CRLF v html kóde a jeho vplyv

Nie som sám, kto to pozoruje: ukončenie riadka sekvenciou CRLF (či unixovo len LF) má vplyv na vizuálne formátovanie stránky. Ak teda medzi jednotlivými párovými tagmi urobím „odriadkovanie“ v kóde, prehliadač to považuje za „medzeru“. Príklad je v texte..


Čitateľná forma:
<div id=“header“>
<span class=“box“>
hau mnau
</span>
</div>

je pekne napísaná ale pred SPAN a za ním je automaticky vložená medzera, takže to ako keby v kóde vyzeralo takto:
[_[_hau mnau_]_]
Dosť nepekne to pôsobí pokiaľ dám tých spanov vedľa seba viac – sú medzi nimi medzery.
Najľahšie to eliminujem iným formátovaním kódu:
<div id=“header“><span class=“box“>hau mnau</span></div>
a potom to vyzerá takto:
[[hau mnau]]
Nepáči sa mi to, pretože som nútený písať kód inak ako prehľadne.
Riešením ako sa to pokúsiť eliminovať za pomoci CSS je definovať triede header veľkosť písma 0px a potom to možno(??) zmizne. Problémom ale je, že prehliadač to tak či onak napríklad v lynxe nahradí medzerami(??).
Ďalšia metóda z rodiny „hackovania“ formátovania kódu je zalomovať riadky vo vnútri tagov (pokiaľ majú parametre), nejako takto:
<div
id=“header“><span
class=“box“>hau mnau</span></div>

Nie je to ideálny príklad, ale napríklad keď chcem urobiť „dlaždice“ z boxov SPAN, DIV, IMG a pod., tak ako obrana voči dlhikánskym riadkom v kóde je to veľmi účinné. Traduje sa, že niektoré prehliadače majú s dlhými riadkami kódu problémy – reálne som na to nenatrafil.
Zamýšľal sa niekto nad týmto problémom? Podľa môjho názoru by formátovanie kódu nemalo vplývať na vzhľad dokumentu. Čiže „nevýznamné“ medzery by sa mali úplne eliminovať a význam by mali mať jedine v texte ako oddelovač zobraziteľných znakov textu. Ale nie je to tak.
Vyjadrite sa múdrejší prosím ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...