Ako si šetriť oči – LCD versus eink

So všetkou úctou k einku. Nebudem popierať, že je DOBRÝ a v dobrom osvetlení výborný na čítanie. O to tu nejde.
Mám však rád hlúpučké reči ľudí, čo nedokážu obsiahnuť celkový kontext a ľahkovážne tvrdia „pri čítaní ebooku na LCD si budeš kaziť oči“ s poukázaním na eink, že týmto to všetko geniálne odstrániš.
Lenže skutočnosť je takáto:
Celý deň sedíš pred počítačom s LCD obrazovkou. Je to dajme tomu osem hodín, častokrát viacej. Okrem toho sú tu ďalšie možnosti akými si zhoršujeme zrak a vôbec nemajú nič spoločné s LCD (CRT alebo čímkoľvek obrazovkovitým). Tým faktorom je zrak šetriace osvetlenie prostredia. Toto je tá najdôležitejšia vec.
V momente ako si postavíte do zorného poľa umelý zdroj svetla (typicky vidíte na vlákno žiarovky, vidíte na trubicu neónky, …) tak VTEDY si kazíte zrak. Nastavte si v monitore čiernu farbu. Vidíte tam odlesky či obrazy (samého seba, či odlesk svetelného zdroja, či obraz okna). Tam je ten problém s ničením zraku. Fakt, že vás svetelný zdroj v zornom poli „nebolí“ nič neznamená. Pôsobí.
Nebudem vám nikomu tvrdiť NEZMYSLY o tom, že LCD sú neškodné. Samozrejme, že sú. V nich máme neónky na podsvietenie. Každé DOBRÉ LCD ich však dokáže regulovať a nie ste nesvojprávni aby ste nezvládli prispôsobiť jas a kontrast. Urobte to. Overte si: máte jas blížiaci sa 100 percentám? Čo kontrast? Máte to skoro „maximum“? Prečo? Myslíte, že je to pre oči lepšie?
Vrátim sa teda k meritu veci. Zmerajte si čas strávený počas dňa v nevyhovujúcich a škodiacich podmienkach.
Teraz sa zamyslite nad hodinkou strávenou čítaním ebooku na čomkoľvek. Trebárs na eink obrazovke (jedno ako osvetlená – zle, dobre – je to fuk) alebo na LCD (jedno ako nastavený). Naozaj je tento čas strávený čítaním tak dôležitý, aby ste mohli jednoznačne odsúdiť ebooky na LCD v prospech einku? Ja si dovolím tvrdiť, že nie a v kontexte toho, čo som napísal je vhodné zamerať sa na ten zvyšok času, kde oči môžu trpieť. Až vtedy sa stane eink významnejší pre oči.
Prípady, že celý deň strávite s očami v zábaloch a potom si hodinku či viac počítate na einku uvažujme ako extrémny prípad.
Ešte raz skúsim zopakovať: nevyvraciam kvality einku, božechráň, tak sa VYVARUJTE poznámok, ktoré budú iba opakovať tento fakt, ďakujem, netreba (môj text sa týka niečoho iného).
Zámerom je, aby ste pri argumentáciach v prospech einku zohľadnili práve to, čo som povedal – ak prehlasujem ako dôležité je zdravotné hľadisko, tak vždy ho postavte u ebooku na einku na takú úroveň dôležitosti akú v skutočnosti má. A tá sa posúva práve s ohľadom na to ako sa k očiam správate CELÝ čas.
Budem veľmi rád ak vôbec niekto napíše, že porozumel, čo som chcel povedať. To si prečítam radšej ako reči teoretikov, ktorí sa ebookom doteraz nevenovali a chcú si iba zapolemizovať na zbytočne triviálne témy. Prekvapte ma :)

Môže sa Vám ešte páčiť...