Prečo sa javí internetový extrovert ako čudák

V predošlom článku som rozdelil ľudí používajúcich internet na extrovertov a introvertov. Nesúvisí to s ich skutočnou povahou a skutočný introvert sa môže na internete prejavovať až obťažujúco extrovertne.
Nespomenul som však jeden sprievodný jav týkajúci sa internetových extrovertov. Okolie ho môže považovať za čudáka alebo arogantného chytráka.
Tank
Vzniká to tým, že internetový extrovert je v súvislosti s tokom informácií, ktoré vstrebáva do značnej miery pred internetovými introvertami. Extroverti získavajú body v tom, že vyhľadávajú miesta pre vzájomnú interakciu s ostatnými extrovertami. Prijímajú tým pádom viacej informácií (a viac ich musia aj zahadzovať ako zbytočné seno). Introverti sa na internete zameriavajú na užší okruh informácií a keďže sa vyhýbajú komunikačným kanálom, nemôžu využiť aj tento kanál prinášajúci novinky.
Internetový extrovert teda napríklad narazí na nejakú novinku. S nadšením ju oznámi internetovému extrovertovi a ten ju už pravdepodobne pozná. Reakcia extroverta je teda znudená až odmietavá. Hranica medzi nimi sa vzdiali pretože extroverta novinky podávané introvertom prestávajú zaujímať (vyzýva ho, aby mu ich neoznamoval – zdržuje ho nimi).
Naopak extrovertom komunikované novinky introvert takmer nikdy nezachytí a ak aj áno, tak na ne nereaguje pre extroverta prijateľným spôsobom. Buď si introvert vyberie verbálnu reakciu (a veľmi neskoro – niekoľko hodín, dní, týždeň) alebo nereaguje vôbec. Extrovert na internete totiž uprednostní publikovanie vo svojich obľúbených profiloch (chat, facebook, weblog, mail).
Introvert na internete dosť často vyhľadáva praktické informácie, ktorými sa snaží zorientovať. Buď v politike, kultúre alebo pri nákupoch. Neprešiel skúsenosťami aké získava extrovert za pochodu. Extrovert vie, že veľa informácií na internete nemajú vysokú váhu dôveryhodnosti. Neberie až tak vážne recenzie, s rezervou vníma správy médií a vie, že na jednu kladnú informáciu v okamihu nájde desiatky záporných (a naopak).
Pre veľa extrovertov na internete je ich publikovanie (tým myslím všetko možné počnúc klikaním Like na Facebooku) formou relaxu a tak svoje prejavy chcú udržať len v internete a do reálu väčšinu z nich nechcú prenášať. Ak im ich začne internetový introvert tam vťahovať, tak to cítia skôr ako nepríjemnosť.
Príklad: pred pár dňami mi niekto oznámil ako novinku existenciu lepkavej podložky na mobil do auta (Nanopodložka).
Nanopodlozka
Super. Fotku ako ju držím v ruke som zverejnil 8. júna 2009 ako aj článok o tom, že ju mám. V aute ju mám teda 3/4 roka! Najkrajšie na tom je, že až teraz si ju všimli a začali o nej špekulovať ako o dobrom nápade. Celkom určite prečítali na Spravodaji aspoň nadpis. Vtedy to považovali za ďalšiu moju hlúposť :)
Občas niečo podobné pozorujem aj u rodičov (tých ale nepodozrievam z internetovej introvertnosti) – prídem k nim a oznámia mi všetko, čo som buď videl tiež v TV alebo priamo zažil :)
Myslím, že poznáte zásadu: ak žiadam o niečo mailom, očakávam odpoveď mailom. Zrejme vás tiež prekvapí ak na váš mail introvert zareaguje tak, že vybehne niekoľko poschodí, aby vám zvestoval odpoveď :)
Funguje to ale aj opačne. Extrovert introvertovi neustále pripomína, že jeho názor je na internete. Že jeho názor je podobný ako desať od iných ľudí na internete. Že to „fakt skoro“ objavil. Už dávno čítal, že je to úplne inak. Že ten hoax je skutočne hoax lebo už predtým mu presne toto isté hovoril u iného hoaxu. Že to by nemal hovoriť ale napísať tomu blbovi pod jeho článok. Že napísať jednu vetu na internet nebolí. :)
Extrovert takto postupne začne introverta vnímať ako neinformovaného, neskúseného a hlavne zbytočne paranoidného pri používaní internetu. Introvert to celkom určite vycíti a extrovert je pre neho plný arogancie. Introvert pôsobí detinsky zaťato a extrovert ako bezstarostný rozosievač zbytočných informácii po internete.
War
Internetoví introverti si celkom určite myslia, že bez prejavov extrovertov by bol internet čistejší, stručnejší a hodnovernejší. Extroverti zasa všetko na internete berú s rezervou, rýchlejšie prijímajú ale aj zahadzujú informácie. Neradi sa k nim vracajú. Introvert nad banalitami hĺba a stráca čas – články či obrázky si tlačí a hĺba nad nimi. Extrovert je zasa nesmierne povrchný, nestály – nestráca čas jednou webstránkou, v okamihu sa už venuje piatim ďalším a svoje dojmy z nich si nenecháva pre úzky okruh svojej hlavy a veselo sa s nimi zdôveruje.
Internetový introvert sa k svojim myšlienkam a vysloveným názorom vracia. Prevracia ich, opakuje. Kľudne ich tým istým ľudom zopakuje viackrát. Internetový extrovert často vynecháva niektoré dôležité poznatky a predpokladá, že „všetci“ predsa sledujú jeho prejavy na internete.
Našťastie aj v reálnom svete si dokážu introverti s extrovertami do istej miery rozumieť. Podobne je to aj s tými internetovými. Nakoniec čo by robili internetoví introverti na internete, keby sa na ňom neproducírovali tí extroverti…
Občas sa ale nevyhneme tomu, že internetový extrovert je viac na očiach a častejšie bude na svoju adresu počúvať aj menej lichotivé slová :)

Môže sa Vám ešte páčiť...