Keby ste chceli vedieť viac o Apple Mac mini

Prečítal som si teraz menšiu recenziu na mac mini na ephoto.sk – skôr opis počítača a základov jeho schopností. Nebudem sa teda opakovať vlastným prerozprávaním a preto nebudem nič podobné publikovať. Pokiaľ sa rozhodnem o mac mini napísať, budú to skôr súvisejúce záležitosti.


Otázku prechodu na Mac treba brať principiálne a pragmaticky: pokiaľ by vás niekto nútil vyhodiť funkčné PC v ktorom ležia nedávne investície, bude to zbytočný tlak. Prechod na Mac si naplánujte na dlhší prípravný čas. Neinvestujte do PC a nechajte ho postupne „umrieť“. Potom kúpa mac mini nebude „drahá“. Psychologický problém s používaním je subjektívna otázka, mne adaptácia netrvala dlho. Konflikty s neexistenciou rôznych typov softwaru sa opäť riešia individuálne a treba o tom vedieť vopred. Ak získate pocit, že Mac je riešením všetkých problémov sveta, tak je to problém vášho vnímania sveta. :)

Moje priority: počítač je skutočne tichý, ak stretnete nejakého PC hardwaristu (človeka, ktorý chodí do Agemu ako do bufetu), tak občas vám môže doporučiť „tiché“ komponenty, čo v jeho myslení znamená, že on ten hluk nepočuje :) mac mini JE ticho. Už na PC som dobrovoľne zanechal akékoľvek aktivity so „šróbovákom“ v skrinke. Mac mini iba pokračuje v tradícii.
Očakávania: dúfam, že samotný OS splní to isté v softwari, čo som si predsavzal v hardwari.
Použitie: domáce PC a to skutočne domáce, nie imitácia kancelárskeho či programátorského PC zo zamestnania. Odlišné potreby, priority a hlavne chuť vniknúť do iného prostredia. Nepotrebujem Office aplikácie. S podivom som prežil niekoľko rokov doteraz BEZ nich.
Pokiaľ ste teda v stave: doma chcem mať hlavne koncový bod pre prípojku k internetu, tak mac mini vám sadne. Predstava, že bude osamotený čudák je scestná – komunita na Slovensku a v Čechách je živá a čudákov je akoby ich zhadzovali. Veľakrát sa Vám nikto špeciálne nepochváli, že má Mac – proste to nejako nerieši. Mac mini stojí 630 euro, je to teda veľa? Koľko stojí vymakanejší mobil?

Môže sa Vám ešte páčiť...