Keď dvaja robia to isté

Obsah nechcem a nebudem hodnotiť, voľakedajší kultový inzine som nikdy nesledoval (proste som nikdy nemal čas hĺbať na zložitejšími a primerane dlhými úvahami) a ani sa to nedalo – mal som iba počítač a sediac za ním sa blbo filozofuje. Dnes už síce mám slušne použiteľný internet v mobile ale…
Dnes už máme dve obsahovo príbuzné stránky:
* inland – medzi riadkami vnímaného ako pokračovateľa inzine a oficiálne s tou istou „hlavou“,
* humno – web, ktorý vznikol skôr a zameral sa na presne to isté publikum aké živil inzine.
Pohľad človeka postihnutého webdizajnom na obe stránky jasne napovedá, kto a ako robí tento svoj web. Inland je už pod krídlami televízie JOJ (asi ako prvý projekt bez prílišnej náväznosti na TV). Humno je založené na tom, že kamsi chceli sypať obsah a na formu nezostala ani minúta.
Inland sa nedá hodnotiť z pohľadu vývoja – je to čerstvo vzniknutý web a celkom určite sa vzhľad webu aj jeho fungovanie odlaďovalo, schvaľovalo, testovalo a potom pustilo von. Naviac si myslím, že vizuálny koncept tvoril tím na zákazku.
Humno ako web je proste implementácia voľne dostupného systému Joomla, nedávno si premaľovali vzhľad tým prenádherným neonovým logom. Vzhľad naďalej nič moč.
Inland sa vezie na vlne moderného webdizajnu, ktorý sa už dávno nechápe ako spôsob dostať fotošopom namaľovaný jpeg do html kódu. Má „pekné URL“, ochranu proti spamu Captcha, RSS a grafikmi nenávidené podčiarkovanie odkazov sa samozrejme tiež nevyskytuje (dodnes ma nikto nepresvedčil, prečo majú grafici taku podčiarkovaciu fóbiu, tak vyvinutú, že ako prvý krok ich dizajnu je vyzmizíkovať práve podčiarknuté odkazy z webu).
Humno má práve tento aspekt rovnaký – absolútna fóbia podčiarkovania odkazov – ktorá však nie je tak dokonale vychytaná a podčiarknutie sa nakoniec kdesi predsa len vyskytuje aby tak ešte viac absurdnosť tejto „nounderline“ fóbie zdôraznila (a splietla kohokoľvek) tým, že podčiarknutie sa objaví na neobvyklých miestach.
Predpokladám, že komunita bude mať teraz dilemu, kam sa viac citovo primknúť. Či opäť raz uverí na reinkarnáciu do podstatne profesionálnejšieho projektu alebo jej navždy učaruje insitné (z pohľadu webdizajnu je to ako prebudenie sa na začiatku roku 1997 na geocities) humno.
Teraz ma napadol ešte jeden projekt „fajn blogov“ ale ani za boha si nespomeniem na URL. Nie nebojte, nie je to blog.sme :-) Hlava deravá…

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Piki píše:

    Inland – tesotvalo… Hm, každá!!! súčasná prémiová šablóna pre WordPress takto vyzerá. Takže o nejakom uvážlivom rozhodovaní o zmysle prvku tam kde je by som pokojne pochyboval. Navyše mám pocit, že dizajnér prevzal zvyky z Wordu: 12px a line-hight: normal nie je pre web to pravé orechové; neobtekané obrázky… Celé je to také nejaké americké. Je to obsahový web a zle sa mi to číta.
    A nielen kvôli forme. Tie texty sú „papierové“ nie „webové“. Izolované, rozťahané… Cítim, že by som ich čítal kdesi, kde používam papier.
    Nemal si na mysli magmag?

  2. dusoft píše:

    momentalne mi pride humno citatelnejsie (aj nazorovo blizsie). inland to taha moc k life style, co mi evokuje bulvarne sprostosti. ale hodnotit sa bude dat najlepsie az po case.