Web na Nexus One a iPhone 3GS

Posledné dni tu máme (bohužiaľ nie v tuzemskom predaji) slávny googlovský mobil pomenovaný Nexus One. Je to teda Android a hardware je myslím HTC. Podotýkam, že nemám s Nexus One žiadne konkrétne skúsenosti – nedá sa kúpiť, nikto sa neozval, či mu neurobím promo, takže idem sprostredkovať svoje dojmy z jedného videa a trochu pridám zo skúseností z webovania na iPhone.



Od prvých sekúnd sledujeme paralelne ako rýchlo nabehne identická webstránka. Oba prehliadače majú webkit ako spoločný základ. V tomto parametri by sme sa nevedeli rozhodnúť, čo je lepšie. Nasleduje však rolovanie stránky a tu už nejaké rozdiely vidieť. Podotýkam, že mne vyhovuje pri rolovaní toto:
Položím prst a posúvam ho, obraz so stránkou úzkostlivo sleduje môj prst a ide presne tak rýchlo, žiadne oneskorenie, žiadne preblikávanie, žiadne poskakovanie. Proste akoby som mal prst na štvorci papiera a ťahal ho po stole.

ACID3 test (doplnkové video, nekomentované v článku!)
Rýchly posuv so zotrvačnosťou je opäť to, čo potrebujem. Položím prst a podľa toho ako ním po obrazovke „švihnem“ tak sa stránka rozbehne príslušným smerom. Akcelerácia nesmie byť „drevená“ (čiže napevno určená) ale závisí naozaj od toho ako rýchlo prstom pohnem.
Technicky ide teda o využitie spôsobu snímania polohy prstu na obrazovke. iPhone nepotrebuje aby som do obrazovky prst „tlačil“ takže je to prirodzenejšie.
Tým pádom to má fatálny vplyv na ergonómiu a použiteľnosť prístroja.
Všimnite si, že na Nexus One práve toto rolovanie je „zaspaté“. Pohnem prstom a kým sa obraz pohne, tak mu to chvíľu trvá. Pri pohybe príslušným smerom obsah akoby „dobieha/nestíha“ za prstom.
Ku koncu videa je inteligentný zoom. Ťukťuk na časť obsahu nazoomuje. Nexus One sa pomalšie nazoomuje, neverím, že je to dané tým, že nestíha – majú to len ako parameter. Asi by to otravovalo. iPhone nazoomuje väčšou rýchlosťou (a tiež to nie je zrejme úmerné hardwarovému výkonu). Takže zrejme budú majitelia Nexus One hľadať ako hacknúť tento parameter.

Dlhšie porovnanie Nexus One a iPhone 3GS (toto video v článku nekomentujem)

Rozbaľovanie Nexus One (doplnkové video, nekomentované v článku)
Rád by som vedel či Nexus One ešte dokáže odhaliť niečo naviac vo fyzickom teste. Bohužiaľ nemám žiadnu možnosť si to dokonale overiť a oficiálne to ani nejde, takže zrejme sa mi Google neozve a neponúkne mi ho k otestovaniu – načo aj, keď ho tu nepredáva ani nemá v pláne v najbližšej budúcnosti.
Po desiatkach iphone killerov marketing konkurentov iPhone pochopil, že nie je nevyhnutné postaviť kampane na porazení tohto telefónu. Preto je Nexus One výnimočne zaujímavý. Podľa môjho názoru má druhý najperspektívnejší OS pre mobily na svete, ktorý má pred sebou niekoľko rokov vývoja (ak bude do neho investované). Pravdepodobne vytlačí hlavne Windows Mobile pretože doterajší vlastníci WM strojov budú migrovať práve na Android (a samozrejme na iPhone).
Doplnkové informácie o Nexus One od autora videa:
* Nexus One: První zkušenosti – oboznámenie sa s Nexus One,
* Nexus One: Pět virtuálních obrazovek – podrobnešie o GUI Android,
* Není Nexus jako Nexus – Nexus One nie je len jeden a treba si dať na to pozor,
* Video: Nexus One versus iPhone 3GS – podľa videa z tohto článku som písal tento môj.
V lete 2009 som opísal sedem dní s telefónom Nokia N97, ktoré som aj po jednotlivých dňoch podrobnejšie opísal. PS: v zhrnutí spomínaná akcia s darovaním N97 už prebehla, takže sa nesnažte.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. emmacore píše:

    Musim povedat, ze ma laka si objednat Nexus One alebo Droid z eBayu alebo priamo z Ciny. Ale pockam si, vychytaju chybicky Androidu. Spekulujem uz aspon pol roka nad novym telefonom :-)

  2. rony píše:

    [1] triezvo: dobry bude Nexus 2 :-) Droid je to od Motoroly? Som fanusik motoriek ale… dnes…
    ale kup, tak potom by som sa nanominoval a pokukal :-) odkladam si peniaze na applet :)

  3. emmacore píše:

    Presne tak som rozmyslal, ze si pockam na Nexus 2. Asi si zatial kupim nejaky prechodny telefon, lebo displej Diamondu uz reaguje, len ked chce. Ani to nejdem reklamovat, nemam chut sa s nimi natahovat.