GPS i-tec BT 339 Bluetooth s chipom SiRF III

Včera som si priniesol novú GPS pre PDA (a možno aj smartphone) a pár malých testov mám za sebou. Zlé jazyky tvrdia, že táto GPS je v prijímaní signálu zo satelitov neprekonateľný zázrak. Dokumentovali to prijímaním pekných piatich satelitov na týchto miestach: pod radiátorom, v zásuvke stola, v miestnosti, dokonca vraj uskutočnili testy s GPS pod perinou.


Spravodaj bol v geograficky hodnotnejšej oblasti ako spomínané zlé jazyky. Preto naše merania dospeli k tomuto výkonu: v miestnosti so zatiahnutými žalúziami signál nechytíme ani keby bol farebný. Po umiestnení GPS zvonka okna sa chytilo pekných päť satelitov, v otvorenom okne osciloval počet medzi 4 a 5 až nakoniec po laborovaní so žalúziami bol signál 3-4 satelitov aj vo vnútri miestnosti.
Dospeli sme tak aj k záveru, že pre interiérové použitie je GPS luxusným a nepochopeným šperkom.
Následne sme večer vykonali exteriérový test, ktorým sme sa presvedčili, že v idúcom automobile sú podmienky o niečo lepšie. Naďalej však nemáme preverené fámy, že táto GPS prijíma signál aj pekne zatvorená v lakťovej opierke či dokonca v skrinke. Pretože má GPS zospodu gumené pásiky, na prístrojovke pod oknom sa pri jazde neposúva ale uvažujeme o hodnovernejšom umiestnení neputovného charakteru.
Dnes ráno bol ostrý test prevádzky pohybom po bežnej komunikačnej sieti mesta, kde sa miestami vyskytol signál až ôsmich satelitov, čo je výkon hodný uznania pretože možno šlo o satelity z druhej strany zemegule :-)
Problematické na bluetooth je naväzovanie spojenia: pri bežiacom GPS a pripojenom PDA je krajne nevhodné obe zariadenia vypínať. Pravdepodobne sa celé spojenie zrúti a môže dôjsť k divnému správaniu mapového softu (ľudovo: zacyklí sa kdesi čakaním na GPS). Po opätovnom zapnutí teda očakávajte skôr problémy.
Kroky spojené so sprevádzkovaním služieb GPS: zapnúť GPS (jedno tlačítko Power), zapnúť v PDA Bluetooth aktivovaním profilu GPS (spustenie Bluetooth Manageru, vyhľadanie ikony profilu GPS a tapnutie naň, odkrížikovanie BM, spustenie nejakého softwaru – dosť zložité však?).
i-tec má jednu veľmi zvláštnu výhodu: v balení sú dve CD (nezaujímavé), nabíjačka do siete a nabíjačka do auta, kožené púzdro na opasok. Pretože v Spravodaji máme IPAQ h2210 (sponzori hláste sa, chceli by sme otestovať aj iné PDA výrobky!), tak nás teší kompatibilita oboch nabíjačiek. Preto si nemusíme kupovať pre PDA autonabíjačku. Dôvod? GPS vydrží na 1 nabitie vraj 15 hodín, čo PDA pri zapnutom BT a neustálej prevádzke nestihne ani spolovice.
Spravodaj sa ešte pokúšal o získanie informácií aspoň na základnú GPS podporu v smartphone ale zatiaľ sa nedarí nič okrem informácií o mapovom softe pre U.S.A. Mapopolis alebo verzií tomtoma.

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. zly jazyk píše:

    Zly jazyk z digi24.cz je pripraven sva tvrzeni ohledne citlivosti KDYKOLIV dokazat :)
    Proste, Rony, mel sis koupit normalni auto, a ne jezdit v tanku, a stezovat si na problemy se signalem :))

  2. dusoft píše:

    Moj bratranec mal v Anglicku taky drziak na GPS pristroj do auta s prisavkou – si to len niekam prilepil a potom mohol vyuzivat ako palubny pocitac ;-)

  3. dusoft píše:

    Odstranenie tlacitka na odosielanie komentarov je zaujimava metoda boja proti nim. Aj mna to na chvilu zmiatlo ;-)

  4. Piki píše:

    Možno som niečo prehliadol a treda že som hladal. Aké mapové podklady používaš?

  5. rony píše:

    [4] zatial iba testujem vhodnost, kedze som v kategorii Novacik, tak netusim, co je pre mna najvhodnejsie, zo skusenosti starsich viem toto:
    PocketKiM je dobry na jazdy po Slovensku (CR) a provizorne aj Bratislava.
    Vyskusal som Navigon, ten ma sice kopce map v obrovskej kapacite (datovej) a najmensia z nich ma 60 megabajtov, pricom prakticky na Slovensku z nej je vyborne spravena Bratislava a zvysok Slovenska dost nariedko (iba hlavne tahy).

  6. eSBe píše:

    A co tak http://www.i-go.com? K tomu nemas pristup? Vyrobca to dost vychvaluje, ale zase na vyrobcu sa v takychto otazkach moc spoliehat neda…

  7. rony píše:

    videl som screenshoty pacilo sa mi to, je to velmi podobne Navigonu. Ale zasa nemam moc ochotu instalovat si kazdu sprostost :)
    Uvidime. Chcem si potom jeden z mapovych softov kupit a zatial sa zda, ze viac clovek bludi po slovensku.
    Navigon je skor pre silne jazdiacich ludi po okolitych statoch, ktori potrebuju aj rychlu orientaciu v mestach.

  8. Tibor píše:

    iGO! je dokonca už aj v slovenčine. Ale prehovárať nebudem… Viac info: http://www.acp.sk/pdf/igo.pdf

  9. rony píše:

    ja som o i-go cital dost, takze viem co sa o nom hovori. iba som to nazivo nevidel.
    dnes mozem povedat, ze Navigon sice vyzera super, no pre iste jeho vlastnosti, funkcne aj fakticke by som ho asi neodporucal nikomu. Niektore veci ma vsak tak genialne uzitocne, ze je treba o nich vediet.
    Igo by mohol mat aspon nejake demo.

  10. rony píše:

    bohuzial maloktory z tych softov vobec funguje :-)

  11. OttY píše:

    Dúfam, že ak sa Ti podarí rozbehať GPS so smartphone, tak mi to hodíš niekam medzi oči! :-)