Tohoročné Voľby 1946

Pozrite si českú stránku Volby 1946 kde majiteľ nehnuteľnosti určenej k vlastnému podnikaniu verejne ponúka k odpredaju tento majetok po úspešných voľbách KSČ a ČSSD (KSČSSD).
Pre Slovákov by mohli byť peknou ukážkou rétoriky komunistov (ľavice) pred voľbami v 1946 formou článku v Živnostenských novinách z 20. mája 1946.
Pretože to inak nevynikne:

protože nebýt tvůrčí práce komunistů… žádna jiná vláda bez komunistů by nebyla vyhnala cizáky, Němce, Maďary ze zemi českých… prý komunisté jsou nepřátelé živnostníků…

Takže pokiaľ si nejaký ľavicový aktivista (prípadne s ekologicko-ochranárskym myslením) myslí, že len on a jeho názorová platforma je „sociálna“, bez fóbií, tak potom sa skúsme nájsť rozdiel dnes a vtedy. Tým nechcem podceňovať a zbytočne ironizovať a urážať ľavicovo zmýšľajúcich ľudí ;-)
Napriek tomu si myslím, že ľavica vždy v očakávaní nadobudnutia moci používa veľmi atraktívnu rétoriku (plno demokracie, plno práv, plno ochrany, plno empatie).
A pôsobenie v politike je už raz také: keď máš exekutívnu moc, tak nikdy ti nikto sám od seba nepripisuje body za úspešné veci. Vždy, a to vrátane potenciálnych priaznivcov a ľudí s názorovou zhodou, sa zdôrazňujú nezvládnuté veci. Preto pri spočítavaní bodov výjde doteraz nevládnuca ľavica „so štítom čistým“. Lenže…
V nedeľu som sledoval tých dvoch z ODS a ČSSD na poludnie v ČT1. Zaujímavé.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. emmacore píše:

    Ked som si cital cast Gottwaldovho clanku o bankach a velkych firmach, ako keby som pocul Fica.

  2. azure píše:

    aj keby sa mi hudba, ktoru v poslednom obdobi vyprodukoval elan, pacila – uz z principu by som nesla na ich koncert.
    bol uz paroubek oznaceny za nadsamca v CR alebo to este len pride??

  3. rony píše:

    [2] tiez si zachytila, ze Elan siel hrat na volebke CSSD?