Počítač v budíku: platforma Chumby

Klasické budíky poznáme. Rádiobudíky v ich najnotorickejšej forme tiež. A teraz zabudujme do rádiobudíka počítač, postavme mu nejaký operačný systém a vytvorme platformu rozširovateľnú rôznymi softwarovými doplnkami. Takto nejako vyzerá Chumby a na webe vidíte dva natívne modely. V nich beží OS s týmto istým menom a už ho prevzalo aj Sony v modeli Dash, pred pár dňami aj reťazec BestBuy svojim Insignia Infocast.
Chumby je veľmi zaujímavá platforma, postavená na linuxe. Samotné prístroje sú taký mix konceptu rádiobudíka a fotorámika. Takmer všetko je riešené widgetmi a preto je dosť ťažké vymenovať všetko, čo to vie a mohlo by vedieť. Linuxák sa v ňom vie pohrabať. Bežný používateľ si zasa užije nastavovaním widgetov.
Prístroje sú obvykle vybavené prístupom k internetu cez WiFi, majú buď vstavanú pamäť na widgety alebo sloty na pamäťové karty. V základe určite vedia funkcie budíka (o nich viem najmenej ale podľa všetkého by malo ísť nastaviť budenie na každý deň v týždni zvlášť a zrejme vie aj opakované budenie), vie počasie, prístup cez RSS k správam, zobrazovanie videa z Youtube, obrázkov z Flickr a podobné drobnosti.
Nešťastím je, že žiadny Chumby si u nás vlastne nekúpite. Reťazec BestBuy zrejme ani k nám nič neposiela. Ceny zariadení sa pohybujú medzi 100 až 200 dolármi (skôr vyššie).
Pri menšom pátraní som zisťoval ako by Chumby vedel prehrávať napr. muziku uloženú na NAS (cez SMB) a je celkom možné, že ho k tomu donútite s menšími problémami. Mal by vedieť streamovať muziku z internetových serverov ale aj domáceho internetového streamera (ale musí byť samozrejme zapnutý) a preto je niekedy lepšie to vyriešiť namapovaním sieťovej zložky NAS priamo bez sprostredkujúceho servera. O podpore uPnP (DLNA) som sa poriadne nedočítal, neviem, či je to schopné cez to zobrazovať fotky, muziku či video. O tom poslednom dokonca silne pochybujem.
Neviem presne, či Chumby počíta s výpadkom internetu v čase budenia, keď mám nastavené streamované dáta ako budík.
Aktuálne sa mi páči Insignia Infocast a Sony Dash. Čo poviete na takýto budík?

Môže sa Vám ešte páčiť...