše:

    Něco podobného umožňovalo BBC – poslat k článku komentář mailem a moderátor rozhodl, zda komentář zveřejní či ne. Ale poslední dobou tuto možnost na webu BBC nevidím. Je to dobré řešení, bohužel klade dodatečné nároky na redakci (nutnost platit moderátora, stanovit redakční politiku – které komentáře pouštět a které ne).

  4. sloper píše:

    Tiez mi to pride divne, nechat zobrazovat uz vyradene, povazujem to za kontraproduktivne.
    Sorry za offtopic: Uz dlhsiu dobu uvazujem nad tym, ze na svojom blogu, kde komentare uz davno moderujem, budem naviac publikovat len tie, ktore budu podpisane realnou identitou – teda tie, ktore zalinkuju svoj web, na ktorom maju uvedenu identitu.

  5. Kozo píše:

    Sloper: co je podla teba realna identita? To ako ma poznás na sieti, alebo to ako nepoznas moju fyzicku schranku?

  6. sloper píše:

    Kozo: netreba mi poznat tvoju fyzicku schranku, viem kto si, staci mi to :-) Ide o to, aby som podla niecoho SPOZNAL komentujuceho, ci uz podla linku na osobny web, blog alebo na nejaky profil na socialnej sieti, ci uz pod plnym menom, alebo nickom, ktory poznam. Ak by komentoval nick, ktoremu neviem priradit skutocnu osobu, mal by mat uvedenu adresu, na ktorej bude uvedene skutocne meno s kontaktom.
    Skratka, ak by som to zacal aplikovat, nebudu publikovane anonymne komentare, ani pre mna nezname nicky (bez zverejnenej identity na sieti).
    Skratka, netreba sa pre zanechanie komentara registrovat, ale boli by publikovane len komentare od osob, ktore nie su anonymne (bez moznosti zistit, o koho ide).

  7. Piki píše:

    Najprv som to bral ako vtip, že chcú sprístupniť žumpu, ale v druhom pláne sa mi to zdá ako rozumné vytvorenie si priestoru na tvrdšie moderovanie diskusii. Možno práve tento krok umožní vyžadovať od príspevku v diskusii vyššiu kvalitu. (Nuž, nádejať sa môžem do bezvedomia :-))
    Ad RSS – fakticky by ma zaujímali nejaké tvrdšie dáta o používaní tejto technológie v populácii. Nepopieram jej genialitu, ale tak nejako ciťákujem, že už je príliš dlho v štádiu geekovského či erli adoptérskeho.

  8. bsa píše:

    ad [5]
    počúvaj Kozo, sa mi akurát včera snívalo, že sme si dali reprízu založenia #chrústov a tiež si nespoznával svoju fyzickú schránku :)
    nedáme si teda repete tej akcie?