Oplatí sa ročná diaľničná známka?

Ako a kedy. Poznáme ceny pre rok 2011: Týždenná za 7, mesačná za 14 a ročná za 50 eur. Poďme nejakú situáciu. Ste z Bratislavy. Na ňu sú pripojené v podstate len dve trasy. D1 z BA do TT a D2 cez Záhorie na Moravu. Obe majú pomalšiu alternatívu.
Základná otázka teda prechádza, ako často naozaj musíte na tieto trasy. Pokiaľ bývate niekde v okruhu po Trnavu, tak denným cestovaním ušetríte nejaký čas.
Príležitostné cestovanie je však niečo iné. Ročnú diaľničnú známku teda kupujeme skôr z pohodlnosti „čo keby“ – nemať zlé svedomie, ak sa náhodne vyskytne nutnosť vyraziť.
Pokiaľ si však rozplánujeme opustenie Bratislavy (LOL) a všeobecne máme takéto udalosti do istého počtu, tak by sme mohli ročne prejsť diaľnicou sedem krát: po Novom Roku, Veľká Noc, Všech svätých, Vianoce a zostanú tri termíny. Týždňová známka na to všetko plne vyhovuje. Pri siedmych týždňových však ušetrím jedno euro (a postupne po sedem).
Mesačná známka mi príde pre našinca úplne zbytočná, aj pre tých, čo na zimu auto odstavia. Sezóna je totiž dajme tomu 6 mesiacov a to už prevyšuje cenu ročnej známky.
Pokiaľ by som teda chcel ušetriť ročnú diaľničnú známku, tak by som musel radikálne obmedziť „lietanie“ po Slovensku a prípadne chodiť alternatívnymi trasami.
Taká trasa BA-KE by si žiadala maďarskú diaľničnú známku (a tá stojí vlastne toľko isto). Podobne trasa „naokolo“. „Spodkom“ ich to bude stáť hodinu naviac. Ak túto trasu chodím tak 3-4x ročne, tak asi výjde týždňová lepšie. Pokiaľ nepočítam vlak.
Pre trasu BA-ZA nie je nič na výber. Častejšie ako 3-4x ročne a kupujem ročnú.
Poďme do najväčšej diery. Aj mimo diaľnicu a rýchlostnú cestu TT-NR je čas skvelý (polhodinová strata). Až po Bernolákové, dovtedy tam budú zrejme kolóny.
Dilema teda zostáva. Nikto si na začiatku roka nejako nechce pripustiť, že by zmenil zaužívané termíny, trasy a pod. Všetky nevyhnutné termíny sa vlastne vždy blížia kritickému počtu 7 a tak si kúpime ročnú známku aj preto, že jej cenu si treba prepočítať skôr na kilometre prejdené za rok BEZ OHĽADU na to, či sú po diaľniciach (ak platí, že diaľnicu predsa len raz za čas náhodne využijem).
Má niekto inak smerované úvahy? Len nie hypotetické.

Môže sa Vám ešte páčiť...