SDKÚ s Dzuringom a SaS so Sulíkom

Vychádzam z článku o ponuke SDKÚ pre SaS o možnej koaličnej či volebnej spolupráci.
Nemyslím si, že by voliči SaS riešili fakt, že je v koalícií so stranou, ktorú vedie Dzurinda. V tom nie je problém. Každý, čo chápe logiku koalícií, tak tomu dosť jasne rozumie. Povedal by som, že presne táto požiadavka je pokus o predvolebné hry. Venoval by som sa pár mesiacov pred voľbami definovaniu základných bodov pre tento štát, s ktorými SaS vyjde. Zatiaľ vieme, že je proti koncesiám, snaží sa o odvodový bonus a to je v podstate všetko ale zároveň malo. Príliš veľa energie sa venuje „vydeľovaniu“ sa a možno sú voliči pravé z toho unavení ako je Robo proti Mikimu, Jozef proti Vladovi a pritom majú v skutočnosti k sebe bližšie ako Marcel k malému mestu.
V prvom rade: koaliční partneri buď majú kompatibilný program a v tom prípade môžu spolupracovať alebo nie. Vnikať do personálnej politiky partnera je divné – znie to, akoby vlastne neboli partneri ale pobočky tej istej strany. Personálny problém si rieši každá strana sama. Je mi jasné, že SDKÚ by mala trochu pohýbať svojim vedením ale je to skutočne ich vec – škoda je, že to neurobili. V tom prípade by totiž žiadna SaS asi nevznikla. To je ale pre SaS aj veľké mínus. Ak rokovania stavajú iba personálne, tak z toho nepriamo vyplýva, že inak by vlastne už dávno boli súčasťou SDKÚ. Preto by sa tejto podmienke nemali SAMI venovať. Mohli by dávať podnety okoliu ale explicitné analýzy postojov nech si robí kto chce.
V tejto krajine už od roku 1998 sa nedarí zopakovať stav, že tie rozumnejšie strany zahodia malichernosti za chrbát. Bojím sa, že všetci a to vrátane SaS(!!!) čakajú, kedy sa tento štát zmení do stavu pred týmto rokom. Akoby si mysleli, že z toho stavu sa im bude bojovať lepšie. V istom zmysle áno, pretože voliči sú zatiaľ apatickí, kritickí a malicherní. Preto ich nevybudí k výraznej aktivite nič z toho, čo vidíme za posledné roky. Akonáhle by zistili, že sme naspäť v tej istej stoke, tak sa konečne naštartujú. Akoby si tieto strany mysleli, že inak sa nedá presadiť voči terajšej trojke vládnucich strán.
Ešte jeden postreh. V diskusiách na SME a všade možne inde sa dajú dočítať príspevky zo straníckych centrál vládnej koalície, ktoré notoricky často opakujú tie isté a známe prúsery svojich politických protivníkov (dvojnásobné platy, predaj SPP a pod.). Vlastne týchto prúserov je dosť málo a niektoré sú malichernosti – najmä používať „dvojnásobné platy“ je už na smiech. Zaujímavé však je, že terajšia koalícia si vyrobila niekoľkonásobok porovnateľných prípadov ale nezdá sa mi, že by si ktokoľvek z toho spravil „úderky“ – krátke argumentačné „dýky“ do diskusií. Jednoduché vety, ktoré sa zamontujú do KAŽDEJ diskusie (politikov, na webe atď.). Presne tak ako to robí SMER (vidíte jasne, že tie formulácie sú rovnaké – akýkoľvek politik SMERu v diskusií používa tie isté spojenia – na konkrétne otázky odpovedá venovaním sa starým problémom svojho protivníka).

Môže sa Vám ešte páčiť...

13 komentárov

  1. dusoft píše:

    Este musime pockat na vyvoj rokovani SaS a Most. Tam vidim pravdepodobnejsiu koaliciu. Otazkou je ci to slovenski volici Sulika stravia (a naopak nacionalisticka cast volicov Mostu).

  2. Piki píše:

    Sulíkovu výzvu chápem ako vyjadrenie, že Dzurinda na spoločnej kandidátke (na hlasovacom lístku) nemôže byť číslo 1., že Dzurinda nemôže byť tvárou číslo jedna predvolebnej kampane. To je myslím jednoznačné a rozumné riešenie, ako si pripraviť priestor pre populistické body kampane. Pretože bez populizmu sa tie hlasy nenazbierajú. O tom boli „dvojnásobné platy“ a bicyklovanie vtedy a o niečom podobnom to bude aj teraz. A na toto niečo sa pravdepodobne Dzurinda nehodí.

  3. rony píše:

    [2] problem je, ze ani TOTO SDKU ako suverenne najsilnejsi subjekt nepusti. Jediny realny vysledok kandidatky by bolo pre miesto neobsadit politikom z vrcholnych funkcii.
    Ja by som bol velmi spokojny s tymito bodmi:
    1. spojenie SaS, SDKU, KDH, Most, SMK plus par tych pidistran, ktorych meno si nespomeniem, ktore tiez konecne pochopia, ze striktne nazorove vyhranenie nema zmysel a osobne animozity si maju riesit sami medzi sebou a ludi s nimi neotravovat.
    2. taketo spojenie sa dohodne, ci vsetci komplet vytvoria jednu kandidatku ALEBO urobia 2 zoskupenia (ako alternativu pre volicov, ktorych animozity sa nedaju regulovat).
    3. Vzhladom na kompromisy je uplne jednoduche prve alebo aj prve tri miesta kandidatky obsadit NEKONFLIKTNYMI postavami. Kludne osobnosti mimo politiky, kludne upratovacky. Prehanam ale toto by pomohlo. Kto pozna volebny system, vie, ze je to principialne jedno v akom poradi je prvych 10 ludi.
    4. vsetci ti znami, co rotuju vo vsetkych mediach a uz roky ich identifikujeme bez premyslania by si po kazdej vete voci svojim partnerom mali hryzt do jazyka a opakovat si, ze nebojuju voci sebe ale su povinni dat volicom alternativu.
    5. Nemoze existovat jedna dominantna strana, ktora ma tak betonovo istu podporu. To naozaj nejde a toto by mali mat na pamati vsetci od Sulika po Palka. Je mi jasne, ze Fico a spol. toto naozaj nechcu.

  4. dusoft píše:

    1. nerealne (ale optimalne)
    …body 2 a 3 nasledne irelevantne

  5. rony píše:

    [4] oni docista zabudli, ze maju robit to, co chcu ich volici.

  6. Anonym píše:

    Pamatas si este na rok 1998 a osud DS ?? DS tiez dostala ponuku od Dzurindu a nakoniec dostal Kanik miesto ministra a zbytku clenov strany sa Dzurinda pekne potichu zbavil.
    Dnes Dzurinda robi vsetko preto, aby sa napchal do analu Ficovi, nekritizuje ani tie najbrutalnejsie prusery a rolu opozicie de fakto prevzali media. Pre vacsinu ludi je tym padom Dzurinda neprijatelny a ak by nevznikli nove strany ako SaS a Most, tak vacsina pravicovo citiacich volicov by vobec nesla volit.
    Obetovat v tejto situacii to, cim sa SaS vydeluje (cistotu a slusnost) a zapojit sa do koalicie so stranou byvalych sudruhov a estebakov by bola zasadna politicka chyba

  7. Rony píše:

    Podpis sa
    pamatam na DS.
    So vsetkym suhlasim.
    A vidis myslim si to co som napisal.
    Napriek sympatiam si myslim ze sas je novacik a nema zasebou ziadnu efektivnu volicsku podporu. Vydelovanim iba zapadla do doterajsej schemy vzniku sTran – jano nema rad fera.
    To je malo.
    Malo je deklarovat cosi co sa da dokazat iba ucastou vo vlade.
    Neutocim na sas utocim na vsetky tie strany co by mali mat rozum.
    Sas dokonale kopiruje voci sdku vzztahy ake mali sns klony pred par rokmi a teraz smk most. Malichernosti, ktorymi vyplnaju nudu lebo sa nedokazu skoordinovat na ucinne fungovanie voci koaliicii. Kde v prdeli ste – volby su v juni. Mame volit partaje ktore su spolkami s nerozpoznatelnymi rozdielmi le hlavne ze maju personalny problem s niekym v inej strane?
    Doprdele ja serem na fica vadi mi smer. Je mi uriti dzurinda ale hodim to strane ktora pojde nad 10 percent!

  8. Autor píše:

    Autor clanku asi nepochopil co Sulik povedal. On sa nezaujima a rovnako ani volici SaS sa nezaujimaju o personalne otazky druhej strany, t.j. Nie o to ci je dzurinda predsedom. Ale kto povedie spol. koaliciu do volieb! Bud to autor nepochopil, alebo to zle interpretoval…

  9. rony píše:

    [8] Tiez sa nevies podpisat? Coho sa bojis? bloggera?
    Teraz k veci – ani nepochopil ani zle interpretoval. Pomylil sa.
    Ano, prepac, skutocne som sa pomylil. Nic to vsak nemeni na veci – SaS sa uplne zbytocne venuje otazke poradia na spolocnej kandidatke na verejnosti. Plati stale to, co som povedal.
    Podotykam, moj hlas nie je tak dolezity, aby tu po mne anonymne skakali aparatcici SaS a snazili sa dosiahnut, aby moje sympatiek k SaS klesli na nulu. Su to praktiky ako na diskusiach SME, kde zo Sumracnej diskusne kobylky dokola tocia svoje frazy.
    Ja tu mam svoje podmienky pre komentare a jednou z nich je, ze na moju stranku bude pridavat svoje myslienky len ten, co z nich nema strach a dokaze sa nejako identifikovat. Je mi jedno ako ale mam tu uz tri komentare od „nikoho“. Normalne by som ich vymazal.

  10. rony píše:

    prislusne spojenie v clanku je opravene.
    uz nebudem tolerovat anonymne vypady.

  11. Piki píše:

    [7] SaS má myslím na 21.1. naplánované zverejnenie volebného programu. Ostatné strany budú pomaly nasledovať.
    Voľby sú AŽ v júny. Z pohľadu vonkajšej prezentácie je to ešte skutočne ďaleko. (Hovorím o masách nie intelektuáloch.)

  12. @ndy píše:

    skoda ze sa tu zas bojuje na nespravnom fronte a zas to vyzera ze to pravica ako taka prehra. PRECO je to o tom ze ci s Dzurindom alebo bez neho? A nie o tom ako sa spojit proti Smeru? Bojim sa ze sa zas zopakuje situacia z prezidentskych volieb, kde na podobne „zabomysie“ vojny doplatila Iveta Radicova.

  13. rony píše:

    [12] ano, od 2006eho si toto neustale opakujem, ci im vsetkym nedrbe, ze radsej sa harkaju medzi sebou.