Aký volebný systém by mi vyhovoval?

Dnes sa celá masa voličov rozpočítava do volebného výsledku. Keď nejdete voliť, zbabrete volebný lístok alebo volíte obskúrnu stranu, vždy ide môj hlas stranám, ktoré preliezli cez istú dolnú hranicu. Nepáči sa mi to.

Dolná hranica zvoliteľnosti sa mi páči. Nechcem mať v parlamente „pol človeka“, čo ani nejde. Ale ani jeden človek za celú stranu je hlúposť. Za mimoriadnu blbinu však považujem nutnosť naplniť parlament. 150 poslancov musí byť.

Nemôžeme povedať, že voľby sú neplatné ak bola volebná účasť nižšia ako nejaké číslo. Mohli by sme tvrdiť, že ak je pod 50 percent, tak parlament nemôže reprezentovať občanov krajiny. Výsledkom by totiž bolo iba to, že by voľby museli byť neplatné.

Myslím si však, že skalopevný počet 150 poslancov je prežitok. Mal by zodpovedať volebnej účasti. Hlasovalo 70 percent voličov? OK, primeraný počet poslancov a zvyšok prázdne miesta.

Sú tu hlasy za strany, ktoré nepreliezli spodnou hranicou? Pridajú sa k nevoličom a nikam sa „nepasírujú“ ich hlasy.

Čo by to spôsobilo? Tlak na nevoličov, aby šli voliť. Ďalší by sa nemuseli postaviť dileme, či voliť nezvoliteľnú stranu. Konečne by to mohli urobiť a byť spokojní, že ich hlas nikam neprebehol.

Máte pocit, že by krajine poškodil „neúplný parlament“? Neverím tomu. Môžeme špekulovať, že menší počet poslancov by si viac „porozumel“ v kradnutí. Ja si však myslím, že prerozdeľovanie hlasov niektorým stranám pomáha. Naviac pomáha vlastne tým, ktoré to nepotrebujú. Čím úspešnejšia strana, tým viac „nevoličov“ im pripočítajú.

Cieľom by malo byť dosiahnuť konečne vyváženosť strán. Aby neexistovala strana so 40% podporou a potom samé 15% výsledkami.

Na takýto systém súčasné strany nepristúpia a to aj keby sme im vysvetlili, že na ich sile v parlamente to nič nezmení.

Takto by som mohol preberať aj ďalšie poslanecké výnimočnosti: plat je pre nich len malá časť celého príjmu a pritom práve my sme ich zamestnávatelia. No paradoxne nemáme šancu im to zmeniť. Menia si to totiž sami sebe. Práve účasť na voľbách by mala priamo úmerne vplývať na financovanie parlamentu ale aj vlády. Dane nevoličov by mali byť v nejakom „chránenom“ režime, kde by sa táto časť príjmu štátu nedala len tak svojvoľne prehajdákať. Ako by ste to urobili vy?

Môže sa Vám ešte páčiť...