Nedá sa a ešte iPad

iPad spôsobil lavínu článkov, vyjadrení, komentárov. Na stroj ohlásený niekedy na marec či apríl je to sila. Najmä kvôli tomu, že nejaké predvýrobné kusy držali v ruke niektorí z účastníkov keynote z 27. januára. Ťažko čokoľvek súdiť bez konkrétnych skúseností a či ho budem chváliť alebo haniť, tak sa môžem tak veľmi mýliť. Už v predošlom článku som však upozorňoval, že obmedziť sa len na akúsi tabuľku parametrov je prílišné zjednodušovanie. V oboch smeroch to nemusí výjsť. Odborníci na ne kladú zbytočne veľký dôraz a nie prvý raz by sa mohli mýliť.
Môžu mať pravdu, že chýbajúce záležitosti môžu pri používaní chýbať avšak nezameriavajú sa na jeho proklamované schopnosti, ktoré môžu naopak byť zaujímavejšie a tak prístroj katapultovať medzi ľudí. Jadrom úspechu teda nemôže byť len fakt, že to „nemá SD“ (pričom ho fakticky má ako adaptér), „nemá multitasking“ (keď dva mesiace sú naozaj dlho a úspech iPhone naznačuje, že to ľuďom až tak nevadí), „nemá videohovory“ (ak neexistuje obmedzenie, ktoré by bránilo ju mať medzi príslušenstvom a bez nich sa prístroj ešte nestáva nepoužiteľným).
Treba si položiť otázku, či aj bez týchto vecí môže byť prístroj užitočný. A to dnes, dovolím si tvrdiť, nevie nikto. Dokonca napriek prorokovaniu, že čítačky musia mať eink (inak sú zlé, zlé, zlé) tak nakoniec sa môže elegantne presadiť pretože paradoxne kompromisný LCD ušetrí nákup viac zariadení a aj preto, že okrem čítania umožní aj zábavu.
Moje výhrady voči iPadu existujú: springboard (plocha s ikonami aplikácií) má obrovské rozostupy medzi ikonami a evidentne je to len roztiahnutá plocha z iPhone. Nedá sa modifikovať. Dúfal som, že iPhone aplikácie budú bežať v „okne“ a nie v strede obrazovky (pri 1:1 veľkosti). Dúfam, že iPad je výkonnejší hardware a niektoré z obmedzení iPhone v ňom nebudú platiť – napr. to, že na mieru postavené aplikácie iPadu pobežia v pozadí. Nemusia všetky ale ten IM si to pýta. To ale nie je hardwarový problém a preto sa to môže rýchlo zmeniť. Zaujímavé výhrady má Patrick Zandl a naozaj som o nich ešte nikde nevidel kohokoľvek uvažovať.

Môže sa Vám ešte páčiť...