Prečo je Safari na iPhone lepšie ako hocičo na WM

eLKa natočil porovnanie Safari na iPhone voči nejakému PDAčku s Windows Mobile, kde najprv skúsil PocketIE a potom Operu.



iPhone vs. Windows Mobile internet from eL Ka on Vimeo.
Ja neviem, zdá sa mi to Safari komfortnejšie?
Kategorický rozdiel je v dotykovej obrazovke – na iPhone položím jemne prst a prostredie reaguje, ťahám prst a obraz sa hýbe s ním. Naproti tomu iné „dotykové“ obrazovky fungujú skôr na „dotyk“ a „ťahanie“ akoby poriadne ani nevedeli – treba to opakovať, často na dotyk ani nereagujú. Plus to „geniálne“ vyzobkávanie písmenok na minivirtuálnej klávesnici. Nehovoriac o podivnostiach, ktoré sa zobrazujú. Áno, problém je aj v HW dotykovej obrazovky a či a prečo SW tak lenivo reaguje, to už je otázka.
Komentátori: hovoríme o webovom prehliadači :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

22 komentárov

  1. depi píše:

    Krasne porovnanie. Asi by ma „drblo“ keby mam mat nervy kvoli nejakemu zastaralemu WM.
    Na Safari v iPhone mi akurat vadi to, ze ked sa prepnem na zobrazenie otvorenych tabov a nasledne si niektory vyberiem tak sa stranka reloadne, neviem preco to robi ale obcas to nastve.

  2. sloper píše:

    Video neuvadza podmienky porovnania – napr. Opera Mobile for WM je k dispozicii aj vo verzii „Touchscreen-based devices only“.
    Tymto nechcem absolutne nic tvrdit ani znehodnocovat, len to, ze mi tam chybaju udaje o pouzitych verziach.

  3. rony píše:

    Na videu je vidiet, ze je to Opera ovladana dotykovo.
    eLKa je pomerne znamy blogger :-) takze treba sa ho spytat :-)
    Predpokladam, ze eLKa je pravak, tak si hodil iPhone do nevyhodnej lavel pozicie a ovladal ho lavou rukou :-)
    Ja iba tvrdim, ze dotykove obrazovky PDAciek a dalsieho bordelu A proti tomu dotykove ovladanie iPhone je priblizne taky rozdiel ako medzi myskou za 65,- a myskou s najlepsou optikou.

  4. OndroNR píše:

    ma niekto HTC Touch radu a Operu?

  5. emmacore píše:

    [4]: Moj HTC Touch je po roku a troch servisnych zasahoch uz pekne vrateny a peniaze mam tiez spat. Nedam si povedat a idem vyskusat Touch Diamond. K otazke: Internet Explorer na Touchi je jedna velka katastrofa. Opera je ovela ovela lepsia. No a iPhone je este tak o dve triedy dalej. Vsetko je jednoduche a svizne. Na Touchi presne opacne.
    Touch Diamond ma rozlisenie displeja 640 x 480, takze dufam, ze sa tam aj nieco zmesti. Neocakavam vsak, ze browsovanie bude lepsie alebo co len porovnatelne s iPhonom.
    Windows Mobile vsak nechcem opustit kvoli Outlooku. Na organizovanie a mailovanie nepoznam v mobile nic lepsie.

  6. rony píše:

    [5] mozno by stalo za uvahu pozicat si iPhone s novym fw a vyskusat tie Exchange srandy – ja nemam moznost – nemam to ako biznis telefon :-)

  7. emmacore píše:

    [6] Jaaj, ked ja nemam rad to applacke pretlacanie svojich aplikacii. Ktore su pod Windowsami casto na zaplakanie. No a potom skutocnost, ze iPhone treba rozne tweakovat, ked z neho chces mat plnohodnotny biznis telefon. Ale poskulujem po Androide.
    Ked spominam Apple. Minule ma znamy presviedcal, aby som si kupil Mac. Skutocne ma na WinXP nedrzi nic okrem presvedcenia, ze ThinkPad je najlepsi notebook. Neviem vsak, ci nazor nezrevidujem. Priatelka ma X61 Tablet s Windows Hlista 32-bit. A Hlista sa uplne rozdrbala a pada do BSOD. Je mozne, ze je to hardverovy problem, resp. kombinacie hardveru a Windows. Paradoxne je, ze na tom kompe je vsetok softver legalny, doinstalovane su len drobnosti typu Eset Smart Security a Hlista sa dodrbala uplne sama alebo v spolupraci s lenovackym System Update.

  8. bsa píše:

    no ako majiteľ touch pro a iphone môžem povedať, že to dotykové ovládanie ma necháva chladným ako u jedného tak aj u druhého. U opery na WM je to samozrejme „iné“ ako u iphone, opera občas urobí niečo čo nechcem (zoom inam) ale to dávam za vinu mojim prstom, pretože na rozdiel od TP kde napíšem to čo potrebujem na hw klávesnici na iphone ma ide poraziť kým niečo napíšem. Pre človeka ako ja, pre ktorého je browsovanie na mobile absolútne podružná záležitosť je opera na TP a na browser iphone to isté. To isté môžem povedať aj o ovládaní prstom, ktoré je tam či onam (u TP trochu nedotiahnuté v celom systéme) pre mňa iba na obtiaž a kopec vecí urobím skôr na hw klávesnici ako ťukaním prstom po displeji.
    Čo sa týka rýchlosti iphone je na tom trocha lepšie ale opäť nič extra.
    A máme aj porovnanie pre Exchange (AS) klienta, ktorý akosi nevie všetky features (napr. vypnúť BT, wifi, foťák a podobne), aj napriek popisu od apple. Pre niekoho kto používa mobily u zákazníkov s režimovými opatreniami je to rovno dôvod na nepoužívanie. Ale takých je na druhú stranu málo.
    Podčiarknuté a zhrnuté, pre štýl práce ktorý používam ja je pre mňa dôležité aby mobil vedel robiť meeting requesty, browsovať v prípade potreby sharepoint, bol namažovateľný zo system center konzoly, mal tasky a vedel dať flag správy. Keďže sme zviazaný s Exchange tak logicky by to mal vedieť s Exchange (však Active Sync klient :)) a pokiaľ to nebude vedieť tak bude v šuplíku a bude iba na ukazovanie zákazníkom, ktorý sa pýtajú čo Exchange a iPhone.

  9. bsa píše:

    ad [7]: offtopic: k tomu X61 a System Update, ono stačí čítať to čo system update píše :) A keď sa nečíta, potom sa netreba čudovať. A keď je admin drevo (ak máš SU na lokále) tak niet divu. Akurát dnes som dostal do ruky X41 tablet s Vistami (áno s Vistami, ktoré podporujú 2.5GB RAM po SP1, maximum podľa IBM je 2GB :)) a fičia bez jedinej reinštalácie s krásnym modrým event logom presne 2 roky. Ani by sa k nim nikto nevracal ale baterka po 186 nabíjacích cykloch povedala ahoj :)
    Sám mám X60t a opäť no problem (ale ja nie som dobrý referenčný pripad).
    UAC máš predpokladám na tom NB vypnuté a Rescue and recovery si vypol hneď po inštalácii, však :)

  10. emmacore píše:

    – Admin nic nenastavoval, admin je priatelka.
    – UAC bolo zapnute, tak som vypol.
    – Rescue and Recovery vypnute, resp. az teraz som ho vypol, ale doteraz sa nezalohovalo (Chcel som to nastavit na externy disk, ale od marca som si nenasiel cas, par zaloh som urobil manualne cez nejaku utilitu, ktora bola na spominanom externom disku).
    Na mojom old-skool X31, kde su WinXP, som za cele roky mal jeden problem – prestalo fungovat wi-fi, ked sa mi pri update nejako rozisli verzie ovladacov a Access Conections. Reinstalacia Access Connections to vyriesila. No a v poslednej dobe mi parkrat padli do BSOD kvoli Bittorentu :-) Zaujimave, ako jeden hlupy programik dokaze zhodit XP.

  11. emmacore píše:

    Predoslym prispevkom som chcel povedat toto: Preco rovnaky lame user nema problem s XP a ma problem s Vistou? Preco na Macu taketo veci vobec netreba riesit?

  12. rony píše:

    [11] hej, pretoze som desiatke vobec nerozumel :-)
    ja si tak vseobecne myslim, ze Windows je proste zlatanina (nemyslim pejorativne) a vidis tam ako jednotlive casti robili odlisne teamy – ako niektore veci pretrvavaju roky, ine sa menia. No a tu zlataninu nakoniec „oblecu“ – pricom casto sa musi oblek „napasovat“. Mac sa viac snazi o primitivne rozhranie a u Windows je viac vidiet, ze vzhlad sa hodnoti podla screenshotov – sef nejakej divizie si pozrie obrazok a odklepne ten.
    Preto je v konecnom dosledku Vista preoblecene XP a XP preoblecene Win95 :) – celok je ok, funguje, ale zaroven znechucuje detailami :-)
    Ale to je na siahodlhe analyzy nie na jeden komentar :-)

  13. emmacore píše:

    [12]: Sorry za off-topic :-)

  14. bsa píše:

    ad [12] rony rony, že Ty napíšeš takýto bullshit o prezlečenosti, to si ma pkrevapil :) Ono v tej viste je tohu trochu viac ako len iný „kabátek“ ale o tom táto debata nie je.
    A k tomu padaniu či nepadaniu, myslím, že to čaká skôr či neskôr aj apple ak ho niekto (regulácia v mene dobra :)) prinúti neviazať HW a SW, vulgo HW bude vyrábať aj niekto iný ako klon. V tej chvíli pôjde stabilita pomaly ale isto „do kytek“.
    Ruka v ruke s tým príde aj trhový podiel a „zaujímavosť“ pre tvorcov „škodlivého software“. A budeme tam kde sme dnes s wintelom.
    Ozaj neskúšal už niekto z miestnych apple fans kúpiť apple notebooky bez OS/aplikácií?

  15. rony píše:

    [14] nemyslim to pejorativne :-) – staci si vsak vsimnut niektore dialogy – ak prezivaju take zhovadilosti, tak preziva aj to, co nie je zrovna gui :-)

  16. bsa píše:

    myslím, že práve Ty dobre vieš aký je end user debil :)
    Ale však to je na dlho, mimochodom skúšal som ten idnes.cz ale už tam nebol práve ten istý obsah a ak dobre počítam tá „moja“ opera je pomalšia o 5sek, tragéédióóó

  17. rony píše:

    [16] to video sa nechce moc pasovat s konkurenciou. Je to hromada drobnosti, kde je rozhranie iPhone/Safari daleko lepsie a zacina sa lepsim HW dotykovej obrazovky, lepsim dotykovym ovladanim celeho prostredia, lepsim samotnym prostredim atd.
    Sakra, VED aj ja mam ine dotykove zariadenia a uz len ten pocit je uplne iny.
    Uz som to pisal: u iphone sa skutocne staci obrazovky dotknut
    a u tych ostatnych zariadeni musim skutocne obrazovku pripucit.
    A od tohto faktu sa odvija cela pouzitelnost :-) alebo proste len rozdiel.
    Mam teraz nejaku navigaciu, kde sa snazili napodobit to „tahanie“ prstom – po obrazovke si „tahas“ zoznamy. V tej navigacii musim pritlacit prst a obcas miesto toho aby som zoznam „chytil“ kvoli tahaniu nadol, tak aktivujem miesto toho polozku.
    to iste na iphone je uplne bezproblemove. A to je ten rozdiel.
    Na WM je dotykova obrazovka skor stavana na DOBKANIE do obrazovky. S tym sa NEDA NIC MOC ROBIT. :-) Az na to, ze mi to dnes uz vlastne vadi :-) a fakt, ze ma cosikdesi taky stroj lepsie? Co uz ;-)
    Vzdy sa nakoniec zhodneme, ze iphone ma vyborne rozhranie a dotykove ovladanie. A aj to video to nakoniec ukazuje.
    Autor videa ho ako pravak dokonca (iphone) ovlada lavou :-)
    A ja na pravo umiestnenom stroji vidim vsetky tie invalidity ovladania ci uz PocketIE alebo tej Opery.
    Cize vobec nejde o 5 sekund…

  18. bsa píše:

    naozaj potom neviem kde je ten rozdiel, aj TP aj iphone sa u mňa ovláda úplne rovnako prstom, vždy ten sprostý pocit, že nič pod prstom necítim
    žiadne pučenie, iba dotyk a akosi to nie je vec WM ale HW
    šak dojdi skúsiš si

  19. rony píše:

    ja som este ine zariadenie, ktore neblbne pri tahani prstom moc nevidel. nevylucujem, ze neexistuje.

  20. bsa píše:

    inak maily nečítaš? že by si mi na jeden hodil krátku odpoveď typu áno/nie :)

  21. betmen píše:

    „porovnanie Safari na iPhone voči nejakému PDAčku s Windows Mobile“ toto je uz co za test???
    porovnam Skodu oktaviu s dakym autom na benzinovy pohon.. hadajte ktore bude rychlejsie??? objektivnost 0 bodov.. aspon daku technicku specifikaciu by to chcelo!!!

  22. rony píše:

    [21] mas pravdu, lenze evidentne si si nevsimol v titulkoch presne oznacenie porovnavaneho modelu. Takze to co je uz za komentar, ktory vyzaduje nieco, co v skutocnosti je. Objektivita komentaru 0 bodov. Len preto, ze si pobavil, tak nevymazavam :-)
    Mimochodom, kto povedal, ze ide o objektivny laboratorny test? A mimochodom – skus popisat ako vyzera objektivny test? Tak, ze zoberiem dva rovnake pristroje a porovnam ich rychlost? Videl si uz zavody F1? Myslis si, ze jazdia na identickych strojoch?
    To video je presne to, co sa v nom pise. Presne to, cim to video popisujem JA. Takze co tu placas rucickami okolo seba.
    Nepise sa tam o rychlosti, ja to komentujem ako „nezda sa vam Safari komfortnejsie?“. :-)
    To ty vidis duchov a myslis si, ze som ich privolal ja. :-) Vymyslel si si ich sam, sam si si ich okomentoval. Takze si zober svojich duchov a ries si ich sam pre seba :-)