Argumenty a názory

Bella pre HN: Verím, že časť ľudí na internete za obsah zaplatí
„Historicky sa nikdy nestalo, že nové médium pohltí staré médium“ – bubeníci hlásiaci správy na rínku ešte existujú?!?
K celému projektu mám len jedinu jedinú výhradu pretože vlastník média, vlastník obsahu si môže robiť čo chce a ako chce.
ObamaMyslím si, že riešenie „prirobíme k nášmu terajšiemu webu platobný systém“ na spoplatnenie obsahu (už to spojenie je peklo) nebude fungovať. Z veľkej časti ide o to, akým spôsobom budeme nazývať tieto veci. Ak to od začiatku voláme spoplatnenie webu, spoplatnenie obsahu, tak zafunguje psychika a aj ľudia, čo si uvedomelo uvedomuju vedomie o nároku vlastníka obsahu na nejaké peniaze, nakoniec nenájdu adekvátny spôsob ako zaplatiť za to, čo chcú. Noviny v stánku su niečo, čo chcem. Predplatné je veľa niečoho spolu s niečím, čo možno aj chcem. Naopak cena za jeden článok je vždy priveľa (nielen nominálne).
Ja som už párkrát spomenul, že sa to musí javiť ako nový produkt. Žiadna doterajšia webstránka, ktorú len podlepím cenovkou. Pre mňa konzumenta to musí pôsobiť ako nové auto v showroome.
Dám konkretny príklad: mám nejaké noviny, časopis. Vyrobím aplikáciu, čojaviem pre iPad :))) ale nemusí to byť takto limitované – podstata je v tom, že je to produkt, ktorý tu ešte nebol. Buď si ten produkt kúpim a obsah do neho sa bude sypať „v cene“ alebo si do neho budem nasávať obsah platením. Tento konkrétny príklad (iPad/iPhone) samozrejme môže fungovať pri dostatočnej penetrácii. Nemusí byť veľká ale taká, aby majitelia prístroja boli príkladom pre ostatných. Zopakujem, že nemusí to byť produkt typu iPad/iPhone, avšak môže to byť súčasťou produktu.
Napríklad predaj kníh Amazonom. Ich predaj elektronických kníh je súčasťou predaja ich kníh. Predaj čítačiek je len súčasťou predaja elektronických kníh a dokonca pre iné zariadenia (doslova konkurenti pre ich vlastnú čítačku) majú softwarové čítačky. Kindle je pre nich skôr symbol.
Podobne je iPod (mp3 prehrávač) len akýsi symbol k predaju hudby, iPhone symbol k ďalším službám.
Takže, ak by som chcel presadiť niečo, kde už sú vo vysokej tráve vychodené cestičky (do pekiel), tak musím:
# zmeniť komunikáciu, prestať používať neosvedčené formulácie a spojenia. Dôkladne premyslieť cielené aj podvedomé vplývanie na ľudí tak,
# aby uverili, že dostanú nový produkt, nie starý ale spoplatnený.
ABC
Všetky tie zlé veci, aké používa marketing, hľadanie ovcí, predávanie najľahšie zhotoviteľného produktu za najväčšie peniaze, ktoré však nepromujeme číslom na cenovke. Vypúšťanie hmly a docielenie toho, že ľudia to sami odrazu budú chcieť a nielen aby z morálnej povinnosti zaplatili. Kľudne, nech je to aj pre časť ľudí, modla, módny prvok (ten má, aj ja chcem) ale samozrejme aj pre časť ľudí chladne argumentovateľné (mám niečo, čo je dobré a v niečom mi to pomohlo). A nakoniec nech to má aj ohnivých protivníkov, ktorí zakaždým, keď sa o tom niečo niekde napíše aktívne a radi priletia zvestovať svoju vieru v lepší svet bez toho, čo ponúkam.
Povedzme to takto: nesmieme to teda robiť iba tak, že ja a majiteľ obsahu sa najmenej narobí. Dôležitý je ten, čo platí. A buď bude mať pocit, že mu zasa zdraželo pivo alebo mu ponúknem plzeň za cenu doterajšieho bažanta.

Môže sa Vám ešte páčiť...