Ľudí nič nenaučí zálohovať

Musia si prejsť osobnou katastrofou. Keď je prvá, nemusíme im kvôli tomu nadávať a definovať z nich etalón hlupáka. Proste plati, že zálohovanie dát nevyplýva zo podstaty. Nebudem vyjavovať, ako na dáta hľadia ľudia a prejdem k veci. OK, bolestná strata je za nami.


Ako prvé by ma napadlo, tak to idem zálohovať. Častokrát neviem ako alebo si mýlím zálohovanie za ilúziu. Podstata fungujúcej zálohy je v schopnosti urobiť opačný smer akým prebieha záloha. Ak hádžem perly do rieky a o mesiac do nej ponorím ruku musím vyloviť všetky nahádzané perly.
Základná zásada zálohovania: zálohovaná kópia dát sa ukladá na tri miesta.
Najlepší príklad, ktorý ma napadol: pri pohybe medzi ľudmi mám peniaze na troch miestach. Pri pokuse okradnúť prídem o jedno.
Ťažko sa predstavuje ako urobiť tie tri miesta? Zdá sa to otravné?
Najskôr si predstavme, čo sa má vlastne zálohovať. Ak nemáte najmenšiu predstavu, tak počas práce si nad každou blbosťou predstavte: fuk, je preč. Je to katastrofa? Takže kandidát na zálohovanie je tu.
Príklad: mám v telefóne kontakty.
tri-iphone
Už ste si predstavili ako o ne prísť, takže k veci. Prvé miesto je snáď ten telefón. Ale nepočítajme to za zálohu. Takže prejdime k počítaču. Telefón prepájame s počítačom, takže je logické neustále prenášať aj kontakty. Dnes existujú „prepojovacie“ programy k mobilom, ktoré túto nudu robia automaticky a to nie jednosmerne ale obojsmerne. Takže moje kontakty už mám – a to dokonca v maximálne čerstvom stave – v počítači. O mobil môžem prísť v momente a kontakty mi zostanú. Bomba.
Lenže škodoradostný som. Pripojím nový telefón a bum. Kontakty z počítača preč. V mobile nič. Nechápem. Preto v programe v počítači, kde sú kontakty uložené mám funkciu Export a ňou si občas kontakty uložím (v tom súbore je už archivovaný stav). Kľudne to nechám aj na počítači. Ak by sa mi stala taká príhoda, tak ich z tohto súboru obnovím. Takže druhé miesto na zálohu máme.
Insider vie, že stále to nie je ideálne. Všetky kópie dát sú na jednom mieste. Príde veľká voda a všetko je preč.
Preto musím nejakú zálohu umiestniť úplne inde. A opäť je to otrava. Zasa máme múdre programy. Tým poviem, tento súbor, dáta z tohto programu atď. mi ukladaj. Ak sú to programy, ktoré naviac ponúkajú miesto na nejakom internetovom serveri, tak mám všetko kompletne automatizované. Prinajhoršom si to robím manuálne a dáta napálim na DVD a to odnesiem kamsi ďaleko. Čojaviem kamarátovi do úschovy.
Čím viacej zmien v dátach robím, čím sú dôležitejšie, tým častejšie robím kópie dát do záloh.
mobil-laptop
Reálna situácia: ja mám dva telefóny. Kontakty sú v nich identické lebo je jedno, kde ktorý zmením, synchronizácia cez počítač mi zmeny prenáša všade. Keďže synchronizujem oba telefóny, tak kontakty sú aj v počítači. Jeden telefón je firemný, takže firemné čísla mám v adresári naviac (telefón totiž vie mať viac adresárov s kontaktami, takže sa mi to nepletie) – v oboch je súkromný adresár a vo firemnom naviac ešte firemný. V počítači samozrejme oba. V tento moment mám kontakty na troch miestach. Pridajte si zálohu exportom do súboru (občas to robím). A automatickú zálohu kontaktov z počítača jednou skvelou internetovou službou (urobte mi radosť, tým odkazom si vytvoríte konto na Mozy.com, ale ak začnete túto službu aj používať, mám menší bonus) na server mimo Slovenska. Päť miest. Pridajte si šieste, v iPade. Tam ich síce príliš nepotrebujem ale nič ma to nestojí a občas si môžem robiť poriadok v kontaktoch pohodlne.
Podobne môžete uvažovať o inom type dát.
Teraz však to dôležitejšie. Medzi múdro pôsobiacimi sa to volá Disaster Recovery Plan. Proste, stane sa katastrofa a musím dáta zmazané aj niekde dohľadať a obnoviť.
Pýtať sa ako po katastrofe je KATASTROFA. Musíte mať predstavu ako na to vopred. Inak ani „nezálohujte“.
Takéto plány sú tým lepšie, čím viacej scenárov si viete predstaviť.
Zmizol mi mobil. Fú. Nemusím nič robiť, kontakty mám v druhom mobile, v iPade, v počítači.
Musel som „preformátovať“ mobil. Fú. Nový mobil pripojím zapnem synchronizáciu kontaktov a o pár sekúnd sú v mobile.
Prkotiny. Prišiel som o dáta v počítači. To je výzva :-) Spomeniem si export, ktorý som manuálne robil. Ten som našťastie ukladal na moje NAS. Som v suchu.
Lenže ten export je stary a ja viem, že Mozy.com mi ich ukladal ešte včera. Vbehnem na Mozy.com a mám ich tam. Viem si ich preniesť do novonainštalovaného počítača do programu pre kontakty.
Hasla mi NAS. Nič vážne sa nedeje. Obnovím hardware, a export kontaktov spravím znova.
Práve táto metóda viacnásobnej synchronizovanej kópie (resp. často vytváranej) mi zabezpečuje, že moje dáta, kontakty, mám v solídnom bezpečí.
Ako vy? Kúpite nový mobil, položíte starý pred seba a preťukávate?
Okrem obligátnych „tutoka mam Word“ a ten sa „asi“ musí to oné záložiť. Čo vás tak ešte nenapadlo a predsa len by ste kričali bolesťou ak by ste prišli, že to už nemáte?
Heslá a kontá k rôznym sprostostiam všemožne na internete.
Ak ste pokrokový typ, asi ste prišli na to, že prehliadač vám ponúka „zapamätať“ si ich. Ale to je ako s tými kontaktami. Na jednom mieste jediná kópia dát. To nemôže byť nikdy navždy. Takže napríklad teda sada týchto údajov sa pýta k bezpečnému zálohovaniu.

Môže sa Vám ešte páčiť...