Gaim 1.5.0 v inštalačnom teste

Najčastejšie sa u produktov zameriavam na „faktor inštalovateľnosti“: pokúsim sa popísať pohodu nasadenia programu. O Gaim už mnohí počuli a pretože si myslím, že nemal by šancu, pokiaľ je jeho nainštalovanie komplikovanejšie od postupu „stiahnuť, spustiť“.
GAIM 1.5.0 po stiahnutí a spustení chvíľu premýšľa potom ponúkne možnosť zvolenia si jazyka pričom mne osobne prednastavil priamo slovenčinu (+).
Ďalšie klepanie na Ďalej v sprievodcovi inštaláciou prekročil trochu zložitejšie zaklikávadlo volieb, ktoré možno plne ignorovať a venovať sa iba tlačidlu Ďalej (do telefónu znie inštrukcia: klep stále na Ďalej). (+)
Na záver inštalácie zafajknem rovno spustiť Gaim a klepnem na Dokončiť. (-)
Následne na mňa vybafnú tri okná a navrchu anglické okno na zadanie konta a hesla. Ale to je omyl, nedá sa do neho nič zapísať a prekrýva mi ostatné okná. Som zmätený (-)
Klepnem na krížik a Gaimové tri okná zmiznú.
Spúšťam GAIM znovu a už tuším, že treba klepnúť na Accounts.
Za túto časť oživovania programu dávam „z ničoho nič“ pätorku. Gaim nedokáže nikto negeekovsky zameraný oživiť.
Po oživení však Gaim je v akomsi mixe angličtiny a slovenčiny. (-)
Prostredie spôsobí v negeekovi hodný zmätok :-) A do 30 sekúnd som v ňom nenašiel ani nastavenia (v menu) a v ňom som už potom ani nepátral čo vlastne znamenala voľba zmeny jazyka na slovenčinu.
Features Gaimu zostávajú zahalené tajomstvom veľkej bariéry „inštalovateľnosti“. :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. jej bývalý píše:

    Rony, vďaka, za (mne) ušetrený čas.

  2. depi píše:

    hmm neviem ako funguje Gaim pod Windowsami, ale ja ho pod linuxom pouzivam denno-denne a som s nim plne spokojny, nie je na nom nic zloziteho a dokazal ho rozbehat aj moj spoluziak, ktory ho videl prvykrat a nie je bohvieaky geek.
    Takze no problem. A nastavenia maju u mna v linuxe skratku ctrl+p (preferences), malo by to myslim fungovat aj pod widlami..

  3. rony píše:

    [2] nepopieram. Sprav si tento test:
    a) daj ho rozbehat bez akejkolvek pomoci svojej mame,
    b) zbehni na postu a zober si lubovolnu pracovnicku k svojmu pocitacu a urob to iste ;-)
    Skratku Ctrl-P odhali urcite kazdy geek ;-)
    Zrejme nie je jasne, ze ja som ho v pohode rozbehal, ale vidim tam par aspektov, ktore velmi zneprijemnia instalaciu a to aj v pripade, ze budes s nejakym nemehlom na telefone a diktovat mu co robit. Tri okna po starte je proste extremny zmätok. Vyriešiť nastavenie konta ICQ a dalsich wizardom alebo cimsi podobnym je snad jednoduchsie. Nehovoriac o zmätenej lokalizacii.

  4. dusoft píše:

    Inac (G)UI Gaimu sa mi nikdy nepozdavalo, celkom nepouzitelna vec. Mozno je to novymi verziami odstranene. Napriek tomu Miranda ma UI take, ake chcem. Instalaciu si uz nepamatam a neviem, ci existuje slovencina. Cestina asi hej.

  5. rony píše:

    [4] nehladam klienta na IM ;-) Iba som objavil noveho (pre mna) a skusil som moj tradicny test ;-)

  6. dusoft píše:

    Ale takyto test je trosku ciastkovy. Iba dlhodobym pouzivanim viem povedat, ze co je na Mirande, Gaimovi, Trillianovi a spol. dobre a co nie.
    K Mirande mozem povedat to, ze si vyzaduje trosku hrajkania sa s nataveniami, aby to vyzeralo napr. ako ICQ. Ale potom je to lahoda pouzivat.

  7. rony píše:

    [6] ano, ja mam iba trosku ine kriteria, ktore nespocivaju v tom, co ty hovoris. Takych testov a skusenosti je kopec, ja mam podrazacke kriterium: zvladla by to nainstalovat uctovnicka bez znalosti anglictiny pokial uz ma uin a heslo?

  8. dusoft píše:

    To je samozrejme vyborny test programu. Kolko si uz takych nasiel?

  9. rony píše:

    [9] so skromnostou by som povedal, ze Trillian – pokial by MAL lokalizaciu. Pokial sa teda obmedzujem iba na IM klienty a zo zasady neberiem do uvahy klasicky ICQ klient, klasicky MSN…

  10. dusoft píše:

    hej, MSN (know your enemy! ;-) ) to splna.