Nokia sa nebojí

Nokia sa konkurencie nebojí. Znie to pekne, akoby sa nebála technologicky ako leader inovácii. To samozrejme nie je pravda. Nokia sa rýchlo stala OEM výrobcom mobilov pre GSM operátorov. Chrlí desiatky modelov mobilov, rýchlo nahrádza aj svoje najdrahšie mobily až tak, že si nedokážete na pol roka zapamätať nejakú jej vlajkovú loď.
V tomto kontexte sa číta rozhovor v SME ľahšie.
Hneď na začiatku sa dozviete, že budú menej experimentovať s technológiami. To preložím asi tak, že sa sústredia na tlak na terajšie distribučné kanály. Nové modely mobilov – najčastejšie len prispôsobené to isté, čo je teraz. Varianty variánt. Kľudne tie isté črevá v inom obale (len s umelo odrezanými funkciami aby lacnejší nekanibalizoval ten drahší). Dôraz na čo najväčšie množstvo dizajnových zmien – to sa ľahko predáva.
Pekné je ako sa naťahujú o prvenstvo v „mobilných obchodoch“. Nokia o koncepcií hovorila od roku 2000 a tak Google a Apple ich vlastne kopírujú? Fakt? Zabudol na to, že Apple a Google to aj spustili a úspešne prevádzkujú. Ovi Store prišiel až po rokoch ako Nokia prestala o tom iba hovoriť a spustila pomerne hlúpy a neohrabaný Ovi. Sorry Nokia, treba ešte trochu odkukávať fungovanie biznisu v AppStore.
Ďalšia časť rozhovoru prešla na očakávaný booklet, kde Nokia sľubuje v podstate premiéru niečoho iného ako „firemný mobil“ na Slovensku. To bude marketingovo ťažký oriešok. Skúsia snáď celkom obľúbenú metódu požičiavania prístroja s očakávaním, že sa tým naštartuje motor článkov na internete?
Na konci rozhovoru sa už iba dozvieme, že Nokia rozhodne nechce skúsiť samostatný predaj a väzba na GSM operátorov je pre ňu najširší záber jej príjmov.
Ja iba dodám, že Apple robí veľkú chybu, že iPhone ponúka LEN u GSM operátorov. Najmä teraz je to už naozaj chyba.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. emmacore píše:

    Nokia mi pripomina slovensky T-Mobile. Sofver im casto nefunguje, na trh uvadzaju nedorobky a ked nieco slubia, casto to nedodrzia. Co sa tyka iPhone, suhlasim. Chcel som ho vyskusat, T-M mi ho slubil za euro… a nemaju ho :-) Za 600 € si ho kupovat nebudem. Tak si este dva-tri mesiace pockam, kym budu na trhu nejake dobre Androidy nie od HTC a kupim si nejaky za 500 €. Dovtedy snad vydrzim s tym Touch Diamondom.

  2. emmacore píše:

    Mojim trochu popletenym predoslym prispevkom som chcel povedat aj to, ze keby bol iPhone v normalnom predaji, cena by urcite bola nizsia.

  3. rony píše:

    Tak trochu som ho pochopil :-)
    Len na to ides mozno zle, nemusis ho skusat tym, ze si ho kupis :-) Potom prides na to, ci ti vyhovuje a nasledne je uz cena irelevantna. :-)
    Pravda je vsak ta, ze DNES je uz naozaj hlupost, ze nie je vo VOLNOM predaji v lubovolnej predajni Apple predajcu, trebars v Auparku. Je to vsak aj marketingova zalezitost, predpokladam, ze si tym udrzuju zdanie exkluzivity a drzi to podu pre dalsie modely iPhone. To je asi najdolezitejsi zamer. Ten totiz pride celkom urcite.
    O Androida mam zaujem ale nie ako pouzivatel, viem ho ako pouzivatel posudit ale momentalne v Androida neverim ako v spasitela :-) Cena nie je vsetko. Strasne vela krat som kupil daleko drahsie mobily ako 500 euro :)

  4. emmacore píše:

    Rony, musim ho skusat tak, ze ho kupim. Nikto mi ho predsa nepozicia na par dni :-)

  5. rony píše:

    [4] pokial uz orientacne vies, ze ti splni zakladne potreby, tak ano. Myslel som na to, ze ci vies ako vyzeraju vselijake aplikacie, ktore by si mohol potrebovat.