Gestá, šmrdlanie po obrazovke a ako sa to naučiť

Občas natrafím na vyjadrenia, okolo gestami ovládaného softwaru. Človek si obvykle pochvaľuje rôzne „viacdotykové“ gestá. Musí sa urobiť nejaký konkrétny pohyb prípadne aj so zapojením prikladania prstov v rôznom poradí.


Priznám sa, že do istej miery gestá v rozhraní dotykovej obrazovky (pozor, gestá existujú aj pre myš) celkom chápem. Jednoduché pohyby jedným prstom, či dvomi, to je v hlave a netreba k ich použitiu nič.
Lenže mám tu gestami ovládané rozhranie a tam sú propagované gestá, ktoré sa naučím až po zložitom nácviku. A aj keď si ich postupne odskúšam a dokonca úspešne to urobí to, čo mu je gesto priradené, tak vzäpätí si nespomeniem na iné. Ak ich je viac ako 5, tak ani netuším, že existuje.

Ako sa to preboha dokážete naučiť?

Napr. na tablete mám jedno tlačítko slúžiace na to, že sa dostanem „na začiatok“. Siahnem naň, stlačím a zobrazí sa plocha s aplikáciami. Zaráža ma, že sa časť ľudí snaží o to, aby miesto neho bolo akési gesto už ani neviem či s piatimi alebo koľkými prstami, ktorými predpísaným sposobom pohybujem po obrazovke. Stále sa mi zdá, že práve takéto gesto je komplikovanejšie ako to jedno tlačítko.
Po kúpe Magic Mouse som sa hral s BTT (ovládací software s možnosťou nasypať si aj nejaké tie gestá). Rýchlo som zistil, že si ich neviem zapamätať a čím viac ich mám, tým viac sa pletú. Stačí drobný rozdiel a systém to rozozná ako úplne inú funkciu. Stačí ak si zabudnem prst na ploche a odrazu to nie je gesto dvomi prstami ale tromi.

Fúha

V prvom rade, stále operujem na dvojrozmernej ploche. Tam sa mi zdá najefektívnejšie použitie dvoch dotykových miest pre ovládanie rozhrania. Akonáhle je ich viacej, už to hraniči s nutnosťou sa to naučiť.
Keby bolo rozhranie trojrozmerné, zrejme tam už má zmysel používať viac aktívnych miest (čiže snímanie pohybu CELÝCH rúk (vrátane lakťov, ramien a tak).

Môže sa Vám ešte páčiť...