Nokia N97 prichádza – deň 2.

Prišiel som na to, ako zobraziť číselnú klávesnicu na vyťukanie telefónneho čísla. Je to piktogram úplne dole v strede. To trvalo vyskúmať v bohatom menu, či to nie je niekde zašité a či to nejde vložiť ako „widget“ na úvodnej obrazovke.
Oceňujem MAC adresu pre WiFi priamo na krabici avšak v samotnom telefóne ju neviem nikde vypátrať. Ak pôjdete k niekomu, kto povoľuje prístupy na svoje WiFi podľa MAC adries, nezabudnite si ju zapísať do telefónu, napríklad medzi poznámky. Nie je to citlivý údaj – pri zapnutom WiFi v telefóne ju prezrádzate do logov všetkým okolitým WiFi sieťam.

Čo to je vlastne N97?

Mal by to byť nástupca známych „korýtok“ N95 avšak s kompletne prepracovanou koncepciou. Korýtka sú menšie, vysúvacie, bez dotykovej obrazovky. N97 zasa viac pripomína známe Nokia komunikátory ale je od nich našťastie menšia.
Prvé photoshopové a internetové tipy na dizajn vyzerali veľmi príbuzne s N95:
fantazia
Môj kus je v bledom prevedení, nie je to čistá žiarivá Vizír ale krémová farba. Už ste sa určite dozvedeli, že celý kryt je plastový. Neviem, či bude N97 aj v čiernom prevedení ale rozhodne by som aj také uvítal. Pri dotyku mám aj autentický plastový pocit – šúchanie prstov „počuť“ ako po papieri. Okolo obrazovky je chrómový rámik, zrejme už tradičný prvok naznačujúci „som lepší mobil“.
N97 však nakoniec vyzerá inak ako jej predchodcovia:
N97 a iPhone
(N97 vľavo a iPhone 3G vpravo)

Fotoaparát

Vizuálny pohľad na oko fotoaparátu N95 uspokojí viacej ako u N97 – staršia Nokia ho má dizajnovaný do štýlu kompaktného fotoaparátu ale N97 má zasúvacie dvierka, ktoré su mimochodom aktívne – odkrytím objektívu sa na obrazovke objaví aplikácia pre obsluhu fotoaparátu. Je to veľmi šikovné.
Fotoaparát sa mi zdá vypracovaný dosť dobre s možnosťami, ktorých cieľom je ponúknuť Nokiu ako mobil pre všetkých fotografov s príležitosťami rýchlo cvakať. Počet megapixelov sa od N95 nezmenil a je ich 5. Pokiaľ chcete, môžete foťák spustiť aj spúšťou a vtedy sa aplikácia sama rozhodne či spustí hlavný objektív alebo ak je zakrytý, tak prednú kamerku. Bez veľkého manipulovania v menu mobilu môžete fotiť.

Fotenie

Prvými fotkami som však bol skôr sklamaný. V bežne osvetlenej kancelárii som včera fotil moje dva ajfóny a fotku môžete vidieť na facebooku alebo vo včerajšom článku. Od instantného fotoaparátu očakávam viacej ako takúto fotografiu.
Pri fotení to funguje takto: cvaknete, na obrazovke zostane odfotený motív a musíte stlačiť znovu spúšť, aby sa fotka zmizla. Na ajfóne sa odfotený motív zobrazí na niekoľko sekúnd a potom zmizne.
Preto som sa dnes rozhodol zobrať do ruky ajfón a N97 a skúsim test s vhodnejšími podmienkami – neverím totiž, že by to skutočne fotilo až takéto mazanice.

Bluetooth

Pri tej príležitosti som po rokoch skúsil prenos cez Bluetooth. Pokus fotku odoslať povelom „cez Bluetooth“ zlyhal, neskúmal som prečo. Skúsil som to z opačnej strany, na PC som „otvoril“ N97 a doklikal sa k zložke CAMERA s fotkami (ak by ste blúdili, je to disk E: a tam už to nájdete). Tento smer po obligátnej výmene PINov funguje.

Fotenie s iPhone a N97 naraz

Samotný pokus som urobil takto: iPhone 3G ako porovnávací prístroj (3 megapixlový foťák) a Nokia N97 (5 megapixlový foťák bez zvláštnych nastavení). Každý v jednej ruke, ruky k sebe aby sa nemenil moc uhol a zamieril som to na kvetináč.

Takto teda odfotil iPhone:

iPhone

a to isté vyšlo na Nokii N97:

N97
Výsledok: v tomto teste (znovu opakujem V TOMTO, nie iných) vyšla fotka lepšia ajfónu, nedá sa svietiť. Nefandím ajfónovému foteniu a myslím si, že by som mal foťák v N97 vyladiť a pokúsiť sa získať ostré fotografie. Pokiaľ vás práve fotenie zaujíma, ozvite sa a skúsim fotiť ešte viac.

Wi-Fi

Po príchode domov som chcel telefón pripojit na domáce WiFi avšak medzi nájdenými sieťami som moju sieť neuvidel. Teraz neviem, či je to vlastnosť alebo nie – mám router blokovaný na MAC adresy a v routeru sa N97 javí ako nepovolené zariadenie.
Po zaevidovaní MAC N97, povolení firewallu sa však medzi sieťami v N97 objavil môj router. V zozname nájdených WiFi po výbere svojej siete môžete hned nakopnúť prehliadač alebo sa „iba“ spojiť.
Modifikácie správania sa vyhľadávania sietí WiFi je dostatočne zložité (a bohaté), zrejme si to vyladíte podľa toho ako často chcete mobil nabíjať :)
Ako nováčik sa trochu strácam v tom, či mám pripojenie k internetu cez WiFi alebo dátovým spojením. Pripisujem to však neznalosťou OS v Nokii, celkom určite na to existujú jednoduché finty ako sa zorientovať pri browsovaní v tom, či som „data alebo wifi“.

Online mapy

Neplánujem síce skúšať nejakú z komerčných autonavigácii napriek ponuke požičať si Sygic (požičanie rozumejte oficiálne) ale Nokia N97 má rovnako ako iPhone vstavané online mapy. Tie v N97 hlásia pôvod u Navteq a okamžite po spustení sa samozrejme snažili lokalizovať telefón s akceptovateľnou presnosťou v interiéri (rovnako ako iPhone). Predpokladám, že s výhľadom na oblohu sa bez zbytočných rečí zapojí do práce GPS. Mapová aplikácia má v Extras možnosť stiahnutia podpory pre „Drive“ a „Walk“ – čiže nejakú formu vyhľadania trasy s ohľadom na jazdu v aute či pešibus.
Je to doplnková funkcia lepších telefónov a ako príručná mapa bez debaty dobrá vec.
Mapa v N97 v online režime môže okamžite fungovať ako autonavigácia, v iPhone síce v mapovej aplikácii naplánujete trasu a aj vidíte ako sa po nej pohybujete, nemáte však na obrazovke príliš veľa vecí známych z autonavigácii.

Môže sa Vám ešte páčiť...