Gear Fit. A k nim nový Samsung Galaxy S 5

Jupí. Konečne mám nejaké hračky. Dnes som dostal kombo náramku Gear Fit s novým modelom vlajkáča Samsung Galaxy S 5. Predtým som tu mal prvú generáciu hodiniek Gear a poďme na prvé dojmy.

samsung-galaxy-gear-fit-product-photos-01

Gear Fit je jednou z náramkových noviniek Samsungu. Okrem toho tu je aj druhá generácia hodiniek Gear. K tým som sa nedostal ale jediná zásadnejšia vec je zmena OS.

Gear Fit sú však odklon od „iWatch“ mánie a Samsung vykryl fitness oblasť náramkom. Ten už niekoľko výrobcov ponúka a Fitko kombinuje niekoľko vecí naraz.

V prvo, rade to ako tak sú aj hodiny. Najviacej viac zasa inteligentný náramkový súputník mobilu. Áno, funguje ako tak autonómne, no v bluetoothovej spojke sa musí raz za čas ocitať. Inak nemá čím upútať.

gear2-neo-fit-2040-6_verge_medium_landscape

Fitko meria napríklad kroky, čím neprekvapí. Meria tlkot srdca, aj keď meranie je pomerne otravné, nejako som neprišiel na to, že by si hodinky raz za čas pulz zmerali samy bez otravného odťukávania a čakania, kým sa to skončí. Škoda.

Krokomer je však opäť vec, ktorá sa ukazuje ako základ pre tieto náramky. K tomu už pridávajú rôzne režimy pohybu, dokonca spánkový režim.

Tým môj záujem asi aj končí – ambíciu merať si aktívne pohybové aktivity nemám :-)

Gear Fit podporujú ďaleko širší okruh prístrojov – prvá generácia hodín bohužial iba jediný smartphone. Nepredpokladám však, že si Gear Fit pripojím k iPhone :)

Samsung Galaxy S5 / Galaxy Grand 2 / Galaxy Note 3 / Galaxy Note 3 Neo / Galaxy Note 2 / Galaxy S4 / Galaxy S3 / Galaxy S4 Zoom / Galaxy S4 Active / Galaxy S4 mini /
Galaxy Mega 6.3 / Galaxy Mega 5.8 / Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) / Galaxy NotePRO (12.2) / Galaxy TabPRO (12.2/10.1/8.4)

Dizajn náramku je subtílny, naozaj náramkový, snažili sa obrazovku nielen zakrivením ale aj extrémnym zúžením úplne vtesnať do línie obrúčky.

Prekvapilo ma „opačné“ zapínanie ale nakoniec mi došlo, že náramky tohto typu idú skôr na pravú ruku. Potom je už zapínanie ergonomicky výhodnejšie.

Ani Fitko sa nevyhlo akejsi kolíske, skôr maličkému štupľu, ktorý pred nabíjaním musíte nastrčiť na kábel a potom zo spodnej strany náramku. Príde mi to až úchylne zbytočné a úplne proti predstave univezálnosti USB nabíjania, ktorými otĺkajú únioví slniečkári o hlavu nabíjačkám a káblom Apple. Napriek viditeľným kontaktom je náramok vodotesný.

Celý náramok je plastový, netreba ho skracovať a dierky sú pomaly aj pre násadku od metly. Takže žiadny strach.

gear fit nazivo

Telo s obrazovkou je nádherne zaoblené, obrazovka dotyková. Na boku hodiniek je zobúdzacie tlačítko, ale obrazovka sa rozsvieti aj po pohybe ruky „koľko je hodín“.

Trošičku sa mi zdá, že reakcia na dotyk, presnejšie na gesto nahor a nadol je občas nezachytená. Vadí mi, že poťukanie na obrazovku nereaguje – taký dvojťuk alebo nahor a nadol prstom by som uvítal.

Okrem behacích funkcií je náramok aj z väčšej časti tým, čo bola už prvá generácia hodín. S obmedzením úzkej obrazovky ale paradoxne nie tak strašným. Takže ak ste fanúšik náramkov, radšej zoberiete Fitko ako „celé“ hodinky.

Po nevyhnutnom spárovaní so smarthonom – samo si to stiahne ovládací software, už môžem vo fitkovej appke na smartphone prenášať a manažovať merané údaje.

Naviac sa prenášajú notifikácie, čo môže byť zaujímavá vec – dokonca sa prenesie ikonka aplikácie, ktorá sa mi oznamuje. Je to pekné, taká hra Clash of Clans je odrazu operatívnejšia.

Milé je zachovanie možnosti personalizácie obrazovky s hodinkami ale kdesi sa mi stratila možnosť vymyslieť si svoje vlastné.

Nepostrehol som možnosť doplniť náramok o vlastné aplikácie, čo by sa malo stať výhodou plných smartodiniek (chytrotches).

Čo viacej povedať? Cenu som aktívne nezhľadúval a aj tak nemám moc rád porovnanie absolútnej ceny, lebo nevypovedá objektívne o ničom.

Opäť teda ide o príslušenstvo pre majiteľov Androidových smartphonov, najmä priamo od výrobcu Samsung. Pretože nový SGS5 je opäť o kus väčší, tak takéto vecičky prídu ich majiteľom vhod.

Pripravte sa však na to, že náramok nie je aj handsfree na telefonovanie, nie je ani prehrávačom hudby aj keď má ovládanie prehrávania (ale len ako diaľkové k smartphonu), nemá ani fotoaparát.

Za najzaujímavejšie pokladám meranie krokov a pohybu – motivátor pre tukové oblaky, ktoré nám tu vyplňujú voľný priestor.

Gear Fit má samozrejme šesť možných farieb, dokonca viac ako najzákladnejší rozsah: červená, čierna, zelená. Biela chýba a k nim je tu zbytočná hnedá, modrá a oranžová.

Takže, čo je to Gear Fit. Je to fitness náramok s veľkou časťou funkcií hodinkového brata. Určené sú pre aktívnejších ľudí a neverím, že bude súčasťou obleku počas biznisbinga. Nepozerám naň ako na hodinky, pretože do tejto sféry patrí úplne iný okruh ľudí, ktorí túto vec odsúdia. Nateraz aj tak neexistuje primeraný ekvivalent – okrem výrobcov, ktorí sa na fitness zameriavajú prirodzenejšie ako širokospektrálny Samsung.

O problémoch a kritike niekedy neskôr, po pár dňoch skúšania. Takže trpezlivosť.

O SGS5 niekedy neskôr. Jo, väčší, tenší, horúcejší.

Môže sa Vám ešte páčiť...